Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς «έμμεσες συνομιλίες»;

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, καθώς και ο εκπρόσωπός του Φρεντ Εκχαρτ επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι επίκειται η υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, προχτές το απόγευμα, «αν επίκειται η επανέναρξη των συνομιλιών, τώρα που ο κ. Ντενκτάς δήλωσε ότι σκοπεύει να έρθει στη Νέα Υόρκη για να τον δει», ο γενικός γραμματέας Κόφι Ανάν απάντησε: «Θα είμαι σε θέση να σας πω περισσότερα όταν συναντηθώ με τον ειδικό σύμβουλό μου, κ. Ντε Σότο. Οπωσδήποτε ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε πάλι στο κοντινό μέλλον».

Νωρίτερα, κατά την τακτική ενημέρωση των ανταποκριτών, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Φρεντ Εκχαρτ επισήμανε: «Είναι γνωστό ότι καταβάλλονται προσπάθειες να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες σύντομα όπως ελπίζει ο γενικός γραμματέας. Ο ειδικός σύμβουλός του για το Κυπριακό κ. Ντε Σότο είχε, τις τελευταίες μέρες, επαφές με τον κ. Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς, αλλά δεν είμαι ακόμη σε θέση να σας ανακοινώσω κάτι το συγκεκριμένο».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι χωριστές συναντήσεις που θα έχουν, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο κ. Ανάν και ο κ. Ντε Σότο με τους ηγέτες των δύο πλευρών στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, θα πάρουν μια κάπως διαφορετική μορφή και αντί για «εκ του σύνεγγυς συνομιλίες» θα ονομαστούν «έμμεσες συνομιλίες (indirect talks)».

Επιφυλακτικός ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου

Με επιφυλάξεις δέχτηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί τη δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς για ενδεχόμενη επιστροφή στη διαδικασία των συνομιλιών. Εξέφρασαν, ωστόσο, την επιθυμία της ελληνικής κυπριακής πλευράς για συμμετοχή σ' αυτές, αλλά πάνω στη σωστή βάση.

Τις θέσεις τους εξέφρασαν σήμερα με δηλώσεις ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσος Παπαδόπουλος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι άρχισε η εφαρμογή των σεναρίων, για τα οποία γίνεται λόγος τον τελευταίο καιρό. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να επιμένουν ότι δε θα υπάρξει διαφοροποίηση της διαδικασίας και οι συνομιλίες να επαναρχίσουν από το σημείο που είχαν καταλήξει τον περασμένο Νοέμβριο στη Γενεύη.

Οι πρόεδροι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, Νίκος Αναστασιάδης και Τάσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς ότι θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, με τον οποίο θα συζητήσει το ενδεχόμενο επανάληψης των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφεραν ότι δεν έχουν σχετική πληροφόρηση. Τόνισαν, ωστόσο, ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι η επιστροφή του Ραούφ Ντενκτάς στη διαδικασία, αλλά οι προθέσεις του και η κατάληξη των συνομιλιών.

Οι κύριοι Αναστασιάδης και Παπαδόπουλος μιλούσαν στους δημοσιογράφους ύστερα από κοινή συνάντηση που είχαν το πρωί υπό την ιδιότητά τους ως προέδρων των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με την υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Λιντί Πολφέρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ