ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει!

Με ανακοίνωσή του το ΚΣ της ΚΝΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας

Από τις διαδηλώσεις στη χώρα μας ενάντια στην απαγόρευση της ΚΕΝ Τσεχίας
Από τις διαδηλώσεις στη χώρα μας ενάντια στην απαγόρευση της ΚΕΝ Τσεχίας
Την αλληλεγγύη της στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας εκφράζει η ΚΝΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή τη νέα δίωξη σε βάρος της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας η ΚΝΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους συντρόφους από την ΚΕΝ Τσεχίας και σε όλους τους Τσέχους κομμουνιστές. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια που η συγκεκριμένη Οργάνωση αντιμετωπίζει αντικομμουνιστική επίθεση, αυτή τη φορά με τη μορφή προσφυγής στη δικαιοσύνη. Η προσφυγή, που ασκήθηκε από γνωστούς αντικομμουνιστές πολιτικούς της Τσεχίας, βασίστηκε στο οπλοστάσιο του τσέχικου ποινικού κώδικα, που προβλέπει ποινή για το αδίκημα της "άρνησης, αμφισβήτησης, συμφωνίας και δικαιολόγησης γενοκτονίας" και στηρίχτηκε στο γεγονός πως η ΚΕΝ Τσεχίας αποκάλυψε το παρασκήνιο της υπόθεσης "Κατίν", της δολοφονίας των Πολωνών το 1940, που, ενώ ήταν αποτέλεσμα ναζιστικής έμπνευσης, αποδόθηκε σκόπιμα στην ηγεσία της ΕΣΣΔ, με επικεφαλής τον Ι. Στάλιν.

Το γεγονός αυτό προστίθεται σε μια σειρά από αντικομμουνιστικές επιθέσεις, μετά την απαγόρευση της δράσης της ΚΕΝ πριν 4 χρόνια, γιατί δήλωνε ανοιχτά στο πρόγραμμά της πως παλεύει για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και το σοσιαλισμό. Πρόκειται για συγκεκριμένη ιδεολογική και πολιτική στόχευση, κομμάτι μιας γενικότερης αντικομμουνιστικής εκστρατείας της ΕΕ και των πολιτικών δυνάμεων του κεφαλαίου, με ιδιαίτερη έξαρση στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Ερχεται σε συνέχεια του αντιδραστικού ψηφίσματος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον εξτρεμισμό. Ολες αυτές οι ενέργειες στόχο έχουν την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και γενικότερα της δράσης των κομμουνιστών, τη διαστρέβλωση της ιστορίας, την αμαύρωση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Τέτοιου είδους επιθέσεις, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, φανερώνουν τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού, αποδεικνύουν ποιος είναι ο εχθρός για την άρχουσα τάξη. Γιατί, όσο αυξάνεται η επίθεση του κεφαλαίου στη ζωή της εργατικής τάξης και της νεολαίας, τόσο αναγκαίο γίνεται γι' αυτό να εξαλειφθεί ο "κομμουνιστικός κίνδυνος", προκειμένου να διασφαλισθεί η κυριαρχία της αστικής τάξης.

Ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει! Η ΚΝΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στην ΚΕΝ Τσεχίας και θα βρίσκεται στο πλευρό της για να αποκρουστεί η τρομοκρατία και η απόπειρα ποινικοποίησης της δράσης των νέων κομμουνιστών».

ΣΕΡΒΙΑ
Προειδοποιήσεις Ρώσων για ΝΑΤΟ

Σερβική προθυμία για ...μεσολάβηση σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, δηλαδή, πλησιέστερα προς τα ρωσικά σύνορα, «συνιστά απειλή», σημείωσε χτες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» του Βελιγραδίου ο Ρώσος στρατηγός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νικολάι Μακάροφ, που ολοκλήρωσε το περασμένο 24ωρο διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία.

Ο στρατηγός Μακάροφ επανέφερε στο προσκήνιο την πρόσφατη πρόταση του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τη συγκρότηση ενός «ενιαίου συστήματος συλλογικής ασφάλειας στην Ευρώπη», μιας που, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΑΣΕ δεν μπορούν να επιλύσουν προβλήματα αποτελεσματικά». Ομως ακολούθως εξέφρασε την προθυμία της Μόσχας να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ «για την αντιμετώπιση πραγματικών και όχι φανταστικών απειλών». Διευκρίνισε ότι η Ρωσία «παρακολουθεί προσεκτικά» την ανάπτυξη της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη «την οποία θεωρούμε ανεπαρκή για τις παρούσες πυραυλικές απειλές». Αναφερόμενος στην «αντιπυραυλική ασπίδα» που επιδιώκουν να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, ο στρατηγός Μακάροφ δήλωσε ότι «η Ρωσία για την ώρα καταβάλλει πολιτικές προσπάθειες, με στόχο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ». Εκτίμησε δε ότι η ανάπτυξη των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων στην Ανατολική Ευρώπη «θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε νέα κούρσα εξοπλισμών».

Τέλος, ο Ρώσος στρατηγός δεν παρέλειψε να εξάρει την αποτελεσματικότητα του ρωσικού γιγαντιαίου αντιπυραυλικού συστήματος νέας γενιάς «C-400 Triumph».

Πρόταση Τάντιτς για μεσολάβηση σε Αθήνα - Σκόπια

Στο Βελιγράδι πάντως βρέθηκε χτες και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκέοργκι Ιβάνοφ, που συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του Μπόρις Τάντιτς. Στη συνάντηση, πέρα από τις προσπάθειες των δύο χωρών για ένταξη στην ΕΕ. συζητήθηκε εκτενώς και η διένεξη Σκοπίων - Αθήνας σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Μάλιστα ο Σέρβος πρόεδρος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για την επίλυση της διένεξης, εκφράζοντας την ελπίδα για τη γρήγορη επίλυση του ζητήματος. «Η Μακεδονία αναμένει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και η Σερβία επιθυμεί να συμβάλει, όσο είναι δυνατό, για να επιλυθεί η διένεξη για το όνομα που υπάρχει στη γραμμή Αθήνας - Σκοπίων, διότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που συνδέεται με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τάντιτς.

Κατά λάθος μείωση του ΦΠΑ

Στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα μόνο από λάθος θα μπορούσαν να ωφεληθούν τα λαϊκά στρώματα. Αυτό έγινε στη ρουμανική Βουλή, αλλά όταν οι αστοί πολιτικοί το πήραν χαμπάρι επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου για να το διορθώσουν.

Το τραγελαφικό περιστατικό συνέβη στη Ρουμανία, που έχει μπει στη στρούγκα του ΔΝΤ και της ΕΕ. Οι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα το βράδυ της Τρίτης τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα μαζικής κατανάλωσης στο 5% από το 24%, που τον Ιούλιο είχαν αυξήσει από το 19% στο 24%. Επιπλέον, στήριξαν την απαλλαγή της επιβαλλόμενης φορολογίας κατά 16% στους χαμηλοσυνταξιούχους. Και τα δύο αυτά νομοσχέδια είχαν προηγουμένως απορριφθεί από τη Γερουσία.

Τώρα η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να ακυρώσει τη συγκεκριμένη ψηφοφορία, είτε «διορθώνοντάς» την είτε αποστέλλοντας τα νομοσχέδια στον Πρόεδρο της χώρας για να τα απορρίψει. Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών απέδωσε το λάθος των βουλευτών, σε τεχνικά προβλήματα καθώς νόμιζαν ότι υπερψήφιζαν έκθεση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που απέρριπτε τα νομοσχέδια.

Πάντως, στο Βουκουρέστι βρίσκεται αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να πιέσει ενόψει του προϋπολογισμού του 2011, στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας που έχει φέρει ήδη τραγικές συνέπειες στους εργαζόμενους μείωση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, κατά 15% των συνταξιούχων και των επιδομάτων ανεργίας, ενώ δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη απολυθεί. Και φυσικά τα ιμπεριαλιστικά κέντρα δε συγχωρούν ...λάθη.

ΕΕ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Οι πιέσεις καλά ... κράτουν

ΣΕΡΑΓΕΒΟ - ΤΙΡΑΝΑ.--

«Ενιαία και με μία φωνή» θέλει η ΕΕ προς το παρόν τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη προκειμένου να ενταχθεί και αυτή στην ευρωατλαντική κολυμπήθρα του Σιλωάμ για να εξασφαλιστεί τάχα στα Δυτικά Βαλκάνια η «σταθερότητα» και η «ειρήνη» των ιμπεριαλιστών. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της χτεσινής επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι στο Σεράγεβο, θέτοντας ως βασικές προϋποθέσεις τη θέσπιση «απαραίτητων» συνταγματικών «μεταρρυθμίσεων», τη νέα απογραφή πληθυσμού και την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης και σταθεροποίησης με την ΕΕ.

Ο Ρομπέι αφού συναντήθηκε με την τριμερή προεδρία της χώρας και τον Υπατο Διοικητή της ΕΕ στο προτεκτοράτο Βαλεντίν Ιντζκο έταξε στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων «τεχνική και οικονομική βοήθεια» ύψους 2 δισ. ευρώ ως το 2012...

Πάντως στο Σεράγεβο βρέθηκε χτες «τυχαία» και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος πραγματοποίησε επαφές με την ηγεσία μουσουλμάνων, Κροατών και Σέρβων εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξη της Αγκυρας στις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και υποστηρίζοντας με νόημα ότι «είναι πολύ σημαντική η εδαφική ακεραιότητα και η διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα»...

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετέβη στα Τίρανα όπου είχε συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας. Απαίτησε και εκεί «και άλλες μεταρρυθμίσεις παρά την όποια πρόοδο έχει γίνει» και υποστήριξε πως η ΕΕ θα είναι «αντικειμενική και δίκαιη» αναφορικά με την ενταξιακή προσπάθεια της Αλβανίας...

Αργότερα χτες βράδυ ο Ρομπέι αναμενόταν να φθάσει στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας όπου είχε προγραμματίσει συνάντηση μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό Μπορούτ Παχόρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ