ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Πηγή έμπνευσης και διδαχής η δράση των ηρώων του ΚΚΕ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον καπετάν Ανάποδο και τον καπετάν Ευβοιώτη πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή, στον Αϊ - Γιώργη Προκοπίου Εύβοιας, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ

Ο Γιώργος Μαρίνος χαιρετίζει την εκδήλωση τιμής
Ο Γιώργος Μαρίνος χαιρετίζει την εκδήλωση τιμής
«Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που πιστεύουν στην εργατική τάξη, στον εργαζόμενο λαό και στο δίκιο του, λένε σε κάθε μάχη: "ΠΑΡΩΝ". Λένε "ΠΑΡΩΝ" στην πάλη του ΚΚΕ, "ΠΑΡΩΝ" με το ΚΚΕ, συμβάλλοντας αυτοί και οι οικογένειές τους να μεγαλώσει η στρατιά της καθημερινής δράσης και να καταγραφεί ο προβληματισμός του λαού, η αγανάκτηση από τη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην κάλπη με τη υπερψήφιση του συνδυασμού της "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ", στις εκλογές του Νοέμβρη».

Μ' αυτό το κάλεσμα έκλεισε το χαιρετισμό - ομιλία του στην εκδήλωση τιμής για τον Θύμιο Καψή (καπετάν Ανάποδο) και τον Γιώργο Βλαχούτσικο (καπετάν Ευβοιώτη), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στον Αϊ - Γιώργη στο Προκόπι Εύβοιας, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής Εύβοιας και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης - που φέτος έγινε με την απουσία της Ευσταθίας Καψή, αδερφής του Θύμιου Καψή που έφυγε απ' τη ζωή τέσσερις μέρες πριν - συμμετείχαν πλήθος συντρόφων και συναγωνιστών και νεολαίοι της ΚΝΕ από την Εύβοια και άλλες περιοχές, που ήρθαν για να τιμήσουν τους ήρωες μαχητές - ηγέτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ανάμεσα στους άλλους, το «παρών» έδωσαν και οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»: Σοφία Ντούρου υποψήφια αντιπεριφερειάρχης, Βαγγέλης Σταματούκος υποψήφιος δήμαρχος Χαλκιδέων, Στάθης Λιαγκάκης υποψήφιος δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και η Μαρία Φουρλή υποψήφιος δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων. Επίσης ο δήμαρχος Κηρέως.

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Μαρίνος, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:

«Χρειάζεται μεγάλη αγάπη στην εργατική τάξη, στις λαϊκές δυνάμεις, βαθιά πίστη στην υπόθεση της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στην υπόθεση του κομμουνισμού, για να επιλέξεις το δρόμο της ταξικής σύγκρουσης, το δρόμο του ένοπλου αγώνα, να αψηφήσεις κινδύνους και διώξεις και να σταθείς όρθιος μέχρι τέλος, μέχρι την τελευταία πνοή, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, να το στηρίζεις και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Η ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική σχέση με το κόμμα της εργατικής τάξης, η προσήλωση στις κομμουνιστικές αξίες και ιδανικά αποτελεί βάση της διαμόρφωσης των σπουδαίων προσωπικοτήτων, όπως οι σύντροφοι Θύμιος Καψής (καπετάν Ανάποδος) διοικητής του Ανεξάρτητου Τάγματος της Εύβοιας, Γιώργος Βλαχούτσικος (Ευβοιώτης) πολιτικός επίτροπος του Τάγματος και ο Διαμαντής, ο καπετάνιος της Ρούμελης, που σε νεαρή ηλικία μοιράστηκαν και σήκωσαν επάξια στις πλάτες τους ένα τεράστιο ιστορικό βάρος.

Αυτή η σχέση, η σχέση με το ΚΚΕ, διαμόρφωσε τους αγωνιστές του λαού, τους Μπελογιάννηδες που θα μελετούμε τη ζωή και τη δράση τους, θα τους τιμούμε στην πορεία του χρόνου, αντλώντας δύναμη για να ανταποκριθούμε στα σύνθετα καθήκοντα της ταξικής πάλης, της πάλης για τα συμφέροντα του λαού μας, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Αυτοί οι αγωνιστές αποτελούν πηγή έμπνευσης για ακόμα μεγαλύτερη προσφορά, για ακόμα μεγαλύτερη στράτευση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Αυτό ισχύει για όλους μας, ισχύει για τους νέους και τις νέες, που οι δυνάμεις του κεφαλαίου, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι και οι κάθε λογής οπορτουνιστές επιχειρούν να χειραγωγήσουν με κάθε τρόπο, διαστρεβλώνοντας την ιστορική αλήθεια, καλλιεργώντας την υποταγή και τη μοιρολατρία, χτυπώντας εργατικές, κομμουνιστικές αξίες και ιδανικά.

Οι λαϊκοί αγώνες προκαλούν φόβο στο κεφάλαιο

Οι δυνάμεις που προσπαθούν να αμαυρώσουν, να συκοφαντήσουν συνειδητά την πάλη του ΚΚΕ και την προσφορά του σοσιαλισμού, οι δυνάμεις που ταυτίζουν τον κομμουνισμό με το φασισμό είναι επικίνδυνες, μισούν το λαό μας, μισούν τους λαούς, φοβούνται τον αγώνα τους, φοβούνται τη λαϊκή δύναμη, αυτή θέλουν να αφοπλίσουν, να εμποδίσουν να εκδηλωθεί μαζικά κοιτάζοντας μπροστά, στο κομμουνιστικό μέλλον.

Το ΚΚΕ, στα 92 χρόνια αγώνων και θυσιών, βρίσκεται διαχρονικά στην κεφαλή της λαϊκής πάλης. Μάχεται μαζί με την εργατική τάξη για κάθε πρόβλημα, για την απελευθέρωση από την εκμετάλλευση και τη δικτατορία του κεφαλαίου.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που αποδεικνύεται από την πράξη και την προσφορά του ΚΚΕ από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, μέχρι τώρα, το 2010. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αναδεικνύει η δράση και η ζωή χιλιάδων αγωνιστών. Αυτή είναι η αλήθεια και όχι οι ισχυρισμοί αυτών που πέρασαν στην "άλλη όχθη" και προσαρμόζουν τις μαρτυρίες τους σ' αυτήν τη νέα πολιτική, ιδεολογική επιλογή, θολώνοντας τα νερά, διαστρεβλώνοντας την ιστορική αλήθεια, αντικαθιστώντας ιστορικά γεγονότα με κουτσομπολιά.

Το ΚΚΕ συμπυκνώνει στις θέσεις του, στους στόχους της καθημερινής πάλης, στην πολιτική του πρόταση για τη λαϊκή συμμαχία, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, το σοσιαλισμό, τα συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες της εργατιάς, της αγροτιάς, των ανθρώπων του μόχθου. Γι' αυτό ήταν, είναι και θα είναι πάντα νέο.

Αυτός που γέρασε είναι ο καπιταλισμός. Είναι το σύστημα που διέγραψε τον κύκλο του και είναι σε παρακμή. Ακριβώς αυτό εκδηλώνεται μέσα από τις αξεπέραστες αντιφάσεις, από την καπιταλιστική κρίση που βασανίζει εκατομμύρια εργατικές - λαϊκές οικογένειες και δείχνει τα όρια του συστήματος».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Πρωτοβουλία για την κλιμάκωση του αγώνα

Σύσκεψη με τους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών του Δήμου Ζακύνθου διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται, ότι στο Δήμου Ζακύνθου λειτουργούσαν πέντε παιδικοί σταθμοί από τους οποίους έκλεισαν οι τρεις. Οι 28 εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε αυτούς με συμβάσεις έργου για πολλά χρόνια βρέθηκαν στο δρόμο ενώ τους οφείλονται μισθοί 2 μηνών. Παράλληλα, από τις 400 αιτήσεις που έγιναν στην έναρξη της χρονιάς τελικά έγιναν δεκτές μόνο οι 60! Το σύνολο των εργαζομένων που συμμετείχαν στη σύσκεψη δήλωσαν την απόφασή τους να καταδικάσουν στις εκλογές αυτούς που ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση, δηλαδή τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το περιβάλλον επηρεάζει τις καρδιοπάθειες

Παρά τις μεγάλες προόδους της επιστήμης και την ανακάλυψη πολλών και καλών φαρμάκων, εντούτοις τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να είναι απ' τις κυριότερες αιτίες θανάτου και στερούν τη ζωή σε 17,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι το περιβάλλον επηρεάζει διεγείροντας με διαφορετικό τρόπο τα γονίδια κάθε ανθρώπου και γι' αυτό λένε πως οι καρδιοπάθειες, παρά τα επιστημονικά εργαλεία, θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Μάλιστα, οι επιστήμονες επανέρχονται στην αριστοτελική προσέγγιση της ιατρικής, που πρέσβευε ότι κάθε άρρωστος είναι διαφορετικός απ' τον προηγούμενο και κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η επιστήμη βαδίζει στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση της αρρώστιας.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το ετήσιο καρδιολογικό συνέδριο που έγινε στην Αθήνα. Ειδικότερα η καρδιακή ανεπάρκεια - ένα απ' τα καρδιακά νοσήματα - ευθύνεται για το 5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία και για το 2% των εθνικών δαπανών για την υγεία. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού, αλλά είναι σημαντικά υψηλότερος στους ηλικιωμένους, καθώς στα άτομα των 70 ετών και πάνω φτάνει σε ποσοστό 10-20%. «Η πρόληψη των καρδιοπαθειών αποτελεί και την πλέον αποτελεσματική ασπίδα προστασίας του πληθυσμού», τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Προσφορά στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σ. Σπύρος Βασιλείου, από τη Λειβαδιά, κατέθεσε το ποσό των 2.000 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή» για κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων. Ταυτόχρονα, προτείνει σε όλους τους συντρόφους που το μπορούν να ενδιαφερθούν ώστε μέσα στο 2010 να καλυφθεί το πλάνο του Ιδρύματος που θα εξασφαλίσει την παραπέρα θετική λειτουργία του.

Προσφορές

-- Για την έκδοση του «Ρ», οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη»", 500 ευρώ.

Αλίκη

-- Αγαπητοί σύντροφοι, και στη φετινή εξόρμηση του ΚΚΕ, όπως άλλωστε και σ' όλες τις προηγούμενες, συμμετέχω με 200 ευρώ, πρώτη δόση, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης.

Με σ.χ. Μπάμπης Λεωνιδάκης

-- Παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ο Γιάννης Γαλικας, παρά την αναπηρία του, αγωνίζεται και βοηθάει όσο μπορεί στη γειτονιά του, το ΚΚΕ.

Προσφέρει στην ΚΟ Βέροιας, 10 ευρώ για το μνημείο της Φλώρινας, στη μνήμη των μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν στην μάχη της Φλώρινας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ