ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διώκουν ακόμα και ανάπηρους μαθητές που διεκδικούν!

Για «πρόκληση» μιλάει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Τυφλών Μαθητών του ΚΕΑΤ

Κύκλος διώξεων (!) φαίνεται ότι ανοίγει για τους μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) Καλλιθέας, που το προηγούμενο διάστημα, με τη στήριξη των εργαζομένων του Κέντρου και των γονιών τους, πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη μόρφωση, ενάντια στους σχεδιασμούς για τη διάλυση του ΚΕΑΤ και για την αναβάθμισή του. Προχτές, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Παπακωνσταντίνου για την Ειδική Αγωγή, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα διώξεων των μαθητών του ΚΕΑΤ. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει τουλάχιστον μια κλήση γονιού μαθητή, που πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις, να απολογηθεί στον εισαγγελέα.

«Να σταματήσουν επιτέλους οι προκλήσεις σε βάρος των μαθητών, των γονιών και κηδεμόνων, αλλά και των εργαζομένων. Αν νομίζουν κάποιοι - κυβέρνηση, διοικούντες το κέντρο, συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του αναπηρικού κινήματος - ότι με την τρομοκρατία και τις ανείπωτες πιέσεις, στα παιδιά μας και μας, θα μας σταματήσουν να διεκδικούμε τα αυτονόητα είναι γελασμένοι», υπογραμμίζει σε καταγγελία του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Τυφλών Μαθητών του ΚΕΑΤ.

Επισημαίνει ότι έφτασαν στο σημείο να απαγορεύσουν τη γενική συνέλευση του συλλόγου μέσα στο χώρο του ΚΕΑΤ, οι ίδιοι που κατάντησαν για μερικές χιλιάδες ευρώ (χρωστούμενα νοίκια και κοινόχρηστα) να έχει «μπλοκάρει» τα μοναδικό τυπογραφείο για τους τυφλούς μαθητές στην Ελλάδα.

«Αυτοί που στέρησαν τα βιβλία από τα παιδιά μας από την αρχή της σχολικής χρονιάς, αυτοί που με τις απολύσεις θέλουν να οδηγήσουν το ΚΕΑΤ σε διάλυση, προκαλούν. Αρνούνται το γυμνάσιο - λύκειο για τυφλούς έστω και σαν δυνατότητα επιλογής, μιλούν για ένταξη όταν δεν αφήνουν τα παιδιά να έχουν στοιχειώδη κοινωνική δράση, δραστηριότητες, δεν τους έχουν βιβλία και καθηγητές. Ενώ η πλειοψηφία των παιδιών είναι κλεισμένα στο σπίτι τους. Προκαλούν συνεχώς τα παιδιά μας αποκαλώντας τα άβουλα, αλήτες, υποκινούμενα. Επειδή διεκδικούν αίθουσες διδασκαλίας και ψυχαγωγίας, την αποπεράτωση της ανακαίνισης του παλιού κτιρίου που έχει καταντήσει γεφύρι της Αρτας», καταγγέλλουν οι γονείς.

Και καταλήγουν τονίζοντας ότι αυτό που αποκαλύπτεται απ' την άρνησή τους να αντιμετωπίσουν και τα στοιχειώδη είναι «η γενική τους πολιτική κατεύθυνση να φορτώσουν τα βάρη για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των ανάπηρων παιδιών στην ίδια την οικογένεια».

Απαίτηση να σταματήσουν οι διώξεις στην Ορεστιάδα

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγούνται την Παρασκευή 29 Οκτώβρη περίπου 100 μαθητές από τα σχολεία της Ορεστιάδας και της Βύσσας, επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν αγωνιστικά παιδεία αντίστοιχη των αναγκών τους. Οι μαθητές θα δικαστούν στο Πρωτοδικείο της Ορεστιάδας με την κατηγορία της παρεμπόδισης λειτουργίας σχολείου, επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει το φθινόπωρο του 2009 σε 8 σχολεία της περιοχής.

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους μαθητές την Παρασκευή στις 8.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας και πορεία προς τα δικαστήρια διοργανώνουν η Οργάνωση Βόρειου Εβρου της ΚΝΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Καλούν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της περιοχής να συμμετάσχει μαζικά και να απαιτήσει να σταματήσουν τα μαθητοδικεία και να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψήφισε το 1999 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διατήρησε σε ισχύ η κυβέρνηση της ΝΔ και εφαρμόζει και πάλι το ΠΑΣΟΚ. Πράξη με την οποία οδηγούνται σε δίκες εκατοντάδες μαθητές σε όλη τη χώρα.

Σε συγκέντρωση συμπαράστασης στους μαθητές που δικάζονται καλεί τους εκπαιδευτικούς και η Β' ΕΛΜΕ Εβρου.

ΞΑΝΘΗ - ΚΑΒΑΛΑ
Απαίτηση η δωρεάν σίτιση και μετακίνηση

Κινητοποιήσεις έκαναν χτες Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Κινητοποίηση στη φοιτητική λέσχη του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) στην Ξάνθη πραγματοποίησε χτες το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, απαιτώντας δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, λειτουργία της λέσχης από το πανεπιστήμιο και όχι από ιδιώτες επιχειρηματίες.

Η λειτουργία της λέσχης του ΕΙΝ έχει υποβαθμιστεί αρκετό καιρό τώρα. Το φαγητό τελειώνει από τις 2 το μεσημέρι, καθώς οι μερίδες φαγητού μειώθηκαν από 1.000 στις 500. Εκτός αυτού, την τελευταία βδομάδα η Λέσχη υπολειτουργεί καθώς έπεσε τμήμα του σοβά από το ταβάνι.

Μεθοδικά οι φοιτητές σπρώχνονται να στραφούν για τη σίτισή τους στη λέσχη στο κέντρο της πόλης που άρχισε να λειτουργεί το τελευταίο διάστημα ιδιώτης - επιχειρηματίας.

Αυτά συμβαίνουν την ώρα που έχει τεθεί προς συζήτηση στο ΔΣ του ΕΙΝ το «επιχειρησιακό σχέδιο» που προβλέπει τον απογαλακτισμό του από την κρατική επιχορήγηση και την εξέλιξή του σε ανεξάρτητο φορέα που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως «η υποβάθμιση των σπουδών και το καθημερινό χαράτσι για σίτιση, στέγαση, αναλώσιμα και μεταφορές είναι η πραγματικότητα που συναντούν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που με κόπο και χρήμα των εργαζόμενων γονιών τους σπουδάζουν στα ΑΕΙ - ΤΕΙ». Παράλληλα, καλεί τους φοιτητές να βγάλουν συμπεράσματα και «από τη στάση των άλλων δυνάμεων που όλοι μαζί (ΠΑΣΠ - ΔΑΠ - ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ) με φανατισμό, είτε στήριζαν το ΕΙΝ, είτε έριχναν τον πήχη της αγωνιστικής διάθεσης των φοιτητών, υποστήριζαν ότι τα μέτρα που έφεραν αυτή την κατάσταση είναι "αναγκαία", "αναπόφευκτα". Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών έχουν στήριγμα στις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών», αναφέρει.

Απαίτησαν δωρεάν μετακίνηση στην Καβάλα

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΤΕΙ Καβάλας, με αίτημα την εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των σπουδαστών, πραγματοποίησαν οι επιτροπές αγώνα των σχολών ΣΤΕΦ και ΣΔΟ που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ. Ταυτόχρονα, το ΜΑΣ, με δυναμική κινητοποίηση, επέβαλε τη δωρεάν μεταφορά των σπουδαστών στα αστικά λεωφορεία που εκτελούν τα δρομολόγια από και προς το ΤΕΙ. Σημειώνουμε ότι για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Καβάλας δεν ισχύει ούτε το σπουδαστικό πάσο που διασφαλίζει τη φθηνότερη μετακίνησή τους! Ετσι οι σπουδαστές καλούνται καθημερινά να πληρώνουν 70 λεπτά του ευρώ για κάθε μετακίνησή τους.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να γραφτούν άμεσα οι σπουδαστές από μετεγγραφές

Κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά έκαναν χτες οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ

Αμεσα να γραφτούν στις σχολές τους όλοι οι σπουδαστές από μετεγγραφή απαίτησαν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, με χτεσινές κινητοποιήσεις τους, στις διοικήσεις των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση και οι πρόεδροι των ιδρυμάτων έχουν αφήσει «στον αέρα» 2.000 σπουδαστές που έχει εγκριθεί η μετεγγραφή τους στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Οι πρόεδροι των δύο ΤΕΙ, προχτές, υποστήριξαν ότι δε θα προχωρήσουν στις εγγραφές αν η κυβέρνηση δε δώσει επιπλέον κονδύλια και, πρακτικά, δεν τους γράφουν στα εργαστήρια...

Για το ίδιο θέμα, το ΜΑΣ καλεί σε μαζική κινητοποίηση τους σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στις 2 Νοέμβρη.

Τα προβλήματα των ΤΕΙ έχουν διογκωθεί πολύ φέτος, λόγω της εισαγωγής όλων των πρωτοετών στο ίδιο εξάμηνο από το Σεπτέμβρη (ενώ μέχρι πέρσι εγγράφονταν οι μισοί πρωτοετείς το Σεπτέμβρη και οι άλλοι μισοί το Φλεβάρη). Η εισαγωγή όλων από το Σεπτέμβρη επιβλήθηκε με κυβερνητική απόφαση χωρίς καμιά απολύτως μέριμνα για τις υποδομές των ιδρυμάτων και έχει οδηγήσει σε μια χαοτική κατάσταση με τους σπουδαστές να ...μη χωρούν στα ιδρύματα. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ «χρησιμοποιούν» τους σπουδαστές από μετεγγραφή, απειλώντας να μην τους εγγράψουν και μεταφέροντας στις πλάτες τους τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής!

Η υποβάθμιση δεν είναι πρωτόγνωρη κατάσταση και έχει γίνει σε απόλυτη σύμπνοια με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, που δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συμμετάσχουν στις «ψευτοανωτατοποιήσεις», στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων και στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στους εκπαιδευτικούς.

Στο ΤΕΙ Πειραιά η απάντηση που πήραν από τη διοίκηση οι Επιτροπές Αγώνα ήταν η «διαμαρτυρία» για την αδιέξοδη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί (περικοπές κονδυλίων, έλλειψη καθηγητών κ.ά.) και κάλεσμα για ...κοινό αγώνα. Οι ελιγμοί της διοίκησης δεν μπορούν, όμως, να κρύψουν τις ευθύνες της, αλλά και τη «λύση» που δίνει, αφαιρώντας - μαζί με την κυβέρνηση - το δικαίωμα σπουδών στους σπουδαστές. Ιδιες ήταν οι απαντήσεις και στο ΤΕΙ Αθήνας, όπου στην κινητοποίηση των Επιτροπών Αγώνα συμμετείχαν και σπουδαστές από μετεγγραφή. Για το θέμα συνεδριάζει, σήμερα, το Συμβούλιο του ΤΕΙ.

Παραιτήθηκε η Θ. Δραγώνα

Παραιτήθηκε «για προσωπικούς λόγους» από τη θέση του Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας η Θάλεια Δραγώνα. Η παραίτηση έγινε δεκτή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Η Θ. Δραγώνα είχε τις αρμοδιότητες του «ενιαίου διοικητικού τομέα θεμάτων εκπαιδευτικού σχεδιασμού, εκπαίδευσης ελληνοπαίδων εξωτερικού, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και αποκέντρωσης». Η Θ. Δραγώνα δήλωσε ότι «παραμένει στη διάθεση» του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας.

Σήμερα η πανελλαδική συνάντηση του ΜΑΣ

Σήμερα, στο ΤΕΙ Πειραιά (αμφιθέατρο «Χατζηνικολάου»), θα διεξαχθεί η δεύτερη πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Θα συμμετάσχουν φοιτητικοί σύλλογοι, οι 141 Επιτροπές Αγώνα, μεμονωμένοι συνδικαλιστές, μέλη ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων, φοιτητές και φοιτήτριες που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ. Στην πανελλαδική συνάντηση θα γίνει απολογισμός δράσης του προηγούμενου διαστήματος, σχεδιασμός και οργάνωση της πάλης για τη νέα χρονιά και εκλογή της νέας Πανελλαδικής και Εκτελεστικής Γραμματείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ