ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
Κανένας εκβιασμός, ΚΚΕ δυνατό, δύναμη για το λαό

Την ώρα που η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δε θα παρθούν νέα μέτρα, τα έντυπα της αστικής τάξης περιγράφουν την επόμενη μέρα με παραδείγματα: Χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με μισθούς κάτω και από τους σημερινούς άθλιους. Με ανασφάλιστη εργασία. Στεκόμαστε σ' αυτά τα τρία μόνο, γιατί μόνα τους συνιστούν μια διαρκή επέλαση.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι, πλατύτερα λαϊκά στρώματα ψάχνουν να βρουν διέξοδο, αφουγκράζονται το μήνυμα του ΚΚΕ για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, τα έντυπα της αστικής τάξης ευθυγραμμίζονται σε μία θέση: Είναι μονόδρομος η σημερινή πολιτική, δεν υπάρχει διαφυγή.

Η κυβέρνηση με τις διαβεβαιώσεις της και η αστική τάξη με τις διακηρύξεις για μονόδρομο έχουν ένα στόχο: Να κρατήσουν εγκλωβισμένο τον κόσμο σ' αυτήν τη πολιτική. Να δέχεται μοιρολατρικά ό,τι παθαίνει και να ελπίζει ότι δε θα πάθει χειρότερα.

Σαν εναλλακτική παρουσιάζουν μια αναμόρφωση στο πολιτικό σύστημα, έτσι που με αναδιάταξη στα πρόσωπα ή και αναδιάταξη κομμάτων του ευρωμονόδρομου να φανεί ότι παίρνουν το μήνυμα της λαϊκής αγανάκτησης, ώστε να συνεχίσουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Ακόμα χειρότερα, καλλιεργούν ως ελπίδα τη δυνατότητα να δοθεί πολιτική διέξοδος με τη συνένωση δυνάμεων του αστικού πολιτικού κόσμου. Και έτσι με επίκληση της "εθνικής σωτηρίας" να κρατήσουν ακόμα περισσότερους εγκλωβισμένους σ' αυτήν τη πολιτική.

Στην έσχατη των περιπτώσεων αρχίζουν οι εκβιασμοί και τα ψευτοδιλήμματα όπως χτες βράδυ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Αυτό το σχέδιο δεν πρέπει να περάσει. Και η απάντηση για τη λύση έχει ήδη δοθεί:

«Μπροστά στην κάλπη του Νοέμβρη, ο λαός έχει να αναμετρηθεί με το εξής πραγματικό δίλημμα:

Θα νομιμοποιήσει με την ψήφο του τους επικίνδυνους σχεδιασμούς που εξυφαίνονται στο παρασκήνιο βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και θέλουν να καταπνίξουν τη δίκαιη αγανάκτηση και την οργή του για την αντιλαϊκή πολιτική; `Η θα δώσει μια κλοτσιά για να σκορπίσουν οι προσπάθειες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, θα βάλει συνολικά εμπόδια στο αστικό πολιτικό σύστημα με όποια μορφή του, στηρίζοντας και με την ψήφο του τις δυνάμεις του ΚΚΕ;

To ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παλεύει να ριζοσπαστικοποιηθεί η εργατική λαϊκή συνείδηση, να ανοίξουν ρήγματα στο αστικό πολιτικό σύστημα, να ανατραπεί η αντιλαϊκή εξουσία των μονοπωλίων και το γερασμένο ιστορικά πολιτικό της προσωπικό. Να περάσει η εξουσία, η οργάνωση, ο σχεδιασμός και η διεύθυνση της οικονομίας στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Η δραστική αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με ταυτόχρονη αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές του Νοέμβρη με ψήφο στους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που συνέβαλε στη συγκρότησή τους, μπορεί και πρέπει να μεγαλώσει τη χαραμάδα της ελπίδας που άνοιξαν οι θετικές διεργασίες στη συνείδηση του λαού όλο το προηγούμενο διάστημα»(από τον Κυριακάτικο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΘΕΛΟΥΝ ΜΑΖΙΚΟ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: «Η χώρα δεν κυβερνιέται με αρλούμπες του τύπου "λεφτά υπάρχουν" ή "θα μηδενίσω το έλλειμμα το 2011". Δεν κυβερνιέται, επίσης, με άπειρους πρίγκιπες και φθαρμένα κομματικά υλικά. Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. μαζί διαθέτουν ελάχιστο πολιτικό προσωπικό που μπορεί να ανταποκριθεί στο σημερινό αδιέξοδο. Γι' αυτό, ο μόνος δρόμος είναι δυστυχώς ο δρόμος του μαρτυρίου αλλά με εθνική συνεννόηση, με αξιοποίηση τεχνοκρατών κάθε απόχρωσης και ένα πειστικό όραμα που θα κάνει τον Ελληνα να βρει τον καλύτερό του εαυτό και να δώσει μια δύσκολη μάχη με την πίστη πως στο τέλος θα βγει κερδισμένος. Οπως ακριβώς έκανε η γενιά των παππούδων μας πριν από ακριβώς 70 χρόνια, όταν έδωσε τη δική της ιστορική μάχη» (από άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ: «Η καλύτερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι αυτή που δεν θα χρειαστεί να... ξαναγίνει τον επόμενο χρόνο (...) Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει να υπάρξουν τώρα ορισμένες προϋποθέσεις. Πολύ συγκεκριμένες και απολύτως εφικτές (...) να συγκλίνουν οι θέσεις τουλάχιστον των δυο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, αφού η Αριστερά καθώς φαίνεται δεν προτίθεται να προσέλθει καν στον διάλογο. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. ούτως ή άλλως δεν έχουν αγεφύρωτες διαφορές στα θέματα της Παιδείας και δεν πρέπει να αφήσουν και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Αποτελεί εθνικό καθήκον τους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο, το οποίο θα οδηγήσει σε σύστημα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σαφή χαρακτηριστικά: βιωσιμότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, λέμε "ΟΧΙ" σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με ισχυρό ΚΚΕ

ΕΘΝΟΣ: ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ στις δόσεις των στεγαστικών

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ψήφος εμπιστοσύνης οι δημοτικές εκλογές

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "ΨΑΡΕΥΕΙ" ΨΗΦΟΥΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα διλήμματα του κ. Παπανδρέου

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΕΚΒΙΑΖΕΙ για να σωθεί

Η ΑΥΓΗ: Κάλπη δυναμίτης

ΤΟ ΒΗΜΑ: Χωρίς "πόθεν έσχες" η πρώτη κατοικία

ΤΑ ΝΕΑ: Ζητάει ψήφο ευθύνης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ στην Παιδεία

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ετοιμάζει ο Γιώργος

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Υπάρχει κι άλλος δρόμος

«Το θεμελιώδες ερώτημα δεν είναι τι θα μοιράσουν και τι θα υποσχεθούν οι κυβερνήσεις πριν από τις εκλογές αλλά τι θα κάνουν μετά (...) τα πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα και δεν χωρούν θαύματα. Η πιστοποίηση υψηλότερου σημείου εκκίνησης για το 2009 αλλά και η μερική αποτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής το 2010 (όπου, όπως φαίνεται, πέφτουν έξω και τα έσοδα και οι δαπάνες...) καθιστούν μονόδρομο τη λήψη νέων, πρόσθετων μέτρων. Ενας μονόδρομος στον οποίον η κυβέρνηση έχει ελάχιστη δυνατότητα παρέμβασης, όποιες και αν είναι οι προθέσεις της: στο μνημόνιο προβλέπεται ότι όποια νέα μέτρα αποφασίζονται από την "τρόικα", είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση, και εφαρμόζονται υπό την απειλή της διακοπής της χρηματοδότησης (...) το μοναδικό ζητούμενο είναι αυτά τα νέα μέτρα να μην αποδειχθούν απλώς μια νέα φοροεπιδρομή κατά πάντων αλλά να αφορούν (επιτέλους!) τον δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών» (από άρθρο στο ΒΗΜΑ).

Η αποχή ενισχύει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

«Τη μαζική αποχή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από τις αυτοδιοικητικές κάλπες φοβούνται στην Ιπποκράτους. Από τα γκάλοπ δεν ανιχνεύονται διαρροές προς τη ΝΔ αλλά οι ενδείξεις αποχής είναι ανησυχητικές» (το σχόλιο στο ΕΘΝΟΣ).

Να χάσουν και οι δυο

«Ο πρωθυπουργός και το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης είχαν δύο επιλογές: ή να επιμείνουν στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών ή να τις πολιτικοποιήσουν. Επέλεξαν το δεύτερο. Το οποίο, ωστόσο, εμπεριέχει υψηλό ρίσκο. Αν καταψηφισθούν σε μεγάλο βαθμό οι υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ περιφερειάρχες, η κυβέρνηση θ' αποκτήσει σοβαρό πρόβλημα. Η αντιπολίτευση θα επικαλείται το επιχείρημα της "κυβέρνησης μειοψηφίας", ενώ θα περιοριστούν και οι δυνατότητες της κυβέρνησης για νέες, σκληρές οικονομικές επιλογές...» (το σχόλιο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ