ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ»
Ζύμωση για τις «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου

Σε μια φιέστα για την ανάπτυξη των «πράσινων» μπίζνες ως μοχλό εξόδου από την οικονομική κρίση, με μόνο κερδισμένο βέβαια το μεγάλο κεφάλαιο, που ευθύνεται και για τις κλιματικές αλλαγές, αναδείχτηκε το βήμα του χτεσινού συνεδρίου του «Εκόνομιστ» που έγινε στην Αθήνα.

«Οι προσδοκίες για μεγαλύτερες αποδόσεις στο μέλλον έχουν δημιουργήσει μια έκρηξη των επενδύσεων σε ΑΠΕ, στις τεχνολογίες μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και άλλες πράσινες τεχνολογίες. Οι αγορές αυτές αναπτύσσονται ραγδαία και μαζί τους αυξάνεται και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την απόσπαση του όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεριδίου τους. Αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες προσπαθούν, και κάποιες έχουν ήδη τοποθετηθεί στρατηγικά στις αγορές αυτές, με στόχο να εδραιώσουν ηγετικό ρόλο και να αποκομίσουν τα αναλογούντα κέρδη». Αυτό υποστήριξε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, δείχνοντας ότι όλη η υπόθεση περί «πράσινης οικονομίας» αφορά αποκλειστικά και μόνο το κεφάλαιο, τα κέρδη και τον ανταγωνισμό του στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Επίσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «για την περίοδο 2008 - 2009 εκτιμάται ότι το ένα έκτο του συνολικού δημοσιονομικού πακέτου τόνωσης της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο - περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια - κινήθηκε σε πράσινες δράσεις».

Ο εκπρόσωπος του «Εκόνομιστ», Τζον Αντριου, πάντως, παρέθεσε στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με τα οποία «το 34% των ερωτηθέντων εκπροσώπων επιχειρήσεων θεωρεί πιο σημαντικούς από την αειφορία τους άμεσους οικονομικούς στόχους. Μόνο το 24% διαβλέπει βραχυπρόθεσμο οικονομικό κέρδος μέσα από "πράσινες" δράσεις».

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Α. Ζερβός, τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), μιλώντας στο συνέδριο, εκφράζοντας ουσιαστικά όχι τόσο τις περιβαλλοντικές διαστάσεις τους, όσο τις οικονομικές. Γιατί οι ΑΠΕ είναι τελικά η «κότα με τα χρυσά αυγά» για τις μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις, που εκπονούν μεγάλα έργα αδρά επιδοτούμενα. Ο ίδιος έβαλε και τη διάσταση της επιχειρηματικής προστασίας από το κόστος δικαιωμάτων διοξειδίου, τις τιμές του φυσικού αερίου, κλπ. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις επενδύσεις της ΔΕΗ στις ΑΠΕ και στις αποσύρσεις μονάδων.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλληγής, Γ. Μανιάτης, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες δύο βδομάδες θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» με 400 εκατ. δημόσια συμμετοχή, το οποίο υποτίθεται ότι θα βοηθήσει στην αναβάθμιση παλαιών κατοικιών, σε μια περίοδο που με την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος είναι ζήτημα αν θα μπορέσουν να «αξιοποιήσουν» το πρόγραμμα οι εργαζόμενοι ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών. Επίσης, ζήτησε την «επιβολή οριζόντιων φόρων», με στόχο τη δημιουργία πράσινου ταμείου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ
Κακές και αποκρουστικές οι συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα

Για «κακές» και «ιδιαίτερα αποκρουστικές» συνθήκες κράτησης από την Αστυνομία και την Ασφάλεια αντίστοιχα, για «ανησυχητική» κατάσταση σε ό,τι αφορά την περίθαλψη των κρατουμένων στα ψυχιατρικά και ιατρικά ιδρύματα αλλά και για «εκτός νομικού πλαισίου λειτουργίας των κέντρων κράτησης μεταναστών» στη χώρα μας, έκανε λόγο ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Μάνφρεντ Νόβακ, σε χτεσινή σχετική εκδήλωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στην εισήγησή του, επεσήμανε πως μετά τις επισκέψεις του σε διάφορα Αστυνομικά Τμήματα αλλά και φυλακές στην επικράτεια, κρίνει πως πρέπει να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του υπερπληθυσμού στις φυλακές, να διαχωριστούν οι υπόδικοι από τους κατάδικους και να υπάρξει ένας μηχανισμός, ανεξάρτητος από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που θα διερευνά καταγγελίες για βασανιστήρια από αστυνομικούς. Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να αλλάξει το σύστημα χορήγησης ασύλου το οποίο χαρακτήρισε «δυσλειτουργικό» αλλά και να σταματήσει η κράτηση ατόμων που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Από την άλλη, ο επικεφαλής του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος με δήλωσή του, υπογράμμισε πως είναι δίκαιο το αίτημα των Ιρανών προσφύγων που έχουν κατασκηνώσει στα Προπύλαια, για πολιτικό άσυλο. Μάλιστα, έκανε λόγο για καθυστέρηση στις συνεντεύξεις τους πάνω από ένα χρόνο σε πρώτο βαθμό και πολλών ετών, σε δεύτερο. Τέλος, ζητά την άμεση εξέταση των αιτημάτων τους από τις αρμόδιες αρχές.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ
Ημερολόγιο του ΕΑΜικού Αγώνα

Αφιερωμένο στα 70χρονα του ΕΑΜ το ημερολόγιο του 2011, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Το εξώφυλλο του ημερολογίου 2011 της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αφιερωμένου στα 70χρονια ΕΑΜ
Το εξώφυλλο του ημερολογίου 2011 της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αφιερωμένου στα 70χρονια ΕΑΜ
Τιμώντας την 70ή επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ και την εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης, η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) αφιερώνει το ημερολόγιο του νέου χρόνου (2011) στην 70ή επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ.

Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση - ημερολόγιο τοίχου που περιλαμβάνει μοναδικές φωτογραφίες από τον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα, το Επος του ΕΑΜ. Επίσης, κατά μήνα, παρουσιάζονται τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα - μάχες, αποφάσεις και άλλες ενέργειες - που υπήρξαν σε όλη τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, βοηθώντας τους παλιότερους να ξαναθυμούνται και τους νεότερους να μαθαίνουν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται το αξιόλογο αυτό ημερολόγιο από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σε όλη την Ελλάδα, αλλά και από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Αθήνα (Μαυρομματαίων 12 - Πεδίον του Αρεως, Αθήνα. Τηλ: 210 8222.952)

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ: Πάνω από 50 υποθέσεις που αφορούν τη λεγόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος και σοβαρές φορολογικές παραβάσεις, προκύπτουν από στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Οι υποθέσεις που ελέγχονται από εισαγγελείς, σε συνεργασία με στελέχη της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) και εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, αφορούν συμβάσεις περί προμήθειας στρατιωτικού υλικού, «στημένα παιχνίδια» στο χώρο του ποδοσφαίρου, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στην ΕΡΤ. Επιπρόσθετα, ανάμεσα σε άλλα, εκκρεμούν οι προμήθειες στα Δημόσια Νοσοκομεία (υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικών υλικών, προμήθειες φαρμάκων κ.ά.), παράνομες προσλήψεις σε δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες («Κτηματολόγιο ΑΕ», «Αγρογή» και «Αγροτήμα», «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου»), ατασθαλίες στο Γηροκομείο Αθηνών, αλλά και σε διάφορα ιδρύματα από κληροδοτήματα, «ύποπτες» συμβάσεις του ΟΣΕ με τη «Siemens», προμήθεια μετρητών της ΔΕΗ από εταιρεία που ανήκε σε συγγενή μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης. Τέλος, στο «χορό» είναι και η περίπτωση φοροδιαφυγής του Τ. Βοσκόπουλου αλλά και το «πόθεν έσχες» της νεοκλασικής μονοκατοικίας του Ακη Τσοχατζόπουλου.

ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ: Νεκρός εντοπίστηκε και ανασύρθηκε γύρω στις 9 χτες το πρωί από δυνάμεις της Πυροσβεστικής ο 47χρονος που αγνοείτο από την Τρίτη, ύστερα από πτώση του στους καταρράκτες της Εδεσσας. Στην επιχείρηση της Πυροσβεστικής συμμετείχαν πέντε οχήματα με 15 πυροσβέστες, οι οποίοι και με τη βοήθεια δύο αυτοδυτών της 2ης ΕΜΑΚ, ανέσυραν τον 47χρονο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Πέθανε ο Νίκος Λεγάκης

Πέθανε χτες ο γιατρός Νίκος Λεγάκης, που ήταν και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά για τις προσεχείς εκλογές, υποστηριζόμενος από το Συνασπισμό και τις δυνάμεις των Οικολόγων στον Πειραιά. Ο Ν. Λεγάκης γεννήθηκε και κατοικούσε στα Καμίνια του Πειραιά ενώ στα φοιτητικά του χρόνια είχε πλούσια συνδικαλιστική δράση και διετέλεσε Γ. Γραμματέας της ΔΕΣΠΑ την εποχή του «114». Υπηρέτησε επί 35 χρόνια στα Νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Αττικόν» και Γενικό Κρατικό Πειραιά ως Διευθυντής Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής και ήταν αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πέθανε μετά από εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε σε νοσοκομείο του εξωτερικού.

Τα συλλυπητήριά της για το θάνατο του Ν. Λεγάκη εκφράζει στην οικογένεια και τους οικείους του, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Τα τουριστικά γκολφ σκόνταψαν στο ΣτΕ

Μετά από έξι χρόνια δικαστικής διαδικασίας η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε τελικά αντισυνταγματικές τις νομοθετικές ρυθμίσεις που επέτρεπαν την άγρια τουριστική ανάπτυξη και το εθνικό «τουριστικό όραμα» των γκολφ. Ειδικότερα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του άρθρου 29 του Νόμου 2545/1997, οι οποίες επιτρέπουν τον καθορισμό Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) σε περιοχή για την οποία δεν υφίσταται προηγούμενη σχετική πρόβλεψη σε χωροταξικό σχέδιο, καθώς αυτό αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος. Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα να χαρακτηριστεί μια περιοχή ως ΠΟΤΑ ανεξαρτήτως αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου και χωρίς να έχει προηγηθεί συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός.

Ετσι, με την απόφαση του ΣτΕ μπαίνει φραγμός στα μεγαλεπήβολα ..τουριστικά σχέδια του επιχειρηματία Β. Κωνσταντακόπουλου με τις εγκαταστάσεις γκολφ κλπ. Να σημειωθεί, όμως, ότι η εγκατάσταση του Β. Κωνσταντακόπουλου έχει ήδη ολοκληρωθεί!

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι των περιοχών Ρωμανού και Πύλου Μεσσηνίας που στρέφονταν κατά απόφασης της διοίκησης του 2004 για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των ακινήτων τους συνολικού εμβαδού 260.336,73 τ.μ. υπέρ και με δαπάνες της εταιρείας «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας ΑΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ