ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ο «Κωτσόβολος» απολύει εργαζόμενες μητέρες

Καταγγελία του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καλαμάτας

Χιλιάδες μανάδες απολύονται για να προσληφθούν στη συνέχεια με κάθε μορφή «ελαστικής» απασχόλησης, με το επιχείρημα μάλιστα ότι έτσι ...εξυπηρετούνται οι ανάγκες τους (φωτ. αρχείου)
Χιλιάδες μανάδες απολύονται για να προσληφθούν στη συνέχεια με κάθε μορφή «ελαστικής» απασχόλησης, με το επιχείρημα μάλιστα ότι έτσι ...εξυπηρετούνται οι ανάγκες τους (φωτ. αρχείου)
Τρεις εργαζόμενες μητέρες απέλυσε σε διάστημα 1,5 μήνα η εργοδοσία της επιχείρησης «Κωτσόβολος» στην Καλαμάτα, προκειμένου να απαλλαγεί από τα «εμπόδια» της μητρότητας. Τις απολύσεις καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Καλαμάτας και υπογραμμίζει ότι «το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα δεν επιλέξαμε ποτέ το ρόλο του θεατή. Με την άμεση παρέμβασή μας θα κάνουμε πράξη την επαναπρόσληψη απολυμένων εργατών, γυναικών, μητέρων, εγκύων».

Σημειώνεται ότι η εργοδοσία απέλυσε και τις τρεις εργαζόμενες μητέρες αμέσως μόλις έληξε η περίοδος γαλουχίας, προκειμένου και τυπικά να θεωρούνται «νόμιμες» ...οι απολύσεις. Το «δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία και η κοινωνική προστασία της μητρότητας αποτελούν δύο όψεις ενός μεγάλου κοινωνικού προβλήματος, που παίρνει διαστάσεις στις συνθήκες της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας στην Ελλάδα και ευρύτερα στην ΕΕ», τονίζει στην ανακοίνωσή του το σωματείο.

Υπογραμμίζει ότι «η προστασία της εργατικής οικογένειας, της μητρότητας, η στήριξη των εργαζόμενων νέων ζευγαριών από το κράτος, η εργασία της γυναίκας και η ισοτιμία της δεν αφορά μόνο το γυναικείο κίνημα, είναι προβλήματα ολόκληρης της εργατικής λαϊκής οικογένειας, του εργατικού - συνδικαλιστικού λαϊκού κινήματος, της νεολαίας». Γι' αυτό τονίζει ότι «το ενιαίο μέτωπο πάλης εργατών, υπαλλήλων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, γυναικών και νεολαίας είναι η απάντηση στο μαύρο μέτωπο των εκμεταλλευτών. Είναι η κοινωνική συμμαχία που θα παλέψει για σταθερή και μόνιμη δουλειά με αξιοπρεπή εισοδήματα, δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο, για την ισοτιμία της γυναίκας, χωρίς την ανασφάλεια και την αγωνία για την επιβίωση, είναι ο κοινός αγώνας για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης».

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΙΚΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκλεισε γιατί δεν υπάρχουν γιατροί

Κλειστό λόγω ελλείψεων γιατρών είναι το Ακτινολογικό Τμήμα του ΙΚΑ, στη Λάρισα, αναγκάζοντας εκατοντάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους να καταφεύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και να ακριβοπληρώνουν τις εξετάσεις τους. Οσον αφορά, δε, στα επείγοντα περιστατικά, οι ασφαλισμένοι υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία, καθώς θα πρέπει να λάβουν έγκριση από τη Διεύθυνση του ΙΚΑ για να πάνε στο Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου ή να πάρουν παραπεμπτικό για ιδιωτικό κέντρο όπου θα πληρώσουν την ακτινογραφία για να εισπράξουν μόνο μέρος του ποσού.

Εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων γιατρών, που δεν καλύπτονται με ευθύνη της κυβέρνησης, καθημερινά ακυρώνονται πολλά προγραμματισμένα ραντεβού ασφαλισμένων που θέλουν είτε μια απλή ακτινογραφία, είτε έναν υπέρηχο, είτε μια εξέταση για οστεοπόρωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας, που εδώ και καιρό ήταν χαλασμένο, αφού αντικαταστάθηκε με νέο λειτούργησε μόνο για μια βδομάδα και μετά σταμάτησε καθώς δεν υπάρχει γιατρός, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται ξανά τα ραντεβού που είχαν αναβληθεί και το περασμένο καλοκαίρι.

Να σημειωθεί ότι από το περασμένο καλοκαίρι έληξε η σύμβαση δυο ακτινολόγων γιατρών, ενώ πριν λίγες μέρες η τελευταία ακτινολόγος γιατρός αναγκάστηκε να πάρει αναρρωτική άδεια επειδή αρρώστησε. Το αποτέλεσμα ήταν το τμήμα να βάλει «λουκέτο», αφού δεν καλύπτονται τα κενά.

Το Ακτινολογικό Τμήμα σε καθημερινή βάση εξυπηρετεί περίπου 50 περιστατικά ασφαλισμένων που χρειάζονται ακτινολογικό έλεγχο ή υπέρηχο ή εξέταση για οστεοπόρωση, τα οποία μπορεί να φθάσουν και τα 80 αν προστεθούν και τα επείγοντα.

ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Διακόπτουν τη θεραπεία τους εξαιτίας των περικοπών

Κρίσιμες για τη ζωή τους θεραπείες στερούνται οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμικοί) που είναι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Η κυβέρνηση πέρασε τον Αύγουστο σε Νόμο (3867/3.8.2010) του υπουργείου Οικονομικών άρθρο σύμφωνα με το οποίο «δεν εκκαθαρίζονται δαπάνες για ορθοπεδικά είδη, προθέματα και λοιπά βοηθητικά» των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ έως ότου τροποποιηθεί ο Κανονισμός Παροχών (σ.σ. «δεν εκκαθαρίζονται» σημαίνει δεν εξοφλούνται). Συνέπεια αυτής της απόφασης είναι εκατοντάδες θαλασσαιμικοί να αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία αποσιδήρωσης με κίνδυνο της ζωής τους.

Η μεσογειακή αναιμία είναι χρόνια νόσος που απαιτεί συστηματική θεραπευτική αντιμετώπιση με τακτικές ανά 15ήμερο μεταγγίσεις αίματος και καθημερινή λήψη φαρμακευτικής αγωγής με τις ουσίες αποσιδήρωσης. Η θεραπεία διαρκεί 10 - 12 ώρες καθημερινά και χρησιμοποιούνται αναλώσιμα υλικά (ειδικές αντλίες, σύριγγες, πεταλούδες, καθετήρες κ.ά.), τα οποία στοιχίζουν 1.800 ευρώ μηνιαίως. Σταματώντας εδώ και περίπου τρεις μήνες την εκκαθάριση των δαπανών για τα αναλώσιμα υλικά από τον ΟΠΑΔ, η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και αποκλεισμό από τη θεραπεία τους θαλασσαιμικούς ασθενείς, αφού δεν μπορούν πλέον να προμηθευτούν τα υλικά που χρειάζονται. Και αυτό όταν τη θεραπεία αποσιδήρωσης ακολουθεί το σύνολο των θαλασσαιμικών ασθενών και η διακοπή της θεραπείας θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους.

«Δεν αντέχουμε άλλο την οικονομική επιβάρυνση που έχουμε υποστεί για τη θεραπεία μας», αναφέρει σε επιστολές της προς το υπουργείο Οικονομικών, τον ΟΠΑΔ κ.λπ., η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας. Ζητάει να γίνει άμεσα η εκκαθάριση και πληρωμή των δαπανών για τα υλικά αποσιδήρωσης από τον ΟΠΑΔ, ενώ εκφράζει φόβους για το αν θα συμπεριλαμβάνονται τα υλικά που χρησιμοποιούν και στον τροποποιημένο κανονισμό του ΟΠΑΔ.

Νέες απολύσεις στην ΕΒΓΑ

Η εργοδοσία προσανατολίζεται στην πρόσληψη προσωρινού προσωπικού

Σε δύο ακόμα απολύσεις προχώρησε η εργοδοσία της ΕΒΓΑ την περασμένη Παρασκευή φθάνοντας τις 16 από τις αρχές του Οκτώβρη. Το μπαράζ απολύσεων στην «ΕΒΓΑ» και στη «ΦΑΓΕ» (ανήκουν στον ίδιο Ομιλο), όπου σε ένα χρόνο οι απολύσεις ξεπέρασαν τις 125, συνοδεύουν τη διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στο στρατηγικής σημασίας για τα λαϊκά συμφέροντα κλάδο των Τροφίμων. Στόχος ενταγμένος στην προσπάθεια υπεράσπισης των κερδών των μονοπωλίων. Ο οποίος, είναι αντιστρόφως ανάλογος τόσο με το δικαίωμα σε σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία, όσο και με την εξασφάλιση φτηνών και ασφαλών τροφίμων για τη λαϊκή οικογένεια.

Σε χτεσινή παρέμβαση του Σωματείου της «ΕΒΓΑ» στον εκπρόσωπο της εργοδοσίας ο τελευταίος είπε ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί ότι θα σταματήσουν οι απολύσεις ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν και μειώσεις μισθών. Ακόμα, ανέφερε πως ένας από τους στόχους της εργοδοσίας για τη διατήρηση των κερδών της είναι και η αντικατάσταση των εργαζομένων αορίστου χρόνου με προσωρινό προσωπικό. Δηλαδή, με εργαζόμενους που θα είναι ακόμα πιο φθηνοί και χωρίς δικαιώματα, έρμαια των εργοδοτικών ορέξεων.

«ΦΙΛΚΕΡΑΜ»
Νέα απεργία σήμερα

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας κεραμικών πλακιδίων «ΦΙΛΚΕΡΑΜ Johnson ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη, αντιδρώντας στην επίθεση της εργοδοσίας. Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που πραγματοποίησαν χτες, έκαναν συγκέντρωση στο χώρο του εργοστασίου. Στο πλευρό τους βρέθηκε κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Σωτήρη Ζαριανόπουλο και κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, τα οποία η εταιρεία συστηματικά καθυστερεί να τα καταβάλει. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές έρχονται σε συνέχεια της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία τον τελευταίο χρόνο με κλείσιμο μονάδων, διαθεσιμότητες και απολύσεις.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας περιγράφουν το μέλλον της επιχείρησης ζοφερό σε περίπτωση που δε χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες και δηλώνουν ότι θα αναγκαστούν να προβούν σε νέες απολύσεις και διαθεσιμότητες εργαζομένων. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, που βλέπουν ότι τα προϊόντα που παράγονται διοχετεύονται γρήγορα στην αγορά και εξάγονται, δηλώνουν ότι η «ΦΙΛΚΕΡΑΜ» μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να αναπτυχθεί. Εκτιμούν ότι στόχος της επιχείρησης πίσω από την επίθεση που έχει εξαπολύσει είναι να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους για να αποδεχθούν να εκχωρήσουν εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ