Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίσταση στις νέες δικτατορίες

Εκδήλωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974

Είκοσι επτά χρόνια από την πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας συμπληρώθηκαν και τα μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 συγκεντρώθηκαν προχτές το βράδυ στο χώρο των βασανιστηρίων για χιλιάδες δημοκράτες. Στα κολαστήρια της πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ που σήμερα είναι χώρος μνήμης και ιστορίας. Μέσα από μια σεμνή εκδήλωση και ένα δάφνινο στεφάνι που κατέθεσαν στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, αποτίσανε φόρο τιμής στους νεκρούς συναγωνιστές τους και με το σύνθημα «ποτέ πια φασισμός» έδωσαν το δικό τους παρών στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου.

«Ζούμε σήμερα, πρώτο χρόνο του 21ου αιώνα, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Μιχάλης Βαρδάνης, τη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης και την αθλιότητα της παγκοσμιοποίησης. Οι κυρίαρχες δυνάμεις που τις εκφράζουν διαμορφώνουν ένα μαύρο τοπίο στον πλανήτη και επιβάλλουν με τη βία τα συμφέροντα και τις βουλές τους». Και προειδοποίησε:

«Αν οι λαοί δεν αποφασίσουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και δε βάλουν φραγμό στις συντηρητικές πολιτικές και επιλογές, στα καινούρια σχέδια και τις άθλιες προοπτικές για το μέλλον της ανθρωπότητας, σίγουρα μας περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες. Ισως βρεθούμε σε πρωτόγνωρα μονοπάτια, σε νέες δικτατορίες, σε νέα εξαθλίωση πιο προχωρημένης μορφής».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν αποσπάσματα από τη «Ρωμιοσύνη» του Γ. Ρίτσου και προβλήθηκε βίντεο από την αντίσταση κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα αλλά και τα λευκά κελιά των φυλακών της Τουρκίας, όπου, σήμερα, εκατοντάδες Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές δίνουν τη δική τους μάχη ενάντια στην εξαχρείωση για ανθρώπινες αξίες, δημοκρατία και ελευθερία απέναντι στο καθεστώς της Τουρκίας.


Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους που τίμησαν την επέτειο, ήταν ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Λευτέρης Βερυβάκης, ο Στάθης Παναγούλης, ο Γεώργιος Αλ. Μαγκάκης, ο Παν. Κρητικός, ο επίτιμος και ο σημερινός δήμαρχος Καισαριανής Παν. Μακρής και Γ. Κατημερτζής αντίστοιχα κ.ά. Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια του αγώνα του Μ. Θεοδωράκη με τη χορωδία «Τυπάλδου» και τραγούδι από τον Γ. Θωμόπουλο.

Από τους συγκεντρωμένους σχολιάστηκε, ιδιαίτερα, το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, καθώς για πρώτη φορά τούς θυμήθηκε και, δικαιολογημένα, αναζητούσαν τη σκοπιμότητα που κρύβεται. Ισως, έτσι, να προετοίμαζε τη χτεσινή επίσκεψή του στα Γιούρα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ