Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοροϊδεύει για να διασκεδάσει το φόβο της για το λαό

Δε θα παρθούν νέα μέτρα, λέει ο Γ. Παπανδρέου, όταν έχει οδηγήσει το βιοτικό επίπεδο δεκαετίες πίσω και ετοιμάζει με βεβαιότητα νέα επέλαση

Η κοροϊδία που επιχειρεί η κυβέρνηση πρέπει να τσακιστεί από την ενιαία λαϊκή πάλη ενάντια στη στρατηγική της
Η κοροϊδία που επιχειρεί η κυβέρνηση πρέπει να τσακιστεί από την ενιαία λαϊκή πάλη ενάντια στη στρατηγική της
Προκλητικές διαστάσεις αποκτά η επιχείρηση εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε χτες ότι δε θα «υπάρξει καμιά περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων», όταν η κυβέρνηση «ακονίζει τα μαχαίρια» της και ετοιμάζει νέο καταιγισμό βάρβαρων και προαποφασισμένων μέτρων.

Αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξαπάτηση του λαού, σε ομιλία που έκανε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, με νέους επιχειρηματίες, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να κρύψει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει την επιβολή νέων μέτρων και ανατροπών αμέσως μετά τις κάλπες του Νοέμβρη, λέγοντας: «Ο,τι και να γίνει δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων. Καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών πέραν όσων έχουμε δεσμευτεί».

Με τέτοιες και άλλες δηλώσεις, ο Γ. Παπανδρέου θέλει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση στα λαϊκά στρώματα ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και, ταυτόχρονα, να κρύψει πίσω από το παραβάν του ψεύδους ότι έχει ήδη δρομολογήσει νέες περικοπές αποδοχών στο δημόσιο, νέες αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ, εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτή του κίνησης, περαιτέρω αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις.

Στο ίδιο πνεύμα και με στόχο να παρουσιάσει την κυβέρνηση σαν «προστάτη» του λαϊκού συμφέροντος έναντι της τρόικας, με την οποία συνδιαμορφώνει τα μέτρα, είπε αγγίζοντας τα όρια του φαιδρού: «Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, γιατί είναι θέμα επιβίωσης της χώρας, αλλά μέχρι εκεί (...) Ολοι, μέσα και έξω από την Ελλάδα, πρέπει να καταλάβουν ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι πρωτόγνωρες, είναι πρωτοφανείς».

Επαναλαμβάνοντας το γνωστό παιχνίδι με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους μηχανισμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει την ανακοίνωση και τη λήψη των σκληρών ταξικών μέτρων μετά τις εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γιούροστατ αποφάσισε να ανακοινώσει την αύξηση του ελλείμματος στα μέσα Νοέμβρη, μετά τις εκλογές, που, όπως προανήγγειλε ο Ολι Ρεν, θα «φέρει νέα μέτρα».

Ο πρωθυπουργός έσπευσε εξάλλου να προαναγγείλει νέες δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, σημειώνοντας ότι «το βάρος θα πέσει στις πολιτικές που μειώνουν τη σπατάλη στο δημόσιο», ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου, που θα φέρουν νέα φοροεισπρακτικά μέτρα και νέο γύρο διαρθρωτικών αλλαγών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο «να περικόψει ακόμη περισσότερο τη σπατάλη στο ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να υπάρχει και εξορθολογισμός των δαπανών αλλά και αύξηση των εσόδων». Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι εξετάζει την «αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ», σημειώνοντας ότι είναι ένα «από τα εναλλακτικά σενάρια ώστε τα έσοδα να αυξηθούν».

Νέα προνόμια στο κεφάλαιο

Στη χτεσινή συνάντηση με τους επιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός φρόντισε να δεσμευτεί για νέα προνόμια προς το μεγάλο κεφάλαιο. Πρέπει «να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, και σημείωσε ότι πρέπει «να αποδαιμονοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα», προτροπή που απευθύνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς.

Η στήριξη του κράτους, σημείωσε ο πρωθυπουργός, πρέπει «να δώσει φτερά» στους επιχειρηματίες, και δεσμεύτηκε για:

-- Φορολογικά κίνητρα.«Η φορολογία είναι αυτή τη στιγμή υψηλή. Μπορούμε ακόμα και να μειώσουμε τους φόρους, για να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

-- Επέκταση των stage στον ιδιωτικό τομέα:«Μπορεί από το δημόσιο να αποσπάται για ένα χρονικό διάστημα ένας δημόσιος υπάλληλος για εκπαίδευση σε μια ιδιωτική εταιρεία»(!), υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ προέταξε και την ενίσχυση των προγραμμάτων stage στον ιδιωτικό τομέα για την απόκτηση «εργασιακής εμπειρίας». Ουσιαστικά πρόσφερε κι άλλο φτηνό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες.

-- Παιδεία στην υπηρεσία της αγοράς:«Η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την καινοτομία, με την επιχείρηση, με την ευρύτερη κοινωνία, είναι πάρα πολύ σημαντική», σημείωσε ανοίγοντας το δρόμο για την παραπέρα διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στην Ανώτατη Εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ