Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Εκδήλωση για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας

Με ειδική εκδήλωση για την επέτειο των 27 χρόνων από την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα στις 24 Ιούλη του 1974 ξεκίνησε χτες τις εργασίες του το δεύτερο Τμήμα Διακοπών της Βουλής κατά τη διάρκεια της οποίας πήραν το λόγο εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής.

Παρεμβαίνοντας χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής σημείωσε αρχικά ότι «27 χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με ακανθώδη προβλήματα» σημειώνοντας πως στις μέρες μας το χτύπημα δεν ασκείται πλέον από τα τανκς αλλά από τους μηχανισμούς της σύγχρονης «αστικής δημοκρατίας». Επισήμανε δε ότι είναι υποκριτικό να μιλά κανείς για την επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας και «να συμμετέχει στη Γένοβα με την Αποστολή μυστικών αστυνομικών». Παράλληλα έκανε λόγο για ανατροπή κάθε δημοκρατικού δικαιώματος από την «τρομοκρατική πολιτική των ΝΑΤΟ και ΗΠΑ», την «κατάργηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών» και την «αφαίρεση κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων από τον τρομονόμο». Κατέληξε λέγοντας πως σήμερα το ΚΚΕ προβάλλει την «αναγκαιότητα για το λαό του δικού του αντιιμπεριαλιστικού αντιδημοκρατικού μετώπου» που είναι και «η μόνη ελπίδα στους πόθους του ελληνικού λαού για δημοκρατία».

Στη χτεσινή του παρέμβαση ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης σημείωσε ότι είναι σημαντικό «να μην ξεχνάμε ότι η κατάρρευση της δικτατορίας συνοδεύτηκε από την εισβολή στη μαρτυρική Κύπρο» τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ με την παροχή όπλων στην Τουρκία «εξευτελίζει την υπογραφή που έθεσε κάτω από την απόφαση καταδίκης της εισβολής». Παράλληλα ο πρόεδρος της Βουλής σχολίασε και τα γεγονότα στη Γένοβα λέγοντας ότι «η απάντηση της δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι ο αντιδημοκρατικός κατήφορος» σημειώνοντας ότι είναι επίκαιρο το «αίτημα της επανασύνδεσης των αντιπροσωπευτικών θεσμών με την κοινωνία». Παράλληλα έκανε λόγο για συμφέροντα «εγχώρια και διεθνή» που «επιχειρούν με δόλια μέσα να υπονομεύσουν την πολιτική».

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαππας, τονίζοντας ότι στις σύγχρονες συνθήκες «η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προχωρήσει αξιόπιστη στα μάτια των πολιτών της» σημειώνοντας παράλληλα ότι «η δημοκρατία συνδέεται με την ενότητα της κοινωνίας μας» και την «ανάγκη ανόδου της ανταγωνιστικότητας». Παράλληλα επισήμανε ότι ιδιαίτερα σημαντική για τη δημοκρατία είναι η «αποδοχή της πολυπολιτισμικής κοινωνίας και η κυβέρνησή μας έχει κάνει σημαντικά βήματα σ' αυτόν τον τομέα».

Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του κόμματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος σημείωσε: «η 24η Ιούλη είναι μια πολυσήμαντη χρονική αφετηρία» και «ημέρα εκκίνησης για την οικοδόμηση της δημοκρατικής μας Ελλάδας». Τόνισε ότι οφείλουμε «να επουλώσουμε με τον πλέον θετικό τρόπο την πληγή της Κύπρου» με ταυτόχρονη άσκηση μιας «επιθετικής πολιτικής υπεράσπισης του ελληνισμού». Παράλληλα επισήμανε ότι πρέπει «να σχεδιάσουμε τη διεύρυνση των θεσμών λαϊκής κυριαρχίας» στοχεύοντας παράλληλα σε ένα «πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη κοινωνικών δικαιωμάτων».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία σήμερα «όσοι πιστεύουν ότι η δημοκρατία έχει φθάσει σε ένα επίπεδο και δε χρειάζεται να αγωνιστεί κανείς γι' αυτή» ενώ παράλληλα χαρακτήρισε εχθρό της δημοκρατίας τη «νοοτροπία εκείνων που εν ονόματι μικρομματικών συμφερόντων υψώνουν τείχη διχασμού και μονοπωλούν τη δημοκρατική ευαισθησία». Εκανε επίσης λόγο για υπονόμευση των δημοκρατικών ελευθεριών από «τα ΜΜΕ που επιδιώκουν την πλήρη ισοπέδωσή του και την υποταγή του» τονίζοντας ότι τον ίδιο ρόλο παίζει και «η παρακμή των αρχών και των αξιών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σημείωσε στην ομιλία του πως «η δημοκρατία αποτελεί διαρκή αγώνα» ενώ «το μέλλον της ελληνικής δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι ομοίωμα και είδωλο» αλλά η «ολοκλήρωση και η δικαίωση της πολιτικής στο κοινωνικό επίπεδο». Παράλληλα επισήμανε ότι «σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης της αγοράς το δικαίωμα στη δημοκρατία είναι διεθνές και πανανθρώπινο δικαίωμα» και «οι πολίτες αντιτάσσουν την παγκοσμιοποίηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ