ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΧΙΟΥ
Απαιτούνται πλήρεις αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα

Ερώτηση κατέθεσαν χτες, στη Βουλή, οι βουλευτές του Κόμματος

Από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Χίο

Eurokinissi

Από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Χίο
Την πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών της Χίου, την ετήσια απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές, παράταση απόδοσης του ΦΠΑ, πάγωμα της πληρωμής των δανείων και την υλοποίηση από το κράτος των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Βέρα Νικολαΐδου και Διαμάντω Μανωλάκου, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Στην Ερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών, αναφέρονται τα εξής:

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε την Χίο τις προηγούμενες μέρες, με τραγικό απολογισμό ένα νεκρό.

Οι δεκάδες καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι βροχοπτώσεις δε δικαιολογούνται σε μια εποχή που έχει προχωρήσει η επιστήμη και η τεχνολογία, αντίθετα αναδεικνύουν τη σοβαρή έλλειψη υποδομών στο νησί που το αφήνουν απροστάτευτο σε έντονα καιρικά φαινόμενα, την ανυπαρξία σχεδιασμού, την άναρχη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, αποτελούν συνέπεια της πολιτικής που ακολουθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ.

Οι μεγάλες καταστροφές στο εμπορικό κέντρο, στη λαϊκή συνοικία του Βαρβασίου, στο Βροντάδο, στον Κάμπο, στα Θυμιανά αλλά και στα Μαστιχοχώρια φανερώνουν τις μεγάλες ευθύνες της κεντρικής πολιτικής που ακολούθησαν οι δήμαρχοι των Καποδιστριακών δήμων αλλά και ο Δήμαρχος και ο Νομάρχης Χίου. Φανερώνουν επίσης ότι καθόλου "ξεχωριστή" δεν είναι η τοπική κοινωνία και οι εκπρόσωποί της από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ολες αυτές τις δεκαετίες δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να καταστρέφουν τη φυσική γεωμορφολογία του νησιού (μπαζώνοντας ρέματα, καταστρέφοντας τις φυσικές διεξόδους του νερού προς τη θάλασσα) υπηρετώντας τα κέρδη των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών τύπου «Ακτωρ».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καταστροφή των νεροδιαβασιών του Κάμπου, οι οποίες φράχτηκαν από αλλεπάλληλα στρώματα ασφάλτου. Επίσης, η περιοχή της Καλοπλύτου, όπου η αλλοίωση των χαρακτηριστικών του φυσικού ρέματος με τον εγκιβωτισμό του οδήγησε στην καταστροφή των μικρομάγαζων και συνολικά του εμπορικού κέντρου στις οδούς Απλωταριάς, Βενιζέλου και Ροδοκανάκη.

Σοβαρές ευθύνες υπάρχουν στο ημιτελές έργο - φράγμα Κόρης γεφύρι που αποτελεί μια από τις αιτίες της μεγάλης πλημμύρας στην περιοχή Βαρβασίου.

Οι θετικές γεωμορφολογικές προδιαγραφές του νησιού απαιτούν την υλοποίηση μιας σειράς μικρής εμβέλειας έργων χωρίς μεγάλη δαπάνη. Συγκεκριμένα:

1. Τη δημιουργία μικρών φυσικών ανασχετικών φραγμάτων σε όλες τις ρεματιές που περικλείουν το Βροντάδο την πόλη και τα Καμπόχωρα.

2. Τη διοχέτευση των υδάτων στους φυσικούς ποταμούς.

3. Τη διάνοιξη στα φυσικά όριά τους των ποταμών Αρμένη, Παρθένη και Κοκαλά.

4. Την απομάκρυνση όλων των πρόσθετων κτισμάτων που αλλοίωναν τις κοίτες των ποταμών. Τη δεντροφύτευση των περιαστικών δασών τα οποία κάηκαν εδώ και αρκετά χρόνια.

5. Τη συντήρηση και διάνοιξη των ομβρίων αγωγών.

6. Την απομάκρυνση από το εμπορικό Κέντρο όλων εκείνων των κατασκευών που εμποδίζουν τη φυσική διέξοδο των υδάτων προς τη θάλασσα.

7. Την απομάκρυνση του σκουπιδότοπου από τον υδροφόρο ορίζοντα του Κορακάρη.

Μεγάλα έργα τύπου Κόρης γεφύρι όχι μόνο σπατάλη οικονομικών πόρων θα προκαλούσαν και δε θα έλυναν το πρόβλημα, αλλά το μόνο που θα κατάφερναν θα ήταν να «ταΐσουν» τις μεγάλες εταιρείες.

Με δεδομένο ότι πραγματική λύση θα υπάρξει όταν μέσα από ένα κεντρικό σχέδιο υλοποιηθούν έργα που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου:

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν:

  • Ωστε να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πληγέντες για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο, κατεστραμμένα σπίτια, μικρομάγαζα.
  • Για ετήσια απαλλαγή των πληγέντων από τις ασφαλιστικές εισφορές, παράταση απόδοσης του ΦΠΑ, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
  • Για ουσιαστικά τεχνικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα από το κράτος, με ενιαίο σχεδιασμό και υλοποίηση.
  • Εκτακτη χρηματοδότηση για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών με ευθύνη του κράτους.
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
«Οχι» στην κατασκευή του ΣΜΑ στην Ευκαρπία

Συγκέντρωση ενάντια στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία, πραγματοποίησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Παύλου Μελά, με υποψήφια Δήμαρχο την Σοφία Καλαντίδου

Η Σοφία Καλαντίδου
Η Σοφία Καλαντίδου
Συγκέντρωση ενάντια στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο σημείο που χωροθετήθηκε από το Σύνδεσμο ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Παύλου Μελά με υποψήφια Δήμαρχο την Σοφία Καλαντίδου.

Την περασμένη βδομάδα, υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του ΣΜΑ. Κάτοικοι και φορείς της Ευκαρπίας αντιδρούν στην κατασκευή του ΣΜΑ στο συγκεκριμένο χώρο, γιατί βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (700 μέτρα) από κατοικημένη περιοχή, απέναντι από σχολείο για ΑμΕΑ και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο περιβαλλοντικά την περιοχή που για δεκαετίες δέχονταν τη μόλυνση από την παράνομη χωματερή που λειτουργούσε, αλλά και τη μόλυνση από τη λειτουργία της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ. Μάλιστα, έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, για να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών κατασκευής του.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Παύλου Μελά βρίσκεται στο πλευρό τους και απαιτεί να σταματήσει η κατασκευή του ΣΜΑ, το έργο να γίνει πιο βόρεια, σε σημείο που έχει υποδειχτεί και βρίσκεται μακριά από το σχέδιο πόλης και κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, όμως, χτυπάει καμπανάκι και καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς σημειώνει πως η κατασκευή του ΣΜΑ στο σημείο που αποφασίσθηκε να γίνει συνδέεται με τα σχέδια για την προώθηση της καύσης των απορριμμάτων. Αλλωστε, πρόσφατα, μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και φορέων της περιοχής, ανατράπηκε η απόφαση της Νομαρχίας να δώσει άδεια στην ΤΙΤΑΝ για καύση στερεών αποβλήτων.

Τα σχέδια αυτά δεν έχουν εγκαταλειφθεί. Αντίθετα, θα προωθηθούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ που συναποφάσισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για παράδοση και του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στην ομιλία της, η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ, υποψήφια Δήμαρχος Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κάλεσε τον εργαζόμενο λαό της περιοχής να καταδικάσει με τους αγώνες και με την ψήφο του στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που υποβαθμίζει συνολικά τις συνθήκες δουλειάς και ζωής των εργατικών λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Να ενισχύσουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις 7 του Νοέμβρη και να παλέψουν μαζί για τη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα που θα υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα χωροθετεί και θα επιλέγει μεθόδους για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων με κριτήριο την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του λαϊκού εισοδήματος και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

Ο Νίκας Ελευθεριάδης προσφέρει στο ΚΚΕ 500 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αγίου Στεφάνου, στην μνήμη της μάνας του ΕΥΛΑΛΙΑΣ, του πατέρα του ΓΙΑΝΝΗ (από την Δροσιά), του παππού του ΑΝΕΣΤΗ ΕΡΥΘΡΙΑΔΗ, του θείου του ΓΙΩΡΓΗ ΕΡΥΘΡΙΑΔΗ (Πετρή) και των θείων του ΘΟΔΩΡΟΥ και ΠΑΝΟΥ ΤΡΙΑΦΤΑΝΙΔΗ (από την Νάουσα Ημαθίας).

***

Ο Αγγελής Κώστας (πολλές φορές μέλος μπριγάδας στη Λατ. Αμερική) και ο Κέτσης Φέτης, προσφέρουν για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Γαλατσίου, από ένα κόκκινο μεροκάματο, στην επέτειο της δολοφονίας του φλογερού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα στις 9.10.1967, στη Βολιβία, από τους ιμπεριαλιστές, μαζί με τον λοχαγό Μάριο Τέραν. Το όραμά του για μια άλλη κομμουνιστική κοινωνία θα μας εμπνέει για πάντα στους αγώνες της εργατικής τάξης μέχρι την τελική νίκη.

Ο σ. Παπαχρήστος Δημήτρης, μαχητής του ΔΣΕ, στη μνήμη του σ. ΣΙΜΟΥ ΓΙΑΝΝΗ (Πλάτανου), μαχητή - λοχαγού του ΔΣΕ που σκοτώθηκε στις 12.12.1948 στη Μάχη της Φλώρινας, προσφέρει 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Κατερίνης.

Προσφέρουν στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Η σ. Μαίρη Μπλήκα πρόσφερε στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ», 3.000 ευρώ, συμβολή για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Ιδρύματος. Το ΔΣ του «ΣτΑ» την ευχαριστεί θερμά.

Ο σ. Βαγγέλης Πολίτης, από Παλιά Κοκκινιά, προσφέρει, πρώτη δόση, στην εξόρμηση για το «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ», 50 ευρώ, μέσω της Εθνικής Τράπεζας, το υπόλοιπο τμήμα της μόνιμης στήριξής του στο «Σπίτι του Αγωνιστή» (100 ευρώ το χρόνο) θα προσφέρει στο ίδρυμα τον ερχόμενο Δεκέμβρη, με 50 ευρώ.

Ενταση επικράτησε χτες έξω από το Εφετείο Αθήνας, όπου συνεδρίαζε το Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφασίσει για την παράταση ή όχι της προφυλάκισης 19χρονης που φέρεται ως μέλος της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Πυρήνες της φωτιάς». Οταν ήρθε η 19χρονη, νεαροί που είχαν συγκεντρωθεί εκεί - ως ένδειξη αλληλεγγύης - απωθήθηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν 5 προσαγωγές και οι δύο μετατράπηκαν σε συλλήψεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ