Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Δεν είδαν και δεν άκουσαν οι πρώην υπουργοί

Αποποιήθηκαν κάθε ευθύνη Αλογοσκούφης και Κοντός, που κατέθεσαν χτες

Αρνείται κάθε εμπλοκή στο σκάνδαλο των «δομημένων ομολόγων» ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, δείχνοντας ως αρμόδιο για την έκδοσή τους τον πρώην υφυπουργό Οικονομίας Π. Δούκα, ο οποίος με τη σειρά του δείχνει τους υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίστηκαν τεχνοκρατικά το θέμα.

Και οι δύο κατέθεσαν χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι «ουδεμία αρμοδιότητα ή εξουσία είχα ή μπορούσα να ασκήσω στο συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο δεν είχα καμία γνώση». Αναγνώρισε ωστόσο ότι «υπήρχε ζήτημα υπερβολικών ενδεχομένως χρεώσεων προμηθειών και ενδεχόμενης υπερτιμολόγησης ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από χρηματιστηριακές εταιρείες και τράπεζες προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

Κατέθεσε επίσης ότι από όσα πληροφορήθηκε εκ των υστέρων, οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι και υπηρεσιακοί παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «κινήθηκαν με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου», αλλά δεν μπορούσαν στη συνέχεια να παρακολουθήσουν την πορεία των ομολόγων που εξέδιδαν στη δευτερογενή αγορά.

Από την πλευρά του, ο Π. Δούκας κατέθεσε ότι «ως υφυπουργός Οικονομικών δεν είχα ουδεμία ανάμειξη στην όλη διαδικασία κατάρτισης των όρων της σύμβασης και έκδοσης των ομολόγων». Επικαλείται έρευνες της δικαιοσύνης οι οποίες - κατά τον Π. Δούκα - δε βρήκαν καμία ευθύνη πολιτικού προσώπου του υπουργείου Οικονομικών και για αυτό, όπως είπε, δε διαβιβάστηκε η σχετική δικογραφία στη Βουλή, όπως προβλέπει ο νόμος. Για όλα τα ομόλογα, είπε, ακολουθήθηκαν διαχρονικά οι ίδιες διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τον Π. Δούκα, τα ασφαλιστικά ταμεία με την αγορά των δομημένων ομολόγων «δεν έχασαν ούτε ένα ευρώ» και το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις περιπτώσεις των «δομημένων» εισέπραξε όλη την αξία των ομολόγων που εκδόθηκαν. Ο ίδιος ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα προχωρήσει σε μηνύσεις και αγωγές κατά των βουλευτών της προανακριτικής επιτροπής που τον παρέπεμψαν για το σκάνδαλο Βατοπεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ