Τρίτη 14 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κόντρες τακτικής

Στη γνώριμη εικόνα των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων δείχνει να επιστρέφει η ΝΔ, καθώς κορυφαία στελέχη της διασταυρώνουν δημόσια τα ξίφη τους για σημαντικά ζητήματα εκλογικής κυρίως τακτικής.

Τα «ανοίγματα στην Αριστερά» και η «συσπείρωση της Κεντροδεξιάς» με αιχμή την επιστροφή του Αντ. Σαμαρά, αποτέλεσαν θέματα πάνω στα οποία εξέφρασαν διαμετρικά αντίθετες απόψεις στελέχη του κόμματος, ενώ η Ρηγίλλης επιχειρεί να κρατήσει «ισορροπίες» και να τους ικανοποιήσει όλους. Ετσι, ενώ επιμένει στα «αριστερά ανοίγματα» και αρνείται την επιστροφή Σαμαρά, ωστόσο αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις για να μην τροφοδοτηθεί η εσωστρέφεια.

Κατηγορηματικά αντίθετος με τη στρατηγική του αριστερών ανοιγμάτων εμφανίστηκε ο βουλευτής Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος σε συνέντευξή του (στην Απογευματινή της Κυριακής) ανέφερε ότι «δεν προσελκύεις τον ψηφοφόρο της Αριστεράς ψάχνοντας να βρεις αριστερό υπερνομάρχη», ο οποίος «πιθανότατα να μην εκπροσωπεί τίποτα περισσότερο, πέραν του εαυτού του». Η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε αντίθετη με την ονοματολογία και τις διαρροές ονομάτων λέγοντας ότι «άσφαιρες προτάσεις προς την Αριστερά ή προς πρόσωπα αυτού του χώρου βλάπτουν και φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα».

Την ίδια στιγμή ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να βάλει τέλος στο «αίτημα» που τέθηκε από στελέχη και βουλευτές της ΝΔ για επιστροφή του Αντ. Σαμαρά. «Καιρός είναι να σοβαρευτούμε. Οταν η ΝΔ δεν κουβεντιάζει σε κεντρικό επίπεδο με υπαρκτά πολιτικά κόμματα, θα κουβεντιάσει με τον κ. Σαμαρά;», δήλωσε από τα Χανιά. Στο ίδιο μήκος η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε (στη ΝΕΤ) ότι «Θεωρώ κλειστή αυτή την κουβέντα».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Μ. Εβερτ, ο οποίος έθεσε ως προϋπόθεση για την επιστροφή να ζητήσει ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ συγγνώμη για την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς, εάν θέλει να διευκολύνει τις δυνατότητες επανόδου του, πρέπει να ζητήσει συγνώμη γι' αυτό το οποίο έγινε στο παρελθόν, να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη», τόνισε.

Πίσω από όλα αυτά όμως η ηγεσία της ΝΔ εμφανίζεται πανέτοιμη να συναινέσει σε αλλαγές του εκλογικού νόμου, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Χαρακτηριστική μπορεί να θεωρηθεί η χτεσινή συνέντευξη (στα Νέα) του Τζ. Τζαννετάκη: «Η αλλαγή ενός εκλογικού νόμου θέλει μεγάλη προσοχή και συναίνεση. Απαιτεί ηρεμία για να βρεθεί μία βέλτιστη λύση ώστε να επιτυγχάνεται αφενός η σωστή (!) εκπροσώπηση και αφετέρου η ανάδειξη ενός σταθερού κυβερνητικού σχήματος», τόνισε. Ειδικά για τη διάσπαση της Β' Αθηνών ανέφερε: «Η Β' Αθηνών είναι μία γιγαντιαία περιφέρεια. Σε πρώτη φάση θα μπορούσε να διαιρεθεί σε 4 εκλογικές περιφέρειες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ