Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Προειδοποιήσεις Ρώσων για ΝΑΤΟ

Σερβική προθυμία για ...μεσολάβηση σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, δηλαδή, πλησιέστερα προς τα ρωσικά σύνορα, «συνιστά απειλή», σημείωσε χτες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» του Βελιγραδίου ο Ρώσος στρατηγός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νικολάι Μακάροφ, που ολοκλήρωσε το περασμένο 24ωρο διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία.

Ο στρατηγός Μακάροφ επανέφερε στο προσκήνιο την πρόσφατη πρόταση του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τη συγκρότηση ενός «ενιαίου συστήματος συλλογικής ασφάλειας στην Ευρώπη», μιας που, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΑΣΕ δεν μπορούν να επιλύσουν προβλήματα αποτελεσματικά». Ομως ακολούθως εξέφρασε την προθυμία της Μόσχας να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ «για την αντιμετώπιση πραγματικών και όχι φανταστικών απειλών». Διευκρίνισε ότι η Ρωσία «παρακολουθεί προσεκτικά» την ανάπτυξη της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη «την οποία θεωρούμε ανεπαρκή για τις παρούσες πυραυλικές απειλές». Αναφερόμενος στην «αντιπυραυλική ασπίδα» που επιδιώκουν να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, ο στρατηγός Μακάροφ δήλωσε ότι «η Ρωσία για την ώρα καταβάλλει πολιτικές προσπάθειες, με στόχο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ». Εκτίμησε δε ότι η ανάπτυξη των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων στην Ανατολική Ευρώπη «θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε νέα κούρσα εξοπλισμών».

Τέλος, ο Ρώσος στρατηγός δεν παρέλειψε να εξάρει την αποτελεσματικότητα του ρωσικού γιγαντιαίου αντιπυραυλικού συστήματος νέας γενιάς «C-400 Triumph».

Πρόταση Τάντιτς για μεσολάβηση σε Αθήνα - Σκόπια

Στο Βελιγράδι πάντως βρέθηκε χτες και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκέοργκι Ιβάνοφ, που συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του Μπόρις Τάντιτς. Στη συνάντηση, πέρα από τις προσπάθειες των δύο χωρών για ένταξη στην ΕΕ. συζητήθηκε εκτενώς και η διένεξη Σκοπίων - Αθήνας σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Μάλιστα ο Σέρβος πρόεδρος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για την επίλυση της διένεξης, εκφράζοντας την ελπίδα για τη γρήγορη επίλυση του ζητήματος. «Η Μακεδονία αναμένει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και η Σερβία επιθυμεί να συμβάλει, όσο είναι δυνατό, για να επιλυθεί η διένεξη για το όνομα που υπάρχει στη γραμμή Αθήνας - Σκοπίων, διότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που συνδέεται με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τάντιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ