Καταγγελία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης
MotionTeam |
Συνολικά από τις αρχές του χρόνου η επιχείρηση απέλυσε περίπου 40 εργαζόμενες στο «HONDOS APOLLONIA», ενώ μέσα στο καλοκαίρι προσπάθησε να επιβάλει και αλλαγή των συμβάσεων εργασίας με στόχο να ξεμπερδεύει με τη σταθερή και μόνιμη 8ωρη εργασία και να την αντικαταστήσει με ωρομίσθιο. Η επίθεση εντάθηκε το καλοκαίρι μετά την απόφαση των εργαζομένων να δημιουργήσουν επιτροπή αγώνα για να αποτρέψουν τα σχέδια της εργοδοσίας.
«Η διεύθυνση της εταιρείας έχει κηρύξει εδώ και καιρό πόλεμο με τους εργαζόμενους για να υλοποιήσει τα σχέδιά της, που είναι η αλλαγή των ατομικών συμβάσεων εργασίας για να κάνει ανεμπόδιστα όσες απολύσεις θέλει», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.
Καλεί όλες τις εργαζόμενες στην εταιρεία να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και τις απειλές, να μη σκύψουν το κεφάλι στην τρομοκρατία. «Ξέρουμε πολύ καλά πως όσο σκύβεις το κεφάλι τόσα περισσότερα χάνεις, τόσο χειρότερη γίνεται η θέση του κάθε εργαζόμενου. Η δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, ειδικά σε αυτή την περίοδο που δεχόμαστε γενικευμένη επίθεση σε όλα μας τα δικαιώματα, δεν μπορεί να υπάρχει αν εμείς οι εργαζόμενοι δεν πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μη δεχθούν καμία θυσία για τα κέρδη των εργοδοτών, συσπειρωμένοι στο σωματείο μας συλλογικά να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα. Να σπάσουμε την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις που έγιναν φέτος στο κατάστημα», σημειώνει.
Εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα θεωρεί το υπουργείο Υγείας τους 50 αγροτικούς γιατρούς που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Λέσβου καθώς δεν τους αναγνωρίζει το δικαίωμα του ρεπό μετά από εξαντλητικές εφημερίες, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 56 ώρες συνεχόμενης εργασίας.
Η στάση αυτή - και σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα - εκφράζεται σε έγγραφο του υπουργείου Υγείας μετά από ερώτημα του Βοστάνειου Νοσοκομείου - στο οποίο ανήκουν τα Κέντρα Υγείας - ύστερα από τις κινητοποιήσεις των γιατρών να μπορούν να έχουν ρεπό μετά τις εφημερίες όπως όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η Διοίκηση του Βοστάνειου Νοσοκομείου από μια προφορική εντολή της Διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας ότι στο νόμο 3754/2009 - με τον οποίο θεσμοθετούνται οι κοινοτικές οδηγίες για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας - δεν αναφέρεται ρητά ότι δικαιούνται ρεπό οι αγροτικοί γιατροί, όπως αναφέρεται για τους νοσοκομειακούς και πανεπιστημιακούς γιατρούς. Η Διοίκηση άρχισε απειλές ότι τα ρεπό που κάνουν οι γιατροί θα χρεώνονται σαν άδειες ή θα γίνονται περικοπές στο μισθό τους. Μάλιστα, σε ένα γιατρό έγινε και αναφορά και αναμένεται να κληθεί σε απολογία.
Στις 21.10.2010 οι αγροτικοί γιατροί έκαναν κινητοποίηση και παράσταση στη διοίκηση του Βοστάνειου η οποία απευθύνθηκε στο υπουργείο Υγείας με το ερώτημα αν οι αγροτικοί γιατροί δικαιούνται ρεπό.
Στις 22.10.2010 το υπουργείο Υγείας έστειλε έγγραφο στο Βοστάνειο Νοσοκομείο στο οποίο αναφέρει ότι «σύμφωνα με το νόμο 3754/2009, όσον αφορά το θέμα των ρεπό δεν γίνεται καμία αναφορά στους αγροτικούς γιατρούς». Και καταλήγει με την επισήμανση: «Οι αγροτικοί γιατροί καλύπτουν μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία οπότε είναι απαραίτητη η καθημερινή τους παρουσία στο χώρο εργασίας».
Δηλαδή το υπουργείο Υγείας και δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα για ρεπό, αλλά και λέει πως πρέπει να είναι και καθημερινά παρών ο αγροτικός γιατρός! Για παράδειγμα ένας αγροτικός γιατρός που κάνει (διπλή) εφημερία το Σαββατοκύριακο και θα δουλέψει και τη Δευτέρα, κοντά στις 56 ώρες δηλαδή, δε δικαιούται μια μέρα ανάπαυσης. Ετσι μετά από το νέο φιρμάνι άρχισαν πάλι οι ίδιες απειλές της Διοίκησης. Ομως οι αγροτικοί γιατροί είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους για ρεπό γιατί, πέραν των άλλων, χωρίς ξεκούραση με τα εξαντλητικά ωράρια καθίστανται και επικίνδυνοι επιστημονικά για τους αρρώστους.
Στο πλευρό τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
Στη σημασία που έχει η συνεργασία των «κοινωνικών εταίρων» για την εφαρμογή της «στρατηγικής Ευρώπη 2020» (που οδηγεί στην ένταση των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών) στάθηκαν οι υπουργοί Απασχόλησης των χωρών - μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις 21 Οκτώβρη στο Λουξεμβούργο. Σ' αυτό το πλαίσιο, σήμερα και πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά στις Βρυξέλλες, προετοιμάζεται η πραγματοποίηση της «τριμερούς κοινωνικής συμμαχίας».
Οπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί το επόμενο διάστημα στη χρηματοδότηση προγραμμάτων διά βίου εκπαίδευσης και στη συνεχή αλλαγή επαγγελμάτων, με τα οποία καταργείται το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, «αντιμετωπίζεται» η ανεργία με τρόπο που εξυπηρετεί τη μεγαλοεργοδοσία. Αλλωστε η κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης είναι και το εργαλείο (την ίδια στιγμή που σε κάθε χώρα ενισχύεται το νομικό οπλοστάσιο που εξασφαλίζει φτηνότερα εργατικά χέρια) με το οποίο τα επιτελεία του ευρωενωσιακού κεφαλαίου βάζουν στόχο για ενίσχυση της απασχόλησης ώστε το 2020 «να φτάσει το 75%», με «μεγαλύτερη απασχόληση των νέων εργαζομένων, των ηλικιωμένων και των εργατών χαμηλής ειδίκευσης, αλλά και την καλύτερη ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών». Αλλά και η αντιμετώπιση του «κινδύνου της φτώχειας» (υπολογίζεται ότι σήμερα 120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας), ώστε να προληφθούν οι αντιδράσεις που γεννά η πολιτική της ΕΕ.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων αναδεικνύεται η ανάγκη διασφάλισης της συνέχειας «του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ του Συμβουλίου, της Επιτροπής και των κοινωνικών εταίρων στο υψηλότερο επίπεδο». Ετσι, επιβεβαιώνεται ο πολύτιμος ρόλος που έχουν αναλάβει οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες για την προώθηση των αντεργατικών μέτρων, την εξουδετέρωση των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων και τον εγκλωβισμό των αγώνων τους σε αιτήματα και πλαίσια ακίνδυνα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Το ντεκόρ του υποψήφιου περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να φιλοτεχνήσει η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Ετσι, με δελτίο Τύπου, ενημερώνει για τα «θέματα κοινού ενδιαφέροντος και κοινής δράσης ΓΣΕΕ και Περιφέρειας Αττικής» που συζητήθηκαν σε προχτεσινή συνάντηση που έγινε με το Γ. Σγουρό. Επισημαίνει: «συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί κοινή δράση ΓΣΕΕ και Περιφέρειας Αττικής με μια ανοικτή τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας σε 24ωρη βάση, που θα προσφέρει άμεση και αποτελεσματική βοήθεια και υποστήριξη προς τις ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας». Δηλαδή, αφού θα εφαρμόζονται όλα όσα απαιτούν τα μονοπώλια και όλα όσα συνεπάγονται συντριβή των δικαιωμάτων του λαού, θα μπορούν μετά οι εργαζόμενοι να τηλεφωνούν για να λένε το παράπονό τους. Αλλά και, ίσως, για να παίρνουν κάποια ψίχουλα, ίσως ένα συσσίτιο ή κανένα φάρμακο που θα 'χει περισσέψει σε κανα σπίτι, για να ξεγελάνε τον πόνο και τη δυστυχία τους...