ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διαρροές και σενάρια για διευθετήσεις στο Αιγαίο

«Λύση» μέχρι το τέλος του χρόνου επιδιώκει η Τουρκία, συνεκμετάλλευση επιλέγει η αστική τάξη σε Ελλάδα και Τουρκία

Τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο και η πρεμούρα ελληνικών και τούρκικων επιχειρήσεων με άλλες πολυεθνικές να βγάλουν κέρδη από την εκμετάλλευσή τους, οδηγούν το άρμα των διευθετήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας

Associated Press

Τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο και η πρεμούρα ελληνικών και τούρκικων επιχειρήσεων με άλλες πολυεθνικές να βγάλουν κέρδη από την εκμετάλλευσή τους, οδηγούν το άρμα των διευθετήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας
Σε κατεύθυνση απεμπόλησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και ευρύτερα, κινούνται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι διευθετήσεις που έχουν δρομολογηθεί σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Τις εξελίξεις επιταχύνουν η επιδίωξη της αστικής τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία να βγάλουν κέρδη από τη συνεκμετάλλευση του φυσικού ενεργειακού πλούτου που κρύβει το Αιγαίο και βέβαια η κάλυψη των αναγκών του ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρ. Ερντογάν και οι συζητήσεις που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του, Γ. Παπανδρέου, ενίσχυσαν την εκτίμηση ότι τα Ελληνοτουρκικά οδηγούνται σε πορεία διευθετήσεων, γεγονός που επιβεβαιώνουν και διαρροές στον Τύπο.

Σύμφωνα με ορισμένες από αυτές, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ήθελε να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία για το Αιγαίο μέχρι το τέλος του έτους και μ' αυτόν το στόχο οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε ορισμένες αρχές, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί συγκεκριμένη «λύση - πακέτο».

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η λύση που προκρίνεται στο κομβικό ζήτημα του εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι η αυξομείωση της επέκτασής τους. Δηλαδή, χωρικά ύδατα «δαντέλα», που σημαίνει ότι σε ορισμένες περιοχές, που δεν ενοχλούν τα τουρκικά συμφέροντα, θα φθάσουν τα 12 μίλια, ενώ σε άλλες, κυρίως γύρω από τα νησιά, θα είναι πιο περιορισμένα.

Καθόλου τυχαία, ο Ρ. Ερντογάν πριν έρθει στην Αθήνα, σε δηλώσεις του, ξεκαθάρισε τα πράγματα, δίνοντας το στίγμα των τουρκικών προθέσεων, αναφέροντας ότι τα ελληνικά μαχητικά πετάνε πάνω από την τουρκική υφαλοκρηπίδα, καθώς και ότι τα ελληνικά μαχητικά παραβίασαν την τουρκική κυριαρχία (!) 2 ν.μ. από το Αγαθονήσι.

Την ίδια ώρα, η τουρκική επιχειρηματολογία περί των «ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Αιγαίου» έχει απόλυτα υιοθετηθεί από το ΝΑΤΟ. Οπως υπενθυμίζει χτεσινό ρεπορτάζ στον Τύπο («Ελευθεροτυπία»), «στις 14 Οκτωβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας συμφώνησαν κατ' αρχήν σε όλα στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, αν και η Συμμαχία από τον Αύγουστο του 2006 θεωρεί σε επίσημα έγγραφά της ότι η Ελλάδα δεν έχει κατ' ουσίαν κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά ανατολικά από τη μέση του Αιγαίου.

Το ΝΑΤΟ στις 26 Αυγούστου 2006 εξέδωσε δύο βασικές διαταγές, με τις οποίες απαγορεύει στα ελληνικά μαχητικά του υποστρατηγείου της Λάρισας να προσεγγίζουν εγγύτερα των 6 ν.μ. από τις ακτές των νήσων του Ανατ. Αιγαίου, να πετάνε πάνω από αυτά και να προσγειώνονται σ' αυτά».

Στη βάση αυτών των ΝΑΤΟικών «προβλέψεων» τα 21 ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν είναι απλώς αποστρατικοποιημένα, αλλά και αδιευκρίνιστης εθνικής κυριαρχίας, αφού το ΝΑΤΟ (και η Τουρκία) αμφισβητούν το δικαίωμα των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών να υπερίπτανται ελληνικού εδάφους.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Αλληλοκατηγορίες για μίζες και εκβιασμούς

Ολοκληρώνεται σήμερα η εξέταση των μαρτύρων

Σε ομολογία ότι έδωσαν «μίζες» σε διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων για το «δομημένο ομόλογο» των 280 εκατομμυρίων ευρώ προχώρησαν χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά το θέμα, οι Σ. Πρινιωτάκης και Γ. Αποστολίδης, συνέταιροι στην χρηματιστηριακή εταιρεία «Ακρόπολις» η οποία είχε εμπλακεί στη διακίνηση του συγκεκριμένου ομολόγου. Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο είναι προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό και χτες στην Εξεταστική παρουσίασαν δύο διαφορετικές εκδοχές για το θέμα της «μίζας» που δόθηκε, τόσο στις χωριστές καταθέσεις που έδωσαν, όσο και στην κατ' αντιπαράσταση εξέταση που ακολούθησε.

Ο Γ. Αποστολίδης είπε ότι ποσό 6 εκατομμυρίων ευρώ από τη συμμετοχή της «Ακρόπολις» στη διοχέτευση του «δομημένου» στα ασφαλιστικά ταμεία τοποθετήθηκε στο χρηματοκιβώτιο του Σ. Πρινιωτάκη και στη συνέχεια διακινήθηκε από τον Πρινιωτάκη στους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων που αγόρασαν το «δομημένο» (ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΣΕΥΠ). Παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έκανε στις 28 Φλεβάρη 2007 ανάληψη 2.400.000 ευρώ σε μετρητά και τα τοποθέτησε στο χρηματοκιβώτιο του Πρινιωτάκη, αλλά υπέγραψε για 6 εκατομμύρια μετά από εκβιασμό του τελευταίου ότι εάν δεν υπέγραφε δεν θα πληρωνόταν η εγγύηση που του είχαν επιβάλει οι εισαγγελείς.

Από την πλευρά του ο Σ. Πρινιωτάκης είπε στην Εξεταστική ότι από αυτά τα 6 εκατομμύρια ευρώ ο Αποστολίδης έκανε «μαύρες πληρωμές» προς τον τότε πρόεδρο του ΤΕΦΥ για να ενεργοποιηθούν «οι προσβάσεις» από τη μία στο υπουργείο Απασχόλησης και να «σπρωχθεί» το «δομημένο» στα παραπάνω ασφαλιστικά ταμεία και από την άλλη στο υπουργείο Οικονομίας για να προχωρήσει η έκδοση του ομολόγου.

Σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή καταθέτει ο πρώην υπουργός Εργασίας Β. Μαγγίνας και ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Με τις μαρτυρίες αυτές ολοκληρώνεται ο κατάλογος των μαρτύρων και αρχίζει η διαδικασία για τη συγγραφή του πορίσματος.

ΚΟ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποφασισμένη για υπερκάλυψη

«Η μάχη για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης πάει πλάι πλάι με τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, είναι κι αυτή μια πολιτική μάχη που θα τη δώσουμε μέχρι τέλους, υπερκαλύπτοντας το πλάνο μας».

Μ' αυτό το στόχο ξεκίνησε την τρίμηνη οικονομική εξόρμηση η ΚΟ Φωκίδας, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες Οργανώσεις στην άμιλλα μετά το τρίτο κλείσιμο, έχοντας ξεπεράσει πλέον το 50% του πλάνου της, όπως σημειώνουν στον «Ρ» η Γεωργία Καλατζάκου, μέλος του ΝΓ της ΝΕ Φθιώτιδας και η Ελένη Ζωγράφου, μέλος της ΝΕ και υπεύθυνη για τα οικονομικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΚΟΒ Ευπαλίου είχε υπερκαλύψει (117%) το πλάνο της από το τρίτο κλείσιμο και το αναπροσάρμοσε. «Υπάρχει ενθουσιασμός - σημειώνουν τα στελέχη του Κόμματος - και παρότι το πλάνο είναι μεγάλο, θα το καλύψουμε, κάνοντας άνοιγμα σε πολύ περισσότερο κόσμο. Η κρίση, η στενότητα στα οικονομικά των εργαζομένων, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, ήταν ένα κίνητρο για να κάνουμε μεγάλο άνοιγμα. Ο λαός ανταποκρίνεται, σπάνια συναντάμε άρνηση. Με αντίστοιχο ενθουσιασμό δουλεύει και η ΚΝΕ που έχει ξεπεράσει το 50% του πλάνου της».

«Δίνουμε τη μάχη ενιαία, με το κουπόνι και τη μάχη των εκλογών, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για την επιτυχία της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που θα σημάνει νίκη του λαού», καταλήγουν.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το ενδεχόμενο τριμερούς εξετάζει ο ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Το ενδεχόμενο συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου και του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξετάζει ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα και με τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο, την Πέμπτη.

Ο Δ. Χριστόφιας απάντησε θετικά, προτείνοντας η συνάντηση να γίνει στο διάστημα 15 - 17 Νοέμβρη. Υπογράμμισε ωστόσο ότι ενημέρωσε τον Μπ. Μουν σχετικά με τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, όσον αφορά το περιουσιακό, σημειώνοντας ότι είναι «εκτός των πλαισίων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ασφαλώς της βάσης πάνω στην οποία θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισε δε ότι δεν «υπάρχει καμία νέα πρόταση στο περιουσιακό, ούτε διαφοροποίηση, για την οποία να επιβάλλεται ενημέρωση», προσθέτοντας ότι «επιδιαιτησία και εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα επιβλήθηκαν το 2004 και δυστυχώς τότε τα αποδεχτήκαμε. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την πολιτική του λειτούργησε προληπτικά και διασφάλισε ότι επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα δεν πρόκειται να προταθούν».

Τέλος, στην έκθεση προγραμματισμού δράσης των ΗΕ για το 2011, γίνεται λόγος για περισσότερες συναντήσεις τόσο των δύο ηγετών, όσο και των εκπροσώπων τους και των τεχνικών ομάδων.

Περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ

Σήμερα Τρίτη:

-- Στις 11:30 π.μ. περιοδεία στην ιδιωτική κλινική «ΥΓΕΙΑ» με τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στην περιοχή Ατταλος Καματερού και συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην στρογγυλή πλατεία Καματερού (οδός Παπάγου). Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ