Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Απαίτησαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους

Χτες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας

Μαζική αγωνιστική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στο πλαίσιο στάσης εργασίας που αποφασίστηκε κάτω από την πίεσή τους, με πούλμαν πήγαν στη πλατεία Καραϊσκάκη και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών. Αίτημά τους να δοθεί άμεσα λύση, ώστε να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τριών μηνών που τους οφείλουν οι αραβογερμανικές πολυεθνικές στις οποίες η κυβέρνηση παρέδωσε τα ναυπηγεία. Κάτω από την πίεση του αγώνα των εργαζομένων, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε πως τις επόμενες μέρες θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Οι αραβογερμανικές πολυεθνικές A.B.M και THYSSEN KRUPP που λυμαίνονται τα ναυπηγεία, έχουν θέσει ως όρο, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, την υπογραφή της τελικής επαίσχυντης συμφωνίας πώλησης και της προκαταβολής, ως επιπλέον προίκας, 250 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι 160 εργαζόμενοι του τμήματος τροχαίου υλικού παραμένουν επί 18 μήνες απλήρωτοι και έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης.

Στο πλευρό των εργαζομένων ήταν ο Νίκος Ξουράφης από τη Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει κοινή πάλη με τους εργαζόμενους της Ζώνης, του ΟΛΠ, των ναυτεργατών, συνολικά του Πειραιά διεκδικώντας ναυπηγεία υπό κρατικό έλεγχο μέσα από τη δημιουργία ενιαίου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας.

Ο Θοδωρής Κούτρας μέλος της Διοίκησης του σωματείου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας ως εκπρόσωπος της Εργοστασιακής Επιτροπής, επισήμανε «ότι είναι πρόκληση η κυβέρνηση να μοιράζει αφειδώς δισεκατομμύρια στους Γερμανούς ιδιοκτήτες σήμερα των ναυπηγείων και να τους εξασφαλίζει με την τελευταία συμφωνία την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με 250 εκ. μπόνους και οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι. Ως Eργοστασιακή Επιτροπή καλέσαμε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν, να πιέσουν την πλειοψηφία του σωματείου να πάρει πρωτοβουλίες, να κινηθεί, να αντισταθεί, να οργανώσει. Εμείς αυταπάτες δεν έχουμε, αλλά η πίεση είναι τέτοια που αναγκάστηκαν αυτές οι ηγεσίες να βγάλουν τον κόσμο στο δρόμο». Αφού επισήμανε πως η συνέχεια για τα ναυπηγεία και το μέλλον των εργαζομένων είναι δύσκολη, ξεκαθάρισε στους εργαζόμενους ότι «η λύση είναι η επαναφορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά κάτω από κρατικό έλεγχο με προοπτική τον δημόσιο ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας».

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους στις επικείμενες εκλογές, έχοντας μια τεράστια εμπειρία και γνωρίζοντας τα παιχνίδια που έχουν παιχτεί στις πλάτες τους, με την ψήφο τους να καταδικάσουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ