ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Ενισχύει την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού

«Βασιλικότεροι» ...του υπουργείου οι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη»

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των καλλιτεχνικών σωματείων στο υπουργείο Πολιτισμού
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των καλλιτεχνικών σωματείων στο υπουργείο Πολιτισμού
Οπως αναμενόταν, οι αυτοαποκαλούμενοι ως «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» (σ.σ. ομάδα παραγωγών και σκηνοθετών που προσπαθεί στην ουσία να προβάλλει ως «κοινά» τα συμφέροντα της αγοράς και των δημιουργών) τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ του αντιδραστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τον κινηματογράφο.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «η φιλοσοφία και οι στρατηγικές επιλογές του, όπως ο πολλαπλασιασμός των πηγών χρηματοδότησης, η ανακατανομή των κονδυλίων προς όφελος της παραγωγής, η ενίσχυση της ανεξάρτητης παραγωγής, η εξάλειψη γραφειοκρατικών πρακτικών και η απόδοση του ειδικού φόρου είναι σαφώς θετικές και ικανοποιούν αυτά που ζητάμε εδώ και ενάμιση χρόνο».

Και από αυτή την παράγραφο γίνεται για μια ακόμη φορά φανερά η «στοχοπροσήλωση» της ομάδας στην ιδιωτική παραγωγή, με το σκηνοθέτη να απουσιάζει παντελώς ακόμη και ως αναφορά.

Επίσης «διεκδικούν» τη «συμμετοχή ενεργών κινηματογραφιστών στη διαμόρφωση του κανονισμού» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Αίτημα το οποίο ταιριάζει «γάντι» στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου για «έξωση» των συλλογικών - συνδικαλιστικών φορέων των κινηματογραφιστών από τη διοίκηση τόσο του ΕΚΚ, όσο και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κενό το οποίο η «Ομίχλη» εμφανίζεται προθυμότατη να καλύψει...

Ζητούν επίσης το «"άνοιγμα" του επαγγέλματος του παραγωγού» (σ.σ. ακόμη μία αγοραία ψευδαίσθηση), τη «διαφύλαξη της πολυφωνίας του ελληνικού κινηματογράφου» (σ.σ. η οποία είναι και η πρώτη που χτυπιέται από το νομοσχέδιο μέσω των περίφημων «μοριοδοτήσεων» που θα πρέπει να συγκεντρώσει μια ταινία για να «τύχει» επιχορήγησης, μοριοδότηση που αποκλείεται να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό των δημιουργών), τη «στήριξη της ανεξάρτητης διανομής» (σ.σ. ακόμη μία αυταπάτη(;) της «Ομίχλης», σε περίοδο άγριας συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης των μονοπωλίων του οπτικοακουστικού χώρου) και ...«τη διεθνή προβολή της ελληνικής ταινίας» από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης! Από το οποίο, με το εν λόγω νομοσχέδιο που καλωσορίζει φανατικά η «Ομίχλη», η ελληνική ταινία «θάβεται» εντελώς από το Φεστιβάλ!

Τέλος, είναι αξιοσημείωτη η «πρεμούρα» της «Ομίχλης» να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο, δηλώνοντας πως «επιθυμούμε την ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΣΗ του ΝΟΜΟΥ, χωρίς να αλλοιωθεί στο παραμικρό το αναπτυξιακό του πνεύμα»! Ούτε στο υπουργείο τέτοιο «πάθος»...

Θυμίζουμε ότι η Διασωματειακή των φορέων του κινηματογράφου (μεταξύ άλλων τα σωματεία των ηθοποιών, των σκηνοθετών μικρού μήκους, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών κλπ.) έχουν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Εκρηκτική η κατάσταση στο ΚΘΒΕ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, λόγω της συνειδητής πολιτικής υποβάθμισής του από τις κυβερνήσεις φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση των βουλευτών Αγγελου Τζέκη, Γιάννη Ζιώγα, Κώστα Καζάκου και Σοφίας Καλαντίδου.

Στην Ερώτηση σημειώνεται ότι η ληστρική επίθεση κυβέρνησης και ΕΕ, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. αφορά και στον πολιτισμό και αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του δικομματισμού στο χώρο του πολιτισμού, που «τον υποβαθμίζει και τον μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα μακριά από τις λαϊκές ανάγκες».

Τα ΚΘΒΕ αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα «εξαιτίας της συνειδητής πολιτικής υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης των κυβερνήσεων», αλλά «φέτος η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική». Στον προϋπολογισμό του 2010 προβλεπόταν για το ΚΘΒΕ 8,1 εκ. ευρώ, ποσό που μειώθηκε κατά 30% στο πλαίσιο των γενικών μειώσεων των κρατικών δαπανών.

«Πρόσφατα όμως τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομίας ζήτησαν την παραπέρα μείωση κατά 30% των κονδυλίων, γεγονός που θα έχει αρνητικότατες συνέπειες στη λειτουργία του θεάτρου.

Το ΚΘΒΕ είναι υποχρεωμένο, από τον ιδρυτικό νόμο, να έχει 100 8μηνα συμβόλαια ηθοποιών κατά τη χειμερινή περίοδο και 100 5μηνα κατά τη θερινή. Απασχολεί ακόμα, 170 περίπου άτομα ως διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Πληρώνει 900.000 ευρώ το χρόνο, ενοίκια στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και στη Μονή Λαζαριστών, για τις αίθουσες που χρησιμοποιεί.

Είναι φανερό ότι οι μειώσεις στη χρηματοδότησή του θα προκαλέσουν άμεση συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του, θα μειωθούν οι παραγωγές και θα επακολουθήσει δραστική μείωση του προσωπικού, οδηγώντας στην ανεργία πολλούς ανθρώπους.

Η ανησυχία στους εργαζόμενους επιτείνεται καθώς υπάρχει η πιθανότητα ένταξης των εξόδων της Οπερας Θεσσαλονίκης στον προϋπολογισμό του ΚΘΒΕ, μετά την απόφαση του ΥΠΠΟ-Τ για συγχώνευση των δύο οργανισμών, χωρίς να υπάρχει παράλληλα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, το ΚΘΒΕ έχει δημιουργήσει και αρκετά χρέη.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει ακόμη το ποσό για το 2ο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου και το 1ο 15νθήμερο του Οκτώβρη. Οι άνθρωποι που εργάζονται στο ΚΘΒΕ, ηθοποιοί και διοικητικό προσωπικό, είναι σε απελπιστική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας στην κυριολεξία πρόβλημα επιβίωσης, οι υποχρεώσεις τους "τρέχουν", ενώ ζουν σε καθεστώς αβεβαιότητας για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Ολα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που το ΚΘΒΕ ανάπτυξε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, επανενεργοποιώντας μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες το κλιμάκιο Μακεδονίας - Θράκης με περιοδείες σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος, αλλά και με δράσεις όπως το Θέατρο κατ' οίκον με επισκέψεις σε σπίτια συνανθρώπων μας με προβλήματα μετακίνησης, παραστάσεις σε φυλακές, στα ΚΕΘΕΑ, στα ΚΑΠΗ κ.α.

Με δεδομένη την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΚΘΒΕ», οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό «τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει για την αντιμετώπισή της».

«Παράνομη» η μόνιμη δουλειά...

Για πολλοστή φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού εκφράζει την εχθρότητά της προς τους αγωνιζόμενους εργαζομένους στην πολιτιστική κληρονομιά. Για άλλη μια φορά εμφανίζεται κυνική απέναντι στο στοιχειώδες δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά και με ανακοίνωσή της «καταδικάζει την πρωτοφανή κίνηση ολιγάριθμων συμβασιούχων να ανέβουν στα Προπύλαια και να αναρτήσουν πανό, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του μνημείου και δείχνοντας παντελή έλλειψη σεβασμού στην ιστορία και τους συμβολισμούς του, αλλά και στις προσπάθειες και τους κόπους των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια», προσθέτοντας ότι «το ΥΠΠΟΤ ζήτησε άμεσα την παρέμβαση εισαγγελέα» (σ.σ. αλίμονο...).

Αυτά τα λέει μια πολιτική ηγεσία που επί των ημερών της η Ακρόπολη «είδε» αυτό που δεν είχε ξαναδεί: ΜΑΤ να εισβάλουν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και να ξυλοκοπούν με τη γνωστή τους αγριότητα!

Οι συμβασιούχοι, γέννημα της αντιλαϊκής πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (εκατοντάδες από τους οποίους πετιούνται στο δρόμο από τη Δευτέρα αφού λήγουν οι συμβάσεις τους), ανάρτησαν πανό στα Προπύλαια της Ακρόπολης ανήμερα της επετείου της εθνικής γιορτής, απαιτώντας «Οχι στις απολύσεις».

Τη διεκδίκηση αυτού του μείζονος ανθρώπινου δικαιώματος, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ-Τ τη χαρακτηρίζει ως «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και άσκησης πιέσεων που γίνεται μέσα από την εκμετάλλευση των μνημείων μας και την αμαύρωση της εικόνας της χώρας διεθνώς (...)»! Είχε ήδη ξεκαθαρίσει ότι η μονιμοποίηση ...«αντιβαίνει την ισχύουσα νομοθεσία»...

Οφείλουμε πάντως να «ομολογήσουμε» ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ-Τ και η κυβέρνηση δεν είναι μόνες τους: Εχουν... το ΛΑ.Ο.Σ. φίλο και σύμμαχο. Ο οποίος, με το γνωστό φασίζοντα «κουτσαβακισμό» του, χύνει όλο του το δηλητήριο: «Ο ρόλος κάποιων ακραίων στοιχείων δεν ελέγχεται πλέον ως ενοχλητικός, αλλά ως προδοτικός στην προσπάθεια της Ελλάδας να φτιάξει την εικόνα της στο εξωτερικό», ανακοίνωσε για το πανό στα Προπύλαια...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σύσκεψη για το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο

Κάλεσμα αντίστασης στην εμπορευματοποίηση της κινηματογραφικής τέχνης και μέσω της απόρριψης του αντιδραστικού νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο απευθύνει στους δημιουργούς το ΚΚΕ, σε μία ακόμη σημαντική του παρέμβαση στον κινηματογραφικό χώρο.

Συγκεκριμένα, το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ και η Αχτίδα Καλλιτεχνών του ΚΚΕ προσκαλούν τους κινηματογραφιστές σε σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Οργάνωση μιας αποτελεσματικής αντιπαράθεσης στο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο», την Τρίτη, 2 Νοέμβρη, 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, είσοδος από Θεμιστοκλέους 2).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ