Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Διακόπτουν τη θεραπεία τους εξαιτίας των περικοπών

Κρίσιμες για τη ζωή τους θεραπείες στερούνται οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμικοί) που είναι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Η κυβέρνηση πέρασε τον Αύγουστο σε Νόμο (3867/3.8.2010) του υπουργείου Οικονομικών άρθρο σύμφωνα με το οποίο «δεν εκκαθαρίζονται δαπάνες για ορθοπεδικά είδη, προθέματα και λοιπά βοηθητικά» των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ έως ότου τροποποιηθεί ο Κανονισμός Παροχών (σ.σ. «δεν εκκαθαρίζονται» σημαίνει δεν εξοφλούνται). Συνέπεια αυτής της απόφασης είναι εκατοντάδες θαλασσαιμικοί να αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία αποσιδήρωσης με κίνδυνο της ζωής τους.

Η μεσογειακή αναιμία είναι χρόνια νόσος που απαιτεί συστηματική θεραπευτική αντιμετώπιση με τακτικές ανά 15ήμερο μεταγγίσεις αίματος και καθημερινή λήψη φαρμακευτικής αγωγής με τις ουσίες αποσιδήρωσης. Η θεραπεία διαρκεί 10 - 12 ώρες καθημερινά και χρησιμοποιούνται αναλώσιμα υλικά (ειδικές αντλίες, σύριγγες, πεταλούδες, καθετήρες κ.ά.), τα οποία στοιχίζουν 1.800 ευρώ μηνιαίως. Σταματώντας εδώ και περίπου τρεις μήνες την εκκαθάριση των δαπανών για τα αναλώσιμα υλικά από τον ΟΠΑΔ, η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και αποκλεισμό από τη θεραπεία τους θαλασσαιμικούς ασθενείς, αφού δεν μπορούν πλέον να προμηθευτούν τα υλικά που χρειάζονται. Και αυτό όταν τη θεραπεία αποσιδήρωσης ακολουθεί το σύνολο των θαλασσαιμικών ασθενών και η διακοπή της θεραπείας θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους.

«Δεν αντέχουμε άλλο την οικονομική επιβάρυνση που έχουμε υποστεί για τη θεραπεία μας», αναφέρει σε επιστολές της προς το υπουργείο Οικονομικών, τον ΟΠΑΔ κ.λπ., η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας. Ζητάει να γίνει άμεσα η εκκαθάριση και πληρωμή των δαπανών για τα υλικά αποσιδήρωσης από τον ΟΠΑΔ, ενώ εκφράζει φόβους για το αν θα συμπεριλαμβάνονται τα υλικά που χρησιμοποιούν και στον τροποποιημένο κανονισμό του ΟΠΑΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ