ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Τιμή στο ηρωικό Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ

Εκδήλωση αντιστασιακών στα Τέμπη

Οι μεγάλες επιχειρήσεις που ανέπτυξε ο ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή, από Λάρισα έως Κατερίνη, κατά τη διάρκεια της γερμανικής ναζιστικής κατοχής στη χώρα μας και, κυρίως, στη διετία 1942-1944 - με αποκορύφωμα τη δράση του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου, τους θρυλικούς «Μπουρλοτιέρηδες», όπως τους αποκάλεσαν, συνέτειναν αποτελεσματικά στην τελική συντριβή του φασισμού, στον αγώνα που έκανε ο ελληνικός λαός, κάτω από την καθοδήγηση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Τιμώντας γενικότερα το αθάνατο έπος της Εθνικής Αντίστασης, ενάντια στους φασίστες Ιταλογερμανο-βούλγαρους κατακτητές, αλλά και ειδικότερα τους μαχητές του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ, οι αντιστασιακοί των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ Λάρισας, Κατερίνης καθώς και οι Επαναπατρισθέντες Πολιτικοί Πρόσφυγες(ΠΕΕΠΠ), διοργάνωσαν την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης την Κυριακή που μας πέρασε σε πανελλαδική συγκέντρωση στα Τέμπη. Πλήθος κόσμου που έφτασε νωρίς το πρωί με πούλμαν, από τις γύρω περιοχές, και από την Αθήνα, έζησε στιγμές μεγάλης συγκίνησης, στον όμορφο αυτό τόπο των Στενών των Τεμπών.

Τη συγκέντρωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών της 1ης Στρατιάς και της Τακτικής Αεροπορίας, ο Βουλευτής Νομού Λάρισας του ΚΚΕ και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (Ν. Λάρισας), Γιάννης Πατάκης, εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΚΚΕ Λάρισας και Κατερίνης, των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ Ραψάνης, Φαλάνης και Χαλάστρας, της Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας, του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας, Επιτροπών, Ειρήνης Λάρισας (ΕΕΔΥΕ) και «Στάλιν» Αθηνών. Ακόμη στην εκδήλωση πήραν μέρος, αντιπροσωπεία της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ, καθώς και πολλά Παραρτήματά της, οι ΝΕ Τρικάλων και Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ, τα σωματεία των Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΤΕΒΕ Λάρισας και Αρκάδες κομμουνιστές της Αθήνας.

Από την εκδήλωση τιμής στα Τέμπη
Από την εκδήλωση τιμής στα Τέμπη
Στην κεντρική ομιλία που έκανε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ Γιώργος Φιλιππίδης, αναφέρθηκε στην αντίσταση του ελληνικού λαού, ενάντια στους φασίστες κατακτητές, στην επέτειο των 59 χρόνων της ίδρυσης του ΕΑΜ και των 56 χρόνων της απελευθέρωσης της Ελλάδας. Ιδιαίτερα ο ομιλητής στάθηκε στο σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε το Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου, στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού.

«Στην προσπάθειά του ο χιτλερικός στρατός να συγκρατηθεί στο Ανατολικό Μέτωπο, τόνισε ο ομιλητής, άρχισε να μεταφέρει δυνάμεις και κυρίως αξιωματικούς από την Αφρική. Ετσι, με ένα τρένο που έφυγε από τη Λάρισα μεταφέρονταν πολλοί στρατιωτικοί κυρίως αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, με ένα ολόκληρο επιτελείο Μεραρχίας, όπου πήγαιναν να καλύψουν τα κενά των μονάδων του Ανατολικού Μετώπου. Το τρένο αυτό το ανατίναξε το Μηχανικό Ολύμπου του ΕΛΑΣ μέσα στα Τέμπη. Σύμφωνα δε με επίσημη εμπιστευτική ανακοίνωση του Χίτλερ, σκοτώθηκαν από την ανατίναξη αυτή 500 αξιωματικοί και στρατιώτες Γερμανοί. Ακόμη πρέπει να προσθέσουμε ότι οι «μπουρλοτιέρηδες» αυτού του τάγματος, βρίσκονταν σε συνεχή δράση.

Οι ανατινάξεις γραμμών, αμαξοστοιχιών, ατμομηχανών, γεφυρών ήτανε σχεδόν καθημερινές στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως από Λάρισα μέχρι Κατερίνη. Ετσι, ο εχθρός εδώ είχε απώλειες πολλές, με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και στρατιωτικό υλικό. Οι χιλιάδες ώρες διακοπής των συγκοινωνιών, εξαιτίας της δράσης του Τάγματος είχε σοβαρότατες θετικές επιπτώσεις στον όλο συμμαχικό αγώνα».

Στη συνέχεια ο ομιλητής, αναφερόμενος στη σημερινή εποχή, μετέφερε την πίκρα και αγανάκτηση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης εναντίον όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, γιατί 56 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πατρίδας μας δεν έχουν πλήρως δικαιωθεί ηθικά και υλικά. Τέλος, κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να συστρατευτούν -μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ- ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων» του διεθνούς ιμπεριαλισμού.

ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Να σεβαστούν την ιστορία της...

Καταγγελία της ΠΕΑΕΑ για την κυβερνητική πρόθεση να μετατρέψει τον ιστορικό τόπο σε τόπο εμπορίου

Σε ψήφισμά του το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ- που υπογράφεται από τον πρόεδρό του Νίκο Τερζόγλου- που εγκρίθηκε στη συνεδρίασή του, στις 22-9-00, αφού προηγουμένως ενημερώθηκε για την πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει τη Μακρόνησο στο πρόγραμμα «Ολυμπισμός - Πολιτισμός», στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καταγγέλλει την απόφαση αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ και καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση που η ίδια έχει πάρει, ώστε να μη μετατρέψει τον ιστορικό Τόπο της Μακρονήσου σε «Τόπο Εμπορίου».

Απαιτεί δε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την από 16-5-1989 υπουργική απόφαση, που χαρακτηρίζει το νησί της Μακρονήσου σαν «Τόπο Ιστορικό» και το από 30-5-95 Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τη χρήση γης της Μακρονήσου.

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ υπενθυμίζει ακόμη στην κυβέρνηση ότι δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ βασανίστηκαν απάνθρωπα πάνω σ' αυτό το νησί και εκατοντάδες νέοι άνθρωποι άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Τέλος η Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ καλεί όλα τα μέλη της, όλους τους αγωνιστές και φίλους της Εθνικής Αντίστασης, τον κάθε Ελληνα δημοκράτη, να εμποδίσουν την κυβέρνηση να διαπράξει αυτόν το βανδαλισμό και να σταθούν στο πλευρό της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) που αγωνίζεται για να πραγματοποιηθούν στο νησί μόνο εκείνα τα έργα που θα προβάλλουν την πραγματική ιστορία της Μακρονήσου.

ΡΕΘΥΜΝΟ
Γιόρτασαν την 56η επέτειο της Μάχης των Ποταμών

Την 56η επέτειο της Μάχης των Ποταμών, όπου μονάδες του 44ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Κρήτης, στις 11 Σεπτέμβρη 1944, έδωσαν κανονική μάχη με αντίπαλη ισχυρή στρατιωτική δύναμη Γερμανών, γιόρτασαν, την Κυριακή που μας πέρασε, οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης του Νομού Ρεθύμνης Κρήτης, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Παράρτημα Ρεθύμνου ΠΕΑΕΑ, ο Δήμος Συβρίτου και η Νομαρχία Ρεθύμνου.

Τους συγκεντρωμένους αρχικά καλωσόρισε και χαιρέτισε ο γραμματέας του Παραρτήματος, Αντώνης Κουκουβάγιας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσαν οι ιερείς των χωριών Απόστολοι και Θρόνοι. Σύντομοι χαιρετισμοί ακόμη έγιναν από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου Γιάννη Σμπώκο, τον αναπληρωτή νομάρχη Γιώργο Παπαδάκη, τον εκπρόσωπο του Δήμου Συβρίτου Μιχάλη Πετρακάκη και τον Σπύρο Διλιντά, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ

Το χρονικό της μάχης εξιστόρησε σε ομιλία του, ο πρόεδρος του Παραρτήματος και μαχητής στην ιστορική αυτή μάχη, καπετάνιος του ΕΛΑΣ, Αλέκος Μαθιουδάκης, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο αντιστασιακός Μιχάλης Γρηγοράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ίδρυσης του ΕΑΜ και συγκρότησης του ΕΛΑΣ, στην όλη έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα του λαού εναντίον του ναζισμού. Κλείνοντας, έκανε λόγο για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, που ακόμα δεν έχουν αποδοθεί, τόσα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, στα θύματα του πολέμου.

Στεφάνια κατέθεσαν στη συνέχεια ο αναπληρωτής νομάρχης Γιώργος Παπαδάκης, ο διοικητής του 44ου Συντάγματος, ο διευθυντής των Σωμάτων Ασφαλείας, Ο λιμενάρχης, ακόμη εκπρόσωποι των κομμάτων ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, της ΚΝΕ, του Πυροσβεστικού Σώματος, των Δήμων Συβρίτου και Μοιρών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, πολλά Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από διάφορα διαμερίσματα του νησιού, καθώς και άλλοι μαζικοί φορείς.

Γερμανικές αποζημιώσεις

Ανακοίνωση του «Φοίνικα» 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής ο «Φοίνικας», και μέσω του προέδρου του Χρήστου Νώτα, σε ανακοίνωσή του, καλεί όλους τους Ελληνες που υπήρξαν θύματα ομηρίας των Γερμανών κατακτητών και δούλεψαν σε καταναγκαστική εργασία στη Γερμανία ή στην Ελλάδα, να εγγραφούν στον «Φοίνικα», (οδός Λυκούργου 10, εντός της Στοάς, 4ος όροφος, γραφείο 68 και τηλέφωνο: 3242.9220) εφ' όσον αποδείξουν με στοιχεία ότι υπήρξαν όμηροι κατά την περίοδο της Κατοχής.

Επίσης, με την ανακοίνωσή του «Φοίνικα» γίνεται γνωστή η απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως (ΔΟΜ) σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για αποζημιώσεις στα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος. Η διαδικασία των αποζημιώσεων θα διαρκέσει ένα περίπου έτος και το ποσόν που θα δοθεί ανέρχεται σε 15 χιλιάδες γερμανικά μάρκα (περίπου 2.500.000 ελληνικές δρχ.), σε κάθε δικαιούχο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Επέτειοι

* Το Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις προς τιμή των 10 ΕΠΟΝιτών - ΕΛΑΣιτών που έπεσαν στη μάχη κατά των κατακτητών στις 24 Ιούλη 1944, στο σπιτάκι(κάστρο) της οδού Μπιζανίου, Καλλιθέας.

Πρόγραμμα: Σάββατο 30-9-00 στις 5 μμ, στεφάνωμα μνημείων των πεσόντων (Δοϊράνης, Σπάρτης, Παιδικής χαράς Αγ. Ελεούσας. Κυριακή 1-10-00 στις 10 πμ, συγκέντρωση στην Πλατεία Δαβάκη και πορεία προς το Μπιζάνι.

* Το Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ, με την ευκαιρία 59 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και 56 χρόνων από την εκτέλεση της Επονίτισσας Ηρως Κωνσταντοπούλου, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής και μνήμης, την Κυριακή 1-10-00 στις 11 πμ, στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης(Βενιζέλου και Μαρίνου Αντύπα).

* Ο Δήμος Βύρωνα και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν την Κυριακή 1-10-00 στις 10.30 πμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, εκδήλωση προς τιμήν των 11 αγωνιστών πατριωτών που εκτελέστηκαν, τον Αύγουστο του 1944, από τους ναζί κατακτητές, στο μπλόκο που έγινε εκείνη την ημέρα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης όπου θα τελεστεί δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

* Το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 1-10-00 στις 10 πμ, στο Δημοτικό θέατρο της πόλης «Ανεση» διοργανώνει εκδήλωση, αφιερωμένη στα 59 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και στα 56 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης 14-9-1944 από τους Γερμανούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ