Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
Εγκύκλιος για το χαράτσωμα των νοσηλευόμενων...

...στα «δημόσια» νοσοκομεία

Να πληρώνουν απ' την τσέπη τους για να νοσηλευτούν στα δημόσια νοσοκομεία καλούνται οι Ελληνες και αλλοδαποί ανασφάλιστοι, οι πιο αδύναμες οικονομικά κατηγορίες του πληθυσμού, όπως προβλέπεται σε εγκύκλιο (με ημερομηνία 20 Σεπτέμβρη 2010) που έστειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στους διοικητές και το προσωπικό των νοσοκομείων και το ΕΚΑΒ. Μετά το εισιτήριο 3 ευρώ στα νοσοκομεία και τις περικοπές σε αναγκαίες εξετάσεις που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν απ' την τσέπη τους και οι ασφαλισμένοι, το υπουργείο Υγείας έρχεται να επιβάλει σε απολυμένους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους εμπόρους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, μετανάστες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, να πληρώνουν εξ ολοκλήρου για τη νοσηλεία τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Στην εγκύκλιο, που όπως ξεκαθαρίζει «...εκδίδεται στο πλαίσιο της προσπάθειας εξορθολογισμού των οικονομικών της Υγείας...» προβλέπεται:

«Σύμφωνα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας που παρέχονται από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ (νοσηλεία), έχουν όλοι οι πολίτες της χώρας, καταβάλλοντας προς τούτο την προβλεπόμενη κάθε φορά σχετική δαπάνη».

Και συγκεκριμένα:

  • «Προκειμένου για ασφαλισμένο η αντίστοιχη δαπάνη καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό του φορέα, προσκομίζοντας προς τούτο το αντίστοιχο βιβλιάριο σε ισχύ.
  • Προκειμένου για ανασφάλιστο και οικονομικά αδύνατο, η αντίστοιχη δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, προσκομίζοντας προς τούτο το βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικό κοινωνικής προστασίας σε ισχύ.
  • Προκειμένου για αλλοδαπούς αναγνωρισμένους πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο αλλοδαπούς, η σχετική δαπάνη τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Απαραίτητη η προσκόμιση του Δελτίου Ταυτότητας Πρόσφυγα ή Δελτίου Αιτήσαντος Ασυλο αλλοδαπού αντίστοιχα, σε ισχύ.
  • Προκειμένου για πολίτες κρατών - μελών της ΕΕ κατόχους της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας, για την καταβολή της σχετικής δαπάνης ακολουθείται η διαδικασία είσπραξης από το ΙΚΑ, ως αρμόδιος φορέας υλοποίησης της κάρτας.

Προκειμένου για πολίτες που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω αναφερόμενες κατηγορίες, η καταβολή της σχετικής δαπάνης γίνεται από τους ίδιους».

Ενδεικτικές της βαρβαρότητας που επιβάλλεται είναι οι περιπτώσεις άστεγης Αφγανής που γέννησε στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και της ζητήθηκε να πληρώσει για να πάρει εξιτήριο μαζί με το μωρό της, αλλά και πλήθος περιπτώσεις ανθρώπων που έμειναν άνεργοι ή δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα ένσημα που χρειάζονται για να θεμελιώσουν δικαίωμα ασφάλισης και καλούνται να πληρώσουν από πάνω και για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Με την εγκύκλιο οι απάνθρωπες αυτές περιπτώσεις θα γενικευτούν, επιβάλλοντας την αντίληψη ότι τα λαϊκά στρώματα πρέπει να πληρώνουν για να έχουν περίθαλψη σαν πελάτες στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις ή να πεθαίνουν αβοήθητοι, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν!..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ