Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ
«Αριστερές» φιγούρες στον εσωκομματικό χορό

Με στόχο να κερδίσει τις εντυπώσεις - οι οποίες στην παρούσα εσωκομματική τρικυμία είναι χρήσιμες - ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επισκέφτηκε χτες τη Γυάρο «σε μια συμβολική πράξη» σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτοπίστηκαν από την αιματοβαμμένη δικτατορία».

Στο ντεκόρ της φιέστας που οργάνωσε ο πρωθυπουργός πολλοί και διάφοροι, ανάμεσά τους και ο Γρ. Φαράκος

«Η παρουσία μας σήμερα εδώ στη Γυάρο, στα Γιούρα, δεν είναι τυχαία. Για τη σύγχρονη Ελλάδα η Γυάρος είναι σύμβολο. Διπλό σύμβολο: της τυραννίας που δε θέλουμε, δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε· σύμβολο της Αντίστασης, που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε. Γι' αυτό η Γυάρος θα γίνει μνημειακός χώρος», δήλωσε ο Κ. Σημίτης, αναγγέλλοντας ότι το υπουργείο Αιγαίου θα αναλάβει να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανέγερση μνημείου -πρόεδρος της Επιτροπής των προσφορών για το μνημείο αυτό θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Η δικτατορία υπήρξε καταστροφική για τη χώρα μας, η πιο μακρά στρατιωτική δικτατορία της νεότερης Ελλάδας συνδέθηκε με την απομόνωση της χώρας, με τις ταπεινώσεις της χώρας και την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τοποθέτησε μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο των φυλακών της Γυάρου.

«Για όσους ζήσαμε αυτή τη δραματική περίοδο η δικτατορία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «είχε προηγηθεί το μεταπολεμικό αυταρχικό κράτος της Δεξιάς. Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός κοινωνικών στρωμάτων και πολιτικών δυνάμεων από το δημόσιο βίο. Είχαν προηγηθεί αιώνες φαρμάκι, γενιές φαρμάκι, για να θυμηθούμε το Σεφέρη.»

Οι αντιστασιακοί τού γύρισαν την πλάτη

Χωρίς τη συνοδεία αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, επισκέφτηκε χθες το μαρτυρικό νησί της Γυάρου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Το γραφείο του πρωθυπουργού ζήτησε απ' τον Σύνδεσμο, μόλις δύο μέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Κ. Σημίτη, να παραστεί στην εκδήλωση αντιπροσωπεία του. Ωστόσο, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, το ΔΣ του Συνδέσμου κατέληξε προχθές το βράδυ στην απόφαση να μη συνοδέψει τον Κ. Σημίτη στη Γυάρο, με βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι «η πολιτική του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του δεν εκφράζει τα οράματα, τις αξίες και τα ιδανικά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης». Θεωρήθηκε δε ότι η χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ ένας ακόμα σημαντικός λόγος για το «όχι» των αντιστασιακών ήταν το ότι το Γραφείο του πρωθυπουργού δε δεσμεύτηκε στο να εκφωνηθεί στο μαρτυρικό νησί ομιλία εκπροσώπου του Συνδέσμου με τις θέσεις και τις απόψεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ