Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο πλευρό του ΚΚ και των λαϊκών δυνάμεων της Χιλής

Βαθύτατη πρόκληση για όλες τις κομμουνιστικές, δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου αποτέλεσε η εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής, που συνοδεύτηκε από επιθέσεις και συλλήψεις στελεχών του. Από παντού καταφτάνουν μηνύματα καταγγελίας και καταδίκης της φασιστικής επίθεσης και αλληλεγγύης προς το ΚΚ και τις λαϊκές δυνάμεις της Χιλής.

Το ΚΕΚΡ-ΕΚΚ

Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα Κομμουνιστών προέβη χτες σε δήλωση καταγγελίας και συμπαράστασης στους χιλιανούς κομμουνιστές, την οποία υπογράφουν οι συμπρόεδροι της ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ Βίκτορ Τιούλκιν και Ανατόλι Κριουτσκόφ. Στη δήλωση αναφέρεται:

«Πρόκειται για πράξη κραυγαλέας αυθαιρεσίας ενάντια σε νόμιμο κόμμα, το οποίο χαίρει δικαιολογημένου κύρους στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα για τη συνεπή αντιφασιστική, αντιδικτατορική δράση του. Επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, πειστικά ότι όλες οι συζητήσεις περί δημοκρατίας, μόλις δημιουργείται πραγματική απειλή για το αστικό καθεστώς, τελειώνουν με διώξεις κατά των κομμουνιστών και την επίθεση της αντίδρασης και του φασισμού. Η βία κατά της αλήθειας - αυτή είναι η συνηθισμένη μέθοδος των φασιστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα γεγονότα στη Χιλή συμβαίνουν στο φόντο της βάρβαρης «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και της ιταμής εισβολής των ισραηλινών στρατευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη. Από τη Γιουγκοσλαβία ως το Αφγανιστάν είναι οι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας, η πραγματική επιβεβαίωση του κινδύνου της παγκόσμιας φασιστικής επίθεσης στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών των διαφόρων χωρών και ηπείρων, που δε θέλουν να συμβιβαστούν με την επιβολή των πελυεθνικών μονοπωλίων και την εγκαθίδρυση της νέας, αρεστής στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστή - τις ΗΠΑ, παγκόσμιας τάξης.

Οι κομμουνιστές της Ρωσίας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με το ΚΚ Χιλής, διαδηλώνουν την κατηγορηματική τους διαμαρτυρία ενάντια στη διαπραχθείσα από τις αρχές της Χιλής ανομία και ζητούν από τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση της Χιλής να σταματήσουν οι διώξεις κατά του ΚΚ Χιλής, να τιμωρηθούν οι αυτουργοί και οι εκτελεστές της εγκληματικής πράξης και να αποκατασταθούν οι υλικές ζημιές».

Το ΚΚΡΟ

Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας έδωσε στη δημοσιότητα, την Τρίτη, 4 Δεκέμβρη, επιστολή προς τη ΓΓ του ΚΚ Χιλής, την οποία υπογράφει ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Βαλεντίν Κουπτσόφ και στην οποία αναφέρεται:

«Προς τη Γενική Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής συντρόφισσα Γκλάντις Μαρίν!

«Είμαστε αγανακτισμένοι λόγω της προβοκάτσιας κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής και εναντίον Σας. Αυτές οι ενέργειες επαναλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό τα γεγονότα της διακυβέρνησης του Πινοτσέτ. Αυτοί που οργάνωσαν την επίθεση στα Κεντρικά Γραφεία του ΚΚ Χιλής θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο αντικομμουνισμός δεν έφερε ποτέ σε κανέναν δάφνες δόξας. Για όλα θα χρειαστεί να δώσουν λόγο. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με Σας και με όλους του Χιλιανούς κομμουνιστές».

Το ΚΚ Ισπανίας

Απευθυνόμενος στην Γκλάντις Μαρίν ΓΓ του ΚΚ Χιλής, ο ΓΓ του ΚΚ Ισπανίας Φρανσίσκο Φρούτος αναφέρει:

«Στο όνομα του ΚΚ Ισπανίας θέλω να σας μεταφέρω την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό μας για τα γεγονότα που συνέβησαν, όταν οι καραμπινιέροι έκαναν βίαιη έφοδο στα κεντρικά γραφεία του κόμματός σας. Οπως, επίσης, θέλω να σας μεταφέρω την αλληλεγγύη μας και την υποστήριξή μας.

Αυτά τα γεγονότα, που έγιναν μόνο λίγες μέρες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, αποδεικνύουν για πολλοστή φορά, αυτό που καταγγείλατε τόσες φορές, δηλαδή την ανολοκλήρωτη διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία στη χώρα σας και την ύπαρξη σκοτεινών μηχανορραφιών στην πολιτική και τη δικαστική εξουσία, που μάχονται ενάντια στην απώλεια των προνομίων που απέκτησαν υπό τη δικτατορία του Πινοτσέτ.

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας, απαιτούμε, όπως και εσείς, να γίνει σε βάθος έρευνα για τα γεγονότα και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Επίσης, στηρίζουμε το αίτημά σας να σας παραχωρηθεί άμεσα μία έδρα και τα απαραίτητα υλικά, για να μπορέσετε να συνεχίσετε τη δουλιά σας. Είμαστε στη διάθεσή σας για ό,τι χρειαστείτε».

Η ΕΕΔΔΑ

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), «καταγγέλλει, με αγανάκτηση, τη νέα πρόκληση της αστυνομίας και πολιτικοστρατιωτικών κύκλων της Χιλής σε βάρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής, μερικές μέρες πριν από τις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 16 Δεκέμβρη».

«Η απροκάλυπτη επίθεση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Σαντιάγο», σημειώνει η ανακοίνωση, «οι τραυματισμοί και οι συλλήψεις, η βία που ασκήθηκε, ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά αντιλαϊκά, αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης συνασπισμού, με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό Κόμμα και αποδείχνουν για μια ακόμα φορά την παντελή έλλειψη δημοκρατίας και ελευθερίας όλα αυτά τα 11 χρόνια που ακολούθησαν την αιματοβαμμένη δικτατορία του Πινοτσέτ.

Καλούμε τις πολιτικές και νεολαιίστικες οργανώσεις, το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας, τις μαζικές οργανώσεις, να σταθούν και πάλι στο πλάι των λαϊκών δυνάμεων της Χιλής και να διαμαρτυρηθούν για τη νέα αυτή βίαιη επίθεση».

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Τη βάρβαρη επίθεση και την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Εκφράζει, δε, την ιδιαίτερη ανησυχία του, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες έχουν ως στόχο, πρώτα και κύρια, τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Και υπογραμμίζει: «Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους της Χιλής, τον πολύπαθο λαό της, που ζει σε καθεστώς πολιτικών ανισοτήτων και διακρίσεων σε βάρος ιδεολογιών, που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ