Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Ψήφος για ενίσχυση της πάλης και μετά τις εκλογές

Στο «Φυσικό» του Πανεπιστημίου Αθήνας μίλησε χτες ο Νίκος Σοφιανός

Από τη χτεσινή συζήτηση στο «Φυσικό» του Πανεπιστημίου της Αθήνας
Από τη χτεσινή συζήτηση στο «Φυσικό» του Πανεπιστημίου της Αθήνας
«Εχει σχέση αυτή η εκλογική μάχη, με την καθημερινότητα του φοιτητή, με το σχέδιο νόμου - έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ; Εχει σχέση με την πίεση που νιώθει είτε άμεσα, αν εργάζεται, είτε έμμεσα με την πίεση που νιώθει η οικογένειά του για να τον σπουδάσει; Εχει άμεση σχέση. Και πρέπει να ανοίξουμε μέτωπο στην επιφανειακή αδιαφορία, στη γενική απαξίωση, στη λογική του "δεν με ενδιαφέρει". Ο καθένας και η καθεμία πρέπει να πάρει θέση στις 7 του Νοέμβρη και να αξιοποιήσει την ψήφο του απαντώντας με τι όρους θα συνεχίσουμε την πάλη μετά τις εκλογές.»

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας χτες το μεσημέρι στην κατάμεστη - από νέες και νέους φοιτητές - αίθουσα του Φυσικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συζήτηση συμμετείχε η Διδώ Γιόβα, καθηγήτρια του ΕΜΠ - υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Γιώργος Τριμπέρης καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Η κυβέρνηση με το νέο νόμο - πλαίσιο, όπως τόνισε, επενδύει στο «χάλι» του σημερινού ταξικού πανεπιστημίου, σε ένα καθεστώς που διαμορφώθηκε «από τις δικές τους πολιτικές κατευθύνσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και από τη σταθερή - διαχρονική προσπάθεια που έκαναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ώστε να προσαρμόζουν την εκπαιδευτική διαδικασία στις στοχεύσεις και τις ανάγκες του κεφαλαίου. Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση καταργεί επίσημα το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα διαλύει την επιστημονική γνώση με ένα «μενού» που βλέπει το φοιτητή σαν πελάτη και το πανεπιστήμιο σαν ένα μεγάλο μαγαζί που προσφέρει υπηρεσίες. Επεσήμανε δε, ότι καθοριστικός παράγοντας στις διαρθρωτικές αλλαγές των Πανεπιστημίων φέρνει και ο «Καλλικράτης». Είπε χαρακτηριστικά: «Ο "Καλλικράτης" δεν έρχεται να δέσει μόνο τη χωροταξική διευθέτηση των ιδρυμάτων, αλλά να μαζέψει από τη μία σχολές, να υποβαθμίσει άλλες, να ενισχύσει την κατηγοριοποίηση και να περάσει την αξιολόγηση μέσα από τους τοπικούς επιχειρηματίες και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».


Κλείνοντας, επεσήμανε ότι οι νέοι και οι νέες έχει σημασία να ανοίξουν τη συζήτηση, αλλά και να σηκώσουν κίνημα αντίστασης μέσα στα πανεπιστήμια, δυσκολεύοντας σε μεγαλύτερο βαθμό τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ