Νέα σύννεφα γύρω από την κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ. «Αβεβαιότητες» για την απόδοση της φορο-ληστείας και τα νέα πακέτα στην ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών
Μαζικά πυρά απέναντι στο λαό, πολύ σκληρότερα πακέτα για το 2011, τριπλάσια σε ένταση από αυτά που πάρθηκαν φέτος, ετοιμάζει για τη συνέχεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Κλιμάκωση της επέλασης σχεδιάζεται τις μέρες αυτές σε αλλεπάλληλες συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και επιτελικών στελεχών, ενόψει της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011, του νέου κύκλου συνεννοήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που ξεκινά αμέσως μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Στην ανασύσταση του σκηνικού - τρόμου που τους εξυπηρέτησε στο στήσιμο του μνημονίου και των προηγούμενων πακέτων προχωρά η πλουτοκρατία, αξιοποιώντας και τη σημερινή παράμετρο των οξυμένων ανταγωνισμών μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και ειδικότερα στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Τα λεγόμενα σπρεντ, δηλαδή η απόκλιση επιτοκίων πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά κρατικά ομόλογα ξεπέρασε το 8% (800 μονάδες βάσης) από το 7% και κάτω που διαμορφώνονταν την προηγούμενη βδομάδα. Πρόκειται για τις χρηματιστηριακές τιμές στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά των τραπεζιτών και άλλων μεγαλορεντιέρηδων. Να σημειωθεί ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δανείζεται από τους «μηχανισμούς στήριξης» για την πλουτοκρατία, με τη σταδιακή εκταμίευση των 110 δισ. ευρώ. Ο νέος κύκλος χρηματιστηριακών αναταράξεων στα σπρεντ αποτελεί και προανάκρουσμα για την «ελεγχόμενη πτώχευση», για την οποία ήδη συνεννοούνται και θα εφαρμόσουν σε επόμενη φάση. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, παρέμβαση αγοράς ελληνικών και άλλων κρατικών ομολόγων έγινε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρέχοντας στήριξη στους τραπεζίτες που να σημειωθεί ότι είχε σταματήσει για τις προηγούμενες δύο βδομάδες.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ, στις πρόσφατες δηλώσεις του, από το συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στην Κύπρο, σημείωσε ότι «εξακολουθούν να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες», δηλαδή ότι παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα και ο πακτωλός στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου. Τυχόν απόσυρση των μέτρων σε όφελος της πλουτοκρατίας και των τραπεζών θα έδινε το σινιάλο για νέες μεγάλες αναταράξεις κυρίως για τις τράπεζες και το χρέος κρατών όπως η Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία. Για τη θέση και τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας του ευρωσυστήματος είπε ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη» και απόλυτα καθορισμένη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.