ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με το κουπόνι στο χέρι να φτάσουμε παντού

Ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης για την εξέλιξη της τρίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης

Σε ανακοίνωση για την εξέλιξη της τρίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης το Γραφείο της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με εμπιστοσύνη απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα της Αθήνας και συνεχίζουμε την Οικονομική Εξόρμηση. Το ποσοστό κάλυψης του πλάνου της ΚΟΑ τη Δευτέρα 18 Οκτώβρη ήταν 36,95%. Οι Αχτίδες της ΚΟΑ που βρίσκονται πάνω απ' το μέσο όρο είναι: Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ 48,34%, Αχτίδα Α' Αθήνας 47,54%, Αχτίδα Βιομηχανίας - Ενέργειας 42,74%, Αχτίδα Ανατολικών Συνοικιών 40,46%, Αχτίδα Νοτιοανατολικών Συνοικιών 40,42%, Αχτίδα Βορειοανατολικών Συνοικιών 39,66%, Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης 37%.

Ολες οι Αχτίδες, οι ΚΟΒ, τα μέλη του Κόμματος, φίλοι και οπαδοί, τα μέλη της ΚΝΕ συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, με πείσμα και ενθουσιασμό το πλατύ άνοιγμα σε εργαζόμενους, φτωχό κόσμο και τη νεολαία για την ενίσχυση του Κόμματος.

Οσα και να κάνουν οι αντίπαλοί μας, η φτωχολογιά της Αθήνας θα τους χαλάσει τα σχέδια. Οι καταπιεσμένοι, αυτοί που δεινοπαθούν από την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και την πλουτοκρατία στηρίζουν το κόμμα μας. Η μάχη είναι ενιαία, με όλες μας τις δυνάμεις να απευθυνθούμε πλατιά στο λαό με το κουπόνι στο χέρι, να δώσουμε τώρα τη μάχη για να αναπτυχθεί η κοινή λαϊκή πάλη ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, για να γίνει η μάχη των εκλογών, με την επιτυχία της "Λαϊκής Συσπείρωσης", ΝΙΚΗ για το λαό. Αφετηρία λαϊκής αντεπίθεσης».

Υπενθυμίζουμε ότι στο τελευταίο, τρίτο κατά σειρά κλείσιμο της Οικονομικής Εξόρμησης, το πανελλαδικό ποσοστό κάλυψης έφτασε στο 36,84%. Με ποσοστό 51,09% η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αναδείχτηκε πρώτη, δεύτερη η ΚΟ Πειραιά με ποσοστό 46,87%, τρίτη η ΚΟ Κρήτης με ποσοστό 46,10%. Ακολουθούν κατά σειρά οι Κομματικές Οργανώσεις: Αιγαίου με 43,74%, Θεσσαλονίκης με 39,10%, Αθήνας με 36,95%, Στερεάς - Εύβοιας με 36%, Βορειοδυτικής Ελλάδας με 34,76%, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 32,64%, Εξωτερικού με 32,50%, Πελοποννήσου με 31,90%, Θεσσαλίας με 30,98%, Κεντρικής Μακεδονίας με 28,83% και Δυτικής Μακεδονίας με 25,95%.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Προϋπολογισμός και αποφάσεις στα μέτρα του κεφαλαίου

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη στη σχετική συζήτηση και ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σε παρέμβαση στην Ολομέλεια σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2011, που ψηφίστηκε χτες από το Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα:

«Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2011 δίνει ακόμη περισσότερο ζεστό χρήμα, επιδοτήσεις και διευκολύνσεις στους μονοπωλιακούς ομίλους, εκτός από τα 5 περίπου τρισεκατομμύρια που τους έχουν ήδη χαρίσει οι εθνικές αστικές κυβερνήσεις, για να ενισχύσει τη θέση τους στον αδυσώπητο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, με το βλέμμα στραμμένο στη φάση της καπιταλιστικής αναζωογόνησης. Δίνει ακόμη περισσότερα χρήματα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ, τους κατασταλτικούς και καταδιωκτικούς μηχανισμούς της ενάντια στους λαούς.

Ο πρώτος προϋπολογισμός που εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις δήθεν ενισχυμένες αρμοδιότητές του, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας, είναι αντάξιος του αντιδραστικού χαρακτήρα του. Αποδεικνύει και πάλι ότι το Ευρωκοινοβούλιο υπηρετεί πιστά τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μονοπωλίων και εχθρεύεται βαθιά τους εργαζόμενους και τις λαϊκές ανάγκες».

Ανάμεσα στις άλλες αποφάσεις της Ολομέλειας που εγκρίθηκαν χτες, ξεχωρίζει η πρόθεση της ΕΕ να καθιερώσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σαν το έσχατο δίχτυ αποτροπής της απόλυτης εξαθλίωσης και φτώχειας, που αναπαράγει η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική. Επισημαίνεται μάλιστα ότι «τα συστήματα επαρκούς ελάχιστου εισοδήματος πρέπει να οριστούν στο 60% του διάμεσου εισοδήματος του εκάστοτε κράτους», όσο δηλαδή είναι το τυπικά οριζόμενο από την ΕΕ όριο της επίσημης φτώχειας.

Με άλλη απόφαση, το ΕΚ αναδεικνύει «την ανάγκη ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης σε επίπεδο ΕΕ, εποπτείας και συντονισμού πολιτικών», που θα σημάνει ένταση των πολιτικών λιτότητας σε βάρος του λαού. Για λογαριασμό του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ, ζητάει ακόμα «τη θέσπιση ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, τη δημιουργία Ευρωπαϊκών ομολόγων και την ανάγκη αντιμετώπισης των πλεονασμάτων και των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών».

Τέλος, σε ψήφισμα του ΕΚ αναδεικνύονται σαν μονόδρομος τα βάρβαρα μέτρα για τη διατήρηση των προβλεπόμενων δημοσιονομικών σταθερών, καθώς επισημαίνεται ότι «ορισμένα κράτη - μέλη, ιδίως μάλιστα εκείνα που έλαβαν τη στήριξη ισοζυγίου πληρωμών της ΕΕ, δεν έχουν επί του παρόντος τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πραγματικά εθνικά σχέδια ανάκαμψης με στοιχεία που να επιτρέπουν την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, καθώς όλες οι δυνατότητες επιλογής έως το έτος 2012 περιορίζονται σε περικοπές των δημόσιων δαπανών, σε φορολογικές αυξήσεις και σε μείωση του χρέους της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Δεν είδαν και δεν άκουσαν οι πρώην υπουργοί

Αποποιήθηκαν κάθε ευθύνη Αλογοσκούφης και Κοντός, που κατέθεσαν χτες

Αρνείται κάθε εμπλοκή στο σκάνδαλο των «δομημένων ομολόγων» ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, δείχνοντας ως αρμόδιο για την έκδοσή τους τον πρώην υφυπουργό Οικονομίας Π. Δούκα, ο οποίος με τη σειρά του δείχνει τους υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίστηκαν τεχνοκρατικά το θέμα.

Και οι δύο κατέθεσαν χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι «ουδεμία αρμοδιότητα ή εξουσία είχα ή μπορούσα να ασκήσω στο συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο δεν είχα καμία γνώση». Αναγνώρισε ωστόσο ότι «υπήρχε ζήτημα υπερβολικών ενδεχομένως χρεώσεων προμηθειών και ενδεχόμενης υπερτιμολόγησης ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από χρηματιστηριακές εταιρείες και τράπεζες προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

Κατέθεσε επίσης ότι από όσα πληροφορήθηκε εκ των υστέρων, οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι και υπηρεσιακοί παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «κινήθηκαν με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου», αλλά δεν μπορούσαν στη συνέχεια να παρακολουθήσουν την πορεία των ομολόγων που εξέδιδαν στη δευτερογενή αγορά.

Από την πλευρά του, ο Π. Δούκας κατέθεσε ότι «ως υφυπουργός Οικονομικών δεν είχα ουδεμία ανάμειξη στην όλη διαδικασία κατάρτισης των όρων της σύμβασης και έκδοσης των ομολόγων». Επικαλείται έρευνες της δικαιοσύνης οι οποίες - κατά τον Π. Δούκα - δε βρήκαν καμία ευθύνη πολιτικού προσώπου του υπουργείου Οικονομικών και για αυτό, όπως είπε, δε διαβιβάστηκε η σχετική δικογραφία στη Βουλή, όπως προβλέπει ο νόμος. Για όλα τα ομόλογα, είπε, ακολουθήθηκαν διαχρονικά οι ίδιες διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τον Π. Δούκα, τα ασφαλιστικά ταμεία με την αγορά των δομημένων ομολόγων «δεν έχασαν ούτε ένα ευρώ» και το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις περιπτώσεις των «δομημένων» εισέπραξε όλη την αξία των ομολόγων που εκδόθηκαν. Ο ίδιος ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα προχωρήσει σε μηνύσεις και αγωγές κατά των βουλευτών της προανακριτικής επιτροπής που τον παρέπεμψαν για το σκάνδαλο Βατοπεδίου.

Πανστρατιά για τη διάδοση του «Ρ»!

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΚΟΑ του ΚΚΕ για την πανεξόρμηση της Κυριακής

Σε πανστρατιά καλεί η ΚΟΑ του ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης, για να μπει και αυτή την Κυριακή σε κάθε λαϊκό σπίτι ο «Ριζοσπάστης». Στο κάλεσμα σημειώνεται:

«Ολοι στη μάχη. Πανστρατιά λαϊκής αντεπίθεσης. Συζητάμε με το λαό και τη νεολαία, διαδίδουμε τον "Ριζοσπάστη". Κάθε μέρα, κάθε Κυριακή, βήμα το βήμα, ανεβάζουμε τους ρυθμούς, τη συμμετοχή, τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό της Αθήνας, με τη διάδοση της εφημερίδας μας. Εχουμε θετικά αποτελέσματα. Την Κυριακή 24 Οκτώβρη, όλες οι δυνάμεις του Κόμματος, της ΚΝΕ, οι φίλοι του Κόμματος και οι χιλιάδες υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" των δήμων και της περιφέρειας, οργανώνουμε και συμμετέχουμε στη διάδοση του "Ρίζου". Να μπει σε σπίτια εργατών, στις φτωχογειτονιές, στους χώρους δουλειάς, να φτάσει στις χιλιάδες μικρούς ΕΒΕ που χρεοκοπούν. Να φτάσει η φωνή του ΚΚΕ άτομο το άτομο, σπίτι το σπίτι, στα εργοστάσια της βιομηχανίας, στους τόπους δουλειάς, στις χιλιάδες εργατικές οικογένειες που έχουν άνεργους, μισοάνεργους, απειλούνται από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της ΝΔ. Με το ΚΚΕ, με την ψήφιση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" δυναμώνουμε τη συμμαχία εργατών, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών. Αλλάζουμε το συσχετισμό για νικηφόρα πορεία λαού και νεολαίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ