ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συμβιβασμοί και ανταγωνισμοί επικίνδυνοι για το λαό

Από τη μια, οι διευθετήσεις στο Αιγαίο και από την άλλη, η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ, δημιουργούν εκρηκτικό «μείγμα» στην περιοχή

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν γίνεται με γνώμονα τα συμφέροντα των δυο λαών, αλλά της αστικής τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία

Eurokinissi

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν γίνεται με γνώμονα τα συμφέροντα των δυο λαών, αλλά της αστικής τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία
Στον απόηχο διαρροών ότι μέχρι το τέλος του χρόνου επίκειται αποτέλεσμα σε ζητήματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, έφτασε χτες στην Αθήνα και θα συναντηθεί σήμερα με τον Γ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», η οποία επικαλείται «διπλωματικές πηγές», το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί «πρόοδος στις διερευνητικές επαφές», στις οποίες εξετάζονται τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας, του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Στο ρεπορτάζ προστίθεται ακόμα με νόημα ότι «είναι άξια προσοχής η μείωση των αναφορών των ελληνικών ΜΜΕ και των παραπόνων των Ελλήνων πολιτικών σχετικά με το Αιγαίο. Η δήλωση του Ερντογάν ότι ενοχλείται από τις πτήσεις πάνω από τα νησιά, βρήκε θετική ανταπόκριση στην Αθήνα».

Τελικός στόχος είναι η συνδιαχείριση του Αιγαίου και η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, προς όφελος της αστικής τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία. Οπως όλα δείχνουν, οι προωθούμενες διευθετήσεις δε θα είναι αποτέλεσμα μόνο των κεκλεισμένων των θυρών διμερών συναντήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και του παράλληλου «διαύλου» που εγκαινίασαν από τον περασμένο Μάη οι δυο πρωθυπουργοί, ανεξάρτητα από τις διερευνητικές επαφές.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα («ΤΑ ΝΕΑ»), κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Μάη, ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στον Γιώργο Παπανδρέου να υπάρξει παράλληλος δίαυλος διαλόγου για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Η πρόταση έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά και όπως προκύπτει από το σχετικό απόρρητο τηλεγράφημα του ΥΠΕΞ στις 18 Ιουνίου, ένα μήνα μετά την επίσκεψη Ερντογάν, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ και ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη με ατζέντα τα αεροναυτιλιακά θέματα στο Αιγαίο.

Τα τρία βασικά σημεία της τουρκικής πρότασης είναι τα εξής: α) να υπάρξει μυστική «συμφωνία κυρίων» για να εφαρμοστεί «κώδικας συμπεριφοράς» πέραν των 10 ναυτικών μιλίων, β) να αποφευχθούν οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, εφόσον οι ελληνικές αναχαιτίσεις γίνονται με λιγότερο επιθετικό τρόπο και γ) να μειωθούν οι τουρκικές παραβιάσεις εντός των 6-10 ναυτικών μιλίων, εφόσον μειωθούν και οι ελληνικές αναχαιτίσεις στο διεθνή εναέριο χώρο μακριά από τις ελληνικές ακτές.

Ο ρόλος του Ισραήλ

Ακολούθησε νέα συνάντηση στην Αθήνα στις 29 Ιούνη, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι προτάσεις που έχουν διατυπώσει οι δύο πλευρές κατά καιρούς και να διαμορφωθεί μια κοινή βάση συζήτησης. Με το πρόσχημα ότι τα εν λόγω ζητήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα, ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ πρότεινε να προχωρήσουν οι συνομιλίες ανεξάρτητα από την πορεία των διερευνητικών επαφών και μάλιστα έθεσε ως πρόταση να ολοκληρωθούν στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι συνομιλίες «πάγωσαν» μετά τη δεύτερη συνάντηση, γεγονός που συνδέεται από διπλωματικές πηγές με την ταχύτατη προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι τούρκικές προτάσεις δίνουν και το περίγραμμα των προωθούμενων διευθετήσεων, παρά την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να σηκώσει φραστικά τους τόνους για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις προδιαγεγραμμένες εξελίξεις, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Στη σειρά αυτών των γεγονότων εντάσσεται και η παρουσία χτες και σήμερα σήμερα στην Αθήνα του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, προκειμένου να λάβουν μέρος στο συνέδριο για την «πράσινη ανάπτυξη» στη Μεσόγειο (και το Αιγαίο) που διοργανώνει το ινστιτούτο στο οποίο προΐσταται ο αδελφός του Ελληνα πρωθυπουργού, Αντρίκος Παπανδρέου.

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «FAST TRACK»
Στόχος να βρουν διέξοδο σωρευμένα κεφάλαια

Στον απόηχο της συζήτησης για τον Αστακό, ο υπουργός Επενδύσεων κατέθεσε χτες νέες «χρυσοφόρες» τροπολογίες στο προωθούμενο νομοσχέδιο

Στις «διαφωνίες» μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών επιχείρησε η κυβέρνηση να αποδώσει και χτες την ακύρωση της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τον πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα στα ντόπια και ξένα μονοπώλια για το μοίρασμα της πίτας στον ενεργειακό τομέα.

«Το κράτος έκανε με το παραπάνω αυτό που έπρεπε να κάνει, από εκεί και πέρα οι εταιρείες έχουν τα εσωτερικά τους, τα ρίσκα τους και ακολουθούν το δρόμο που θέλουν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να «εξωραΐσει» τους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς που πυροδοτούνται από την πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Στο ίδιο πνεύμα, πρόσθεσε ότι «υπάρχει μέλλον στη συνεργασία με το Κατάρ» και ότι δεν υπάρχουν ευθύνες «και διαφωνίες μεταξύ υπουργών» για την ακύρωση της συμφωνίας. Σήμερα θα συνεδριάσει η επιτροπή Ελλάδας - Κατάρ για τις επενδύσεις των 5 δισ. ευρώ, με βασικό στόχο την τσιμεντοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Προς επίρρωση των προθέσεων της κυβέρνησης να ενισχύσει χωρίς διακρίσεις όλες τις μερίδες του κεφαλαίου, ο αρμόδιος υπουργός προχώρησε χτες σε συμπληρωματικές διατάξεις σε ό,τι αφορά το νόμο του «Φαστ Τρακ», ενσωματώνοντας πολλές από τις αξιώσεις που διατύπωσε προχτές ο ΣΕΒ. Με τις προσθήκες:

  • Παρέχεται η δυνατότητα μέχρι και για πλήρη απαλλαγή των επενδυτών από κάθε είδους φορολογικές υποχρεώσεις. Προβλέπονται κίνητρα «παγιοποίησης του φορολογικού καθεστώτος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με ειδικό τρόπο, η διενέργεια αφορολόγητων αποθεματικών» κ.ά. Ετσι, κατά την κρίση της κυβέρνησης, μπορεί να δοθεί μέχρι και πλήρης φοροαπαλλαγή, καθώς και άλλα προνόμια.
  • Ως θέσεις εργασίας για την υπαγωγή στο «φαστ τρακ» θεωρούνται και οι «μόνιμες θέσεις εποχιακής απασχόλησης που εξυπηρετούν σταθερά επαναλαμβανόμενες εποχιακές ανάγκες». Πρόκειται για ωμή πριμοδότηση της εποχικής, βλέπε μερικής, απασχόλησης.
  • Για τις λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις» δε χρειάζεται καν η προκήρυξη διαγωνισμών. Θα μπορούν να προχωρήσουν με «διακρατικές συμφωνίες» αντίστοιχες δηλαδή με αυτές των μεγαλοεπιχειρηματιών από το Κατάρ.
  • Στα εντασσόμενα επενδυτικά πλάνα μπαίνουν η περιβαλλοντική προστασία, η παιδεία, η έρευνα και τεχνολογία, δηλαδή κρίσιμοι και νευραλγικοί τομείς που υπόσχονται κερδοφόρο διέξοδο σε υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια.
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ»
Ιδιες πρακτικές από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Αλλος ένας πρώην υπουργός της ΝΔ ο Ε. Μεϊμαράκης δήλωσε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο με τα «δομημένα ομόλογα» ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση. Καταθέτοντας, ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Αμυνας, του οποίου ήταν επικεφαλής, δεν είχε καμία ανάμειξη στο «δομημένο ομόλογο» των 280 εκατομμυρίων ευρώ που εκδόθηκε για να καλύψει αμυντικές δαπάνες. Το ομόλογο αυτό, ανέφερε, δεν έχει την υπογραφή του, απλά ο ίδιος συνυπέγραψε την κοινή υπουργική απόφαση που του έφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τον Ε. Μεϊμαράκη, για την έκδοση του «δομημένου» ακολουθήθηκαν οι ίδιες διαδικασίες που είχαν ακολουθήσει και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πάνω από 60 φορές. Κινούμενος στη γραμμή της ΝΔ, έκανε λόγο για προειλημμένη απόφαση για παραπομπή πρώην υπουργών της ΝΔ και είπε ότι συμμερίζεται την άποψη Δούκα για πολιτική δίωξη στελεχών της ΝΔ. Χτες στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε και ο πρώην υπουργός Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είπε ότι δεν είχε καμία σχέση με το δομημένο ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ που εκδόθηκε το 2007, αφού ο ίδιος είχε αποχωρήσει από το υπουργείο το 2006.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το κεφάλαιο να πληρώσει για την κρίση

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε χτες στην Ολομέλεια την έκθεση με τον τίτλο «Χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική κρίση: συστάσεις για τα ενδεικνυόμενα μέτρα και πρωτοβουλίες». Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του ενάντια στην εργατική τάξη είναι ενιαία και δε σχετίζεται ούτε με τα δημοσιονομικά ελλείμματα ούτε με τα υψηλά χρέη. Οι τοποθετήσεις των κοινοτικών αξιωματούχων αλλά και το ψήφισμα του ΕΚ το επιβεβαιώνουν. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες αποτελούν τρανή απόδειξη της απόρριψης των επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου από τους εργαζόμενους. Και η απόρριψη αυτή μπορεί και πρέπει να αποκτήσει αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο και να μετατραπεί σε αγώνες για τη λαϊκή εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ