ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
Με την ψήφο μπορούμε να τους κλονίσουμε

Από τη χτεσινή περιοδεία στο Μοναστηράκι
Από τη χτεσινή περιοδεία στο Μοναστηράκι
Περιοδεία στα εμπορικά καταστήματα στο Μοναστηράκι πραγματοποίησε χτες το πρωί ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συνοδευόμενος από την Μαρία Ρόκου υποψήφια περιφερειακό σύμβουλο, και τον Θοδωρή Παράλαιμο υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο.

Συζητώντας με εμπόρους σε Ηφαίστου, Ερμού, Αγ. Φιλίππου, Αστιγγος και Κυνέτου, αφουγκράστηκε την αγωνία τους για την αναδουλειά, την αδυναμία τους να πληρώσουν ενοίκια, ΟΑΕΕ, λογαριασμούς, την ανασφάλεια για το αύριο, τα λουκέτα, τη μεθοδευμένη υποβάθμιση περιοχών του κέντρου.

Τόνισε πως οι άνθρωποι του μόχθου βιώνουν τα αποτελέσματα των μέτρων της κυβέρνησης, της πολιτικής του ευρωμονόδρομου. Οτι η ανακούφιση έρχεται μέσα από τη ρήξη, με αυτή την πολιτική, ρήξη με την ΕΕ και τα μονοπώλια. Πρόσθεσε ότι με ψήφο στο ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές ο λαός μπορεί να κλονίσει, να ταρακουνήσει τους κυβερνώντες, να βάλει φρένο στα νέα μέτρα που ετοιμάζουν. Οτι μόνο έτσι μπορεί να τους στριμώξει, με ψήφο που δεν παρερμηνεύεται, δε χαραμίζεται σε αναχώματα - δήθεν ανεξάρτητους, υπερκομματικούς κι αντάρτες, τα ποσοστά των οποίων το βράδυ των εκλογών θα αθροιστούν με αυτά των επίσημων υποψηφίων του δικομματισμού. Προειδοποίησε ότι λύση δεν είναι ούτε η αποχή, εφόσον αφήνει την κυβέρνηση αλώβητη.

Αργότερα, το απόγευμα ο Νίκος Σοφιανός, συνοδευόμενος από το Νίκο Οικονόμου, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο και την Βέρα Καραγιάννη, υποψήφια δημοτική σύμβουλο, επισκέφτηκαν τον Πανελλήνιο Αθλητικό Σύλλογο (ΠΓΣ) που, μετά την παραίτηση του ΔΣ, με πρόεδρο τον μεγαλοεπιχειρηματία Κυριακού, βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Εξι μήνες τώρα απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, χιλιάδες αθλητές των ακαδημιών στον αέρα, τα χρέη που άφησε ο επιχειρηματίας ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ, οι απλήρωτοι λογαριασμοί προς τις ΔΕΚΟ (13 χρόνια απλήρωτο το νερό, 1,6 εκατομμύρια το χρέος) επίσης σε δυσθεώρητα ύψη.

Ο Νίκος Σοφιανός επανέλαβε τη θέση του Κόμματος για στήριξη του σχολικού και σωματειακού αθλητισμού με παράλληλη κατάργηση του επαγγελματικού αθλητισμού. Να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός στο χώρο, όχι πολυδιάσπαση σε ΓΓΑ, ΟΝΑ και σωματεία, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, κόντρα στην επιχειρηματικότητα και την ανταποδοτικότητα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
«Δίνουν ψευτοβοήθημα για να κλέψουν τη λαϊκή ψήφο»

Δήλωση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, μετά από συνάντηση με συνταξιούχους στη Χαλκίδα

Ο Γ. Μαρίνος
Ο Γ. Μαρίνος
«Οι προκλητικές ανακοινώσεις του Γ. Παπανδρέου για το ψευτο-βοήθημα στους συνταξιούχος το μήνα Δεκέμβρη αποτελούν μεγάλο εμπαιγμό σε βάρος των απόμαχων της δουλειάς και του συνόλου των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Η κυβέρνηση κατάργησε τη 13η και 14η σύνταξη, δηλαδή τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα Αδείας, γνωρίζοντας ότι αυτή η πολιτική απόφαση οδηγεί σε απόλυτη χειροτέρευση της κατάστασης, σε απόλυτη φτώχεια εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που στην πλειοψηφία τους - περίπου 70% - παίρνουν σύνταξη κάτω από 600 ευρώ».

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, σημείωσε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Εύβοιας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μετά από πλούσια συζήτηση που είχε με συνταξιούχους - το πρωί της Κυριακής - στη Χαλκίδα.

Ενώ πρόσθεσε: «Σε όλους τους απόμαχους της δουλειάς η κυβέρνηση λέει: "Σας γράφω στα παλιά μου παπούτσια, επιμένω στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και - για να σας κλέψω την ψήφο - πετάω σε ορισμένους από εσάς ένα ψευτοβοήθημα από 100 μέχρι 300 ευρώ - εξαιρώντας την αγροτιά - με προϋποθέσεις που ελαχιστοποιούν τον αριθμό των δικαιούχων". Δηλαδή - συνέχισε - ένας συνταξιούχος που παίρνει σύνταξη 1.000 ευρώ, χάνει από τα αντιλαϊκά - κυβερνητικά μέτρα 2.000 ευρώ το χρόνο, ενώ η κυβέρνηση - στην καλύτερη περίπτωση - επιστρέφει από 100 μέχρι 300 ευρώ σε έναν μικρό αριθμό συνταξιούχων. Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση, για κοροϊδία, με συνενόχους τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που στηρίζουν αυτή την επικίνδυνη πολιτική και δε βγάζουν μιλιά».

Ο Γιώργος Μαρίνος, κλείνοντας, τόνισε ότι το παραμύθι για την έλλειψη των χρημάτων έχει αποκαλυφθεί. Ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι - όπως είπε - δόθηκε και δίνεται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές, στους μεγαλέμπορους και στους μεγαλοεργολάβους. Συνολικά 76 δισ. ευρώ έδωσαν στους επιχειρηματίες για να ανακυκλωθεί η ανεργία και να καταργηθούν συλλογικές συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα. Και πρόσθεσε: «Η καταδίκη αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής πρόκλησης, αλλά και της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής που χτυπά, καταργεί δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες, είναι ανάγκη να πάρει μαζικό χαρακτήρα και να εκφραστεί δυναμικά στην κάλπη, στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη. Με ψήφο στη "Λαϊκή Συσπείρωση", στο συνδυασμό που στηρίζει το ΚΚΕ, το οποίο έχει δώσει και δίνει σκληρούς αγώνες για τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων».

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ενας «Καλλικράτης» στα μέτρα τους

Και μόνο που οι μεγαλοβιομήχανοι είναι υπέρ του «Καλλικράτη», αρκεί για να καταλάβει κανείς το «ποιόν» της νέας αυτής «μεταρρύθμισης», που υλοποιήθηκε από μια κυβέρνηση, η οποία κρύβεται πίσω από το μνημόνιο για να μη φανεί η απόλυτη ταύτισή της με όσα αυτό αντιπροσωπεύει. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πολύ θα ήθελε - και όπου μπορεί το κάνει - να πάρει μέτρα που ξεπερνούν τα όρια του μνημονίου, με μόνη προϋπόθεση να κινούνται στην ίδια ρότα με αυτό. Ο «Καλλικράτης» είναι ένα από αυτά τα μέτρα, με την έννοια ότι προηγήθηκε του μνημονίου και αξιοποιήθηκε στη συνέχεια από αυτό. Δεν το λέει ο οποιοσδήποτε. Το δήλωσε και το υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, πριν από μερικές μέρες στο κλειστό Γενικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, υποδεχόμενος τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούση.

«Ο "Καλλικράτης" αποτελεί για εμάς απτή απόδειξη ότι μπορεί να υπάρξει εθνική βούληση για αλλαγή έξω και πέρα από τις οριοθετήσεις του μνημονίου», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Για να προσθέσει ότι «αν η Ελλάδα λειτουργούσε έτσι σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους τομείς, δε θα χρειαζόταν κανένα δάνειο σωτηρίας, κανέναν ξένο τοποτηρητή, κανένα μνημόνιο». Είναι μια ανατριχιαστική επιβεβαίωση του χαρακτήρα του «Καλλικράτη», ως μιας αντιλαϊκής ρύθμισης που μεταξύ άλλων στοχεύει στη διοικητική προσαρμογή του κράτους στις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Εξάλλου, και η στόχευση της ΕΕ για μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων από τις κεντρικές κυβερνήσεις στην περιφέρεια, είναι μια παλιά υπόθεση που εξυπηρετεί την προώθηση της πολιτικής της στα κράτη - μέλη.

Ο «Καλλικράτης» είναι αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής του μνημονίου και ξεμπρόστιασμα της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς σκοπός του δεν είναι η εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων, αλλά η υπονόμευσή τους. Οι μεγαλοβιομήχανοι ξέρουν καλύτερα απ' όλους για τη δυνατότητα και τη σκοπιμότητα αυτού του αντιδραστικού εργαλείου. Ως προς τη δυνατότητα, ο Δ. Δασκαλόπουλος σημείωσε ότι «με τον "Καλλικράτη" τολμήσατε μία βαθιά μεταρρύθμιση που διευρύνει τα όρια της τοπικής αυτοδιοίκησης και αλλάζει την αρχιτεκτονική του κράτους». Ως προς τη σκοπιμότητα, τόνισε: «Θέλουμε η αλλαγή αυτή να συμβαδίσει με μια νέα νοοτροπία για το ρόλο του κράτους, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για την αναπτυξιακή συνοχή. Γιατί πάντα ενεδρεύει ο κίνδυνος, μια μεταρρύθμιση σαν αυτή - αν δεν υλοποιηθεί σωστά - να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου στρώματος δημόσιας γραφειοκρατίας, να καταλήξει στην αύξηση του ήδη τεράστιου κόστους που επιβάλλει η λειτουργία του δημόσιου τομέα στην ιδιωτική οικονομία και στην κοινωνία».

Ωστόσο, το «κόστος» που επικαλούνται οι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν περιορίζεται στα... λειτουργικά έξοδα του κράτους και της τοπικής διοίκησης. Είναι πολύ περισσότερα αυτά που θέλουν να κερδίσουν. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε απόλυτα σαφή τον πολιτικό ρόλο του «Καλλικράτη», επισημαίνοντας ότι «η αποκέντρωση του "Καλλικράτη" πρέπει να σημάνει την κατεδάφιση του κράτους της εύνοιας, της πελατείας και του παρασιτισμού», για να συμπληρώσει παρακάτω, ότι οι νέοι τοπικοί άρχοντες «οφείλουν να ανταποκριθούν στη νέα μορφή ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο τόπος, ενισχύοντας την τοπική επιχειρηματικότητα». Και οι μεγαλοεπιχειρηματίες είναι έτοιμοι να «βοηθήσουν» προς αυτήν την κατεύθυνση, προετοιμάζοντας ένα «παρατηρητήριο Διοικητικών Εμποδίων στην Επιχειρηματικότητα», το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει «ένα πολύτιμο σύμβουλο του νέου αποκεντρωμένου κράτους». Του «Καλλικράτειου» κράτους που θα λειτουργεί με τους επιχειρηματίες για τους επιχειρηματίες, στο βαθμό που θα το επιτρέψουν οι εργαζόμενοι, τόσο με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές, όσο και με τους αγώνες τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.


Γ. Φ.

Πρόγραμμα Νίκου Σοφιανού

12:30: Συζήτηση στα δικαστήρια Ευελπίδων (κτίριο 13) με εργαζόμενους στο χώρο της Δικαιοσύνης και θέμα: «Οι πολιτικές - οικονομικές εξελίξεις και οι εκλογές για την περιφέρεια και τους δήμους».

19:00: Περιοδεία στο Ρουφ, στα γήπεδα και τα καφενεία της οδού Μεγάλου Βασιλείου (εκκίνηση από Πειραιώς και Εχελιδών). Θα συμμετέχουν οι Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος και Ιάκωβος Γαλιός, Βαγγέλης Γείτονας, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ