Νέα σύννεφα γύρω από την κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ. «Αβεβαιότητες» για την απόδοση της φορο-ληστείας και τα νέα πακέτα στην ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών
Μαζικά πυρά απέναντι στο λαό, πολύ σκληρότερα πακέτα για το 2011, τριπλάσια σε ένταση από αυτά που πάρθηκαν φέτος, ετοιμάζει για τη συνέχεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Κλιμάκωση της επέλασης σχεδιάζεται τις μέρες αυτές σε αλλεπάλληλες συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και επιτελικών στελεχών, ενόψει της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011, του νέου κύκλου συνεννοήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που ξεκινά αμέσως μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Στην ανασύσταση του σκηνικού - τρόμου που τους εξυπηρέτησε στο στήσιμο του μνημονίου και των προηγούμενων πακέτων προχωρά η πλουτοκρατία, αξιοποιώντας και τη σημερινή παράμετρο των οξυμένων ανταγωνισμών μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και ειδικότερα στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Τα λεγόμενα σπρεντ, δηλαδή η απόκλιση επιτοκίων πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά κρατικά ομόλογα ξεπέρασε το 8% (800 μονάδες βάσης) από το 7% και κάτω που διαμορφώνονταν την προηγούμενη βδομάδα. Πρόκειται για τις χρηματιστηριακές τιμές στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά των τραπεζιτών και άλλων μεγαλορεντιέρηδων. Να σημειωθεί ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δανείζεται από τους «μηχανισμούς στήριξης» για την πλουτοκρατία, με τη σταδιακή εκταμίευση των 110 δισ. ευρώ. Ο νέος κύκλος χρηματιστηριακών αναταράξεων στα σπρεντ αποτελεί και προανάκρουσμα για την «ελεγχόμενη πτώχευση», για την οποία ήδη συνεννοούνται και θα εφαρμόσουν σε επόμενη φάση. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, παρέμβαση αγοράς ελληνικών και άλλων κρατικών ομολόγων έγινε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρέχοντας στήριξη στους τραπεζίτες που να σημειωθεί ότι είχε σταματήσει για τις προηγούμενες δύο βδομάδες.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ, στις πρόσφατες δηλώσεις του, από το συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στην Κύπρο, σημείωσε ότι «εξακολουθούν να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες», δηλαδή ότι παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα και ο πακτωλός στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου. Τυχόν απόσυρση των μέτρων σε όφελος της πλουτοκρατίας και των τραπεζών θα έδινε το σινιάλο για νέες μεγάλες αναταράξεις κυρίως για τις τράπεζες και το χρέος κρατών όπως η Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία. Για τη θέση και τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας του ευρωσυστήματος είπε ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη» και απόλυτα καθορισμένη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Στην απόσπαση φρέσκων κεφαλαίων προχωρούν οι ντόπιοι τραπεζικοί όμιλοι, που, σε αυτή τη φάση, και σε κομπρεμί με ισχυρές ξένες μεγάλες τράπεζες προχωρούν σε μεγάλες αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου.
Η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με ανακοίνωση, σκοπεύει να συγκεντρώσει ποσά πάνω από 1 δισ. ευρώ με εγγυήτριες τράπεζες τις Barclays, Credit Swisse, Goldman Sachs και Morgan Stanley. Σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 340 εκατ. ευρώ προχωρά και η «Γενική Τράπεζα», μεγαλομέτοχος της οποίας είναι η γαλλική Societe Generale. Ηδη, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας μάζεψε 1,8 δισ. ευρώ και περιμένει ακόμη 1 δισ. ευρώ από την πώληση ποσοστού 20% της θυγατρικής στην Τουρκία, Φίνασμπανκ.
Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα είδη, με εξαίρεση τα είδη πρώτης ανάγκης, προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Συγκεκριμένα, προτείνει αντί για τη μετάταξη προϊόντων από το συντελεστή του 11% στο 13% ή 23%, να επιβληθεί 15% εκτός από τα είδη πρώτης ανάγκης για τα οποία προτείνει να παραμείνουν στο χαμηλό συντελεστή. Ετσι, υποστηρίζει η ΕΣΕΕ, θα μειωθεί η τελική τιμή κατά 8%, καθώς ο φόρος θα αντιπροσωπεύει το 1/6 αντί για το 1/4 της τελικής τιμής ενός προϊόντος. Ταυτόχρονα, εκτιμά, θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα κατά 2,8 δισ. ευρώ και θα ενισχυθεί κατά 1 δισ. ευρώ η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Στις καλένδες της ΕΕ παραπέμπεται το θέμα των αποζημιώσεων για τις μεγάλες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι. Στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη έθεσε το θέμα και η απάντηση της Κομισιόν ήταν ότι θα εξετάσει το σχετικό αίτημα. Η Μ. Αποστολάκη έκανε βέβαια δηλώσεις περί έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων, όμως κάτι δε φαίνεται από πουθενά. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση επέλεξε να αποζημιώσει μέσω ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι και όχι μέσω του ΕΛΓΑ, δημιουργείται θέμα με την ΕΕ και απαιτείται η έγκριση της Κομισιόν για να δοθούν οι όποιες αποζημιώσεις. Αυτό απαιτεί πολύ χρόνο και δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις. Αφήστε που υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η Κομισιόν να μη δώσει έγκριση στο σχετικό ελληνικό αίτημα. Το ζήτημα είναι πως η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της συνεχίζουν να εμπαίζουν τους βαμβακοπαραγωγούς και για τις αποζημιώσεις, αντί να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα.
Την παραβίαση του εταιρικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στελεχών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) ερευνά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του επικεφαλής της εταιρείας Χ. Σαχίνη, αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παραβίαση εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τη διευθύντρια δραστηριοτήτων εμπορικών συναλλαγών και προμήθειας αερίου, τον Δεκέμβρη του 2008, όταν ορισμένα μηνύματα εμφανίζονταν στον υπολογιστή της αμαρκάριστα, ενώ η ίδια δεν τα είχε διαβάσει ακόμη. Ακολούθησε εσωτερική έρευνα και διαπιστώθηκε κι άλλη παραβίαση ηλεκτρονικού λογαριασμού ταχυδρομείου, τόσο από ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσα στα γραφεία της ΔΕΠΑ, όσο και από εξωτερικές πηγές. Ο εντοπισμός των δραστών απαιτεί διερεύνηση των τηλεφωνικών αριθμών που συνδέονται με τις παραβιάσεις.
Αλλάζει και πάλι από την 1 του Νοέμβρη το ωράριο του νυχτερινού (μειωμένου) τιμολογίου της ΔΕΗ. Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά το τμηματικό ωράριο, από τις 3.30 έως τις 5.30 το απόγευμα και από τις 2 τα ξημερώματα έως τις 8 το πρωί.