ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Διαφοροποιημένες» πιέσεις με κοινό τον στόχο
  • Οι ΗΠΑ δε συζητούν για δεύτερο γύρο, αλλά για ανάληψη της προεδρίας από τον Κοστούνιτσα
  • ΕΕ και ΟΑΣΕ κάνουν «εκκλήσεις» για επαλήθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Αισθητά διαφοροποιημένη φαίνεται η στάση και η τακτική επέμβασης ΗΠΑ-ΕΕ στις μετεκλογικές εξελίξεις της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Απ' τη μια η Ουάσιγκτον επιμένει πως δεν υπάρχει λόγος για δεύτερο εκλογικό γύρο και καλεί τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς σε παραίτηση. Αφ' ετέρου, η ΕΕ και ο ΟΑΣΕ ζητούν την επαλήθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Εντούτοις, αυτή η «διαφοροποίηση» δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο το βασικό κοινό στόχο Ουάσιγκτον και Βρυξελλών που μεταξύ άλλων είναι η μεταστροφή, εγκαθίδρυση και λειτουργία μιας προς το «δυτικότερον» (μ' ό,τι αυτό «συνεπάγεται»...)μεταστροφή της σερβικής πολιτικής ζωής και «απελευθέρωση» της εκεί αγοράς στα πολυεθνικά οικονομικά συμφέροντα. Την ίδια στιγμή, ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα απορρίπτει την «έκκληση» του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο εκλογικό γύρο της 8ης Οκτώβρη, με στενό συνεργάτη του Κοστούνιτσα να σχολιάζει πως «ναι μεν η Ελλάδα είναι φίλη χώρα, αλλά αυτή η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια»...

Ολα αυτά, ενώ φαίνεται πως οι πρώτοι που εισάκουσαν τις εκκλήσεις της σερβικής αντιπολίτευσης για λαϊκές διαδηλώσεις και πορείες είναι οι φοιτητές και οι μαθητές. Οι πρώτες τέτοιες φοιτητικές και μαθητικές αποχές από τα μαθήματα και πορείες στους δρόμους σημειώθηκαν το περασμένο 24ωρο στο Βελιγράδι, στο Νόβι και άλλες σερβικές πόλεις. Οπως φαίνεται, τέτοιες δραστηριότητες θα έχουν μιμητές και μια κάποια συνέχεια, καθώς στελέχη της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» κινούνται όλα τα τελευταία 24ωρα, με στόχο τη διόγκωση τέτοιων κινητοποιήσεων, αλλά και την πραγματοποίηση πενθήμερης γενικής απεργίας.

Η «σκληρή» τακτική της Ουάσιγκτον...

Οι ΗΠΑ, όχι μόνον δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου στις προεδρικές γιουγκοσλαβικές εκλογές, αλλά την όσο το δυνατόν συντομότερη απομάκρυνση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (τουλάχιστον) από την ενεργό πολιτική σκηνή. Ο Πρόεδρος Κλίντον, για μια ακόμη φορά, αναφέρθηκε στη «νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων» και έκανε...«έκκληση» στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς να παραιτηθεί, προκειμένου να αναλάβει τη διακυβέρνηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας «μία δημοκρατική κυβέρνηση».

«Νομίζω ότι όλοι πρέπει να πούμε πως αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση μία δημοκρατική κυβέρνηση, οι κυρώσεις θα πρέπει να αρθούν», είπε χτες ο Κλίντον, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν απευθύνει έκκληση στον Μιλόσεβιτς να παραιτηθεί, απάντησε:«Νομίζω ότι αυτό ακριβώς θα πρέπει να γίνει».

Αργότερα, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ απαίτησε χτες... από τις άλλες 53 αντιπροσωπείες, να υποστηρίξουν με «ενιαίο τρόπο» τη σερβική αντιπολίτευση.

«Καλούμε όλα τα κράτη - μέλη του ΟΑΣΕ να υποστηρίξουν την αντιπολίτευση και να ενώσουν τις φωνές τους με τις διεθνείς εκκλήσεις, ώστε το σημερινό καθεστώς να σεβαστεί το αποτέλεσμα των γιουγκοσλαβικών εκλογών «της Κυριακής» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντέιβιντ Τζόνσον προς το μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ, προσθέτοντας πως «όλοι οι εταίροι στον οργανισμό θα πρέπει να δείξουν στο γιουγκοσλαβικό λαό ότι ο κόσμος δε θα εγκρίνει καμία απόπειρα του Μιλόσεβιτς να αγνοήσει τα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών». Ουσιαστικά η «έκκληση» Τζόνσον απευθυνόταν στη Ρωσία (μέλος του ΟΑΣΕ), που επανέλαβε πως οι εκλογές ήταν «γιουγκοσλαβική εσωτερική υπόθεση», πως έγιναν «χωρίς σημαντικές παραβιάσεις», καταγγέλλοντας «κάθε εξωτερική πίεση που ασκείται στο Βελιγράδι».

.... και η «ελαστικότερη» στάση των Βρυξελλών

Μπορεί οι ΗΠΑ να επιμένουν στην παραίτηση Μιλόσεβιτς, η Ευρωπαϊκή Ενωση μεθοδεύουν (με τον γνωστό τρόπο), αυτή την εξέλιξη, επιλέγοντας την έκφραση ενός λιγότερου επώδυνου αιτήματος: την επαλήθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων που εξέδωσε πριν ένα 48ωρο η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Ετσι, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από τη γαλλική προεδρία της ΕΕ, ζητήθηκε η «επαλήθευση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το μήνυμα των Σέρβων προς τον Μιλόσεβιτς και τη διεθνή κοινότητα είναι σαφές: σήμανε η ώρα αλλαγής στο Βελιγράδι». Την ίδια γραμμή ακολουθεί, και ο ΟΑΣΕ. Η προεδρεύουσα του οργανισμού και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μπενίτα Φερέρο-Βάλντερ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γιουγκοσλαβία πρέπει να επαληθευτούν από διεθνείς εμπειρογνώμονες, καθώς υπήρξε μεγάλη απόκλιση μεταξύ των αποτελεσμάτων που βρήκαν οι υποστηρικτές του Γιουγκοσλάβου Προέδρου και οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

«Αν η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή δεν έχει τίποτε να κρύψει, τότε θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα οι πλήρεις λεπτομέρειες όλων των αποτελεσμάτων», πρόσθεσε η Φερέρο-Βάλντερ, «υπενθυμίζοντας» ότι ο ΟΑΣΕ «υποστηρίζει την άμεση άρση του πετρελαϊκού εμπάργκο».

Απορρίφθηκε η «παρέμβαση» του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών

Κοινή τύχη φαίνεται πως έχουν οι ποικίλες παρεμβάσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, στις εσωτερικές υποθέσεις της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, είτε απευθύνεται στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση...

Η «έκκληση» που απηύθυνε ο Γ. Παπανδρέου από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας στη «Σερβική Δημοκρατική Αντιπολίτευση», προκειμένου αυτή να ξανασκεφτεί τη συμμετοχή της στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 8ης Οκτώβρη υπό την προϋπόθεση της παρουσίας διεθνών παρατηρητών, απορρίφτηκε ασυζητητί από τον Βόγισλαβ Κοστούνιτσα. Ο Νεμπόισα Μπακάρετς, στενός συνεργάτης του Κοστούνιτσα, δήλωσε πως «η Ελλάδα είναι φίλη χώρα, αλλά νομίζω ότι αυτή η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αλήθεια»...

Εντούτοις, αρκετές ώρες, μετά το «όχι ευχαριστούμε» της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» στις «συμβουλές» του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, ο Κοστούνιτσα επιχείρησε να αμβλύνει τις όποιες εντυπώσεις, καλώντας την Ελλάδα να «συμβάλει στις προσπάθειες για την εξασφάλιση μίας νέας καταμέτρησης ψήφων». Σε ανοιχτή επιστολή του, ο Κοστούνιτσα αναφέρει:«Καλώ όλους όσοι έχουν καλές προθέσεις να συμβάλουν στην εκτόνωση της έντασης που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όχι μόνο τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και ολόκληρη την περιοχή της Βαλκανικής, να συμβάλουν στην εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών... Η έκκληση αυτή αναφέρεται ιδιαίτερα στη φίλη Ελλάδα, λίκνο της δημοκρατίας».

Υποβλήθηκε ένσταση στην Εκλογική Επιτροπή

Επίσημη ένσταση στην Ομοσπονδιακή Κρατική Επιτροπή κατέθεσε η σερβική αντιπολίτευση, με το σκεπτικό πως εκλάπησαν ή αποδόθηκαν στην υποψηφιότητα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς περίπου 140.000 «ανύπαρκτοι ψήφοι» «από περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, που δεν τελεί υπό τη δικαιοδοσία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας,(!) δεν κατοικείται από Σέρβους και ο πληθυσμός της είναι σχεδόν αποκλειστικά αλβανικός». Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης δήλωσε σχετικά:«Ανακαλύψαμε ότι 142.000 άνθρωποι ψήφισαν υπέρ του Μιλόσεβιτς και ότι 146.000 άνθρωποι ψήφισαν σε ανύπαρκτα εκλογικά τμήματα, τα οποία δεν ήταν ούτε καν ανοιχτά στη διάρκεια των εκλογών».

Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος της Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης (ΣΔΑ), Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς, ανακοίνωσε πως η πλευρά του υπέβαλε στη Ρωσία τα δικά της στοιχεία για τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο Γιοβάνοβιτς πρόσθεσε πως η ΣΔΑ «περιμένει «δίχως φόβο» την απάντηση της Μόσχας.

Οργανωμένες κινητοποιήσεις και εκκλήσεις για «πολιτική ανυπακοή»

Ο «μάνατζερ» των κινητοποιήσεων της «ΣΔΑ», Ζόραν Τζίντζιτς απηύθυνε χτες το απόγευμα έκκληση σ' όλους τους Σέρβους πολίτες να συμμετάσχουν σε πολυήμερη γενική εκστρατεία και πράξεις πολιτικής ανυπακοής. Μιλώντας το απόγευμα στην Πλατεία Δημοκρατίας του Βελιγραδίου, ο Τζίντζιτς έδωσε «τελεσίγραφο» 24 ωρών στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή, προκειμένου αυτή να ανταποκριθεί στην ένσταση της ΣΔΑ. Κάλεσε δε τον κόσμο να συμμετάσχει στην εκστρατεία της ΣΔΑ για «πολιτική ανυπακοή», όπως επίσης και στην πραγματοποίηση μιας γενικής πενθήμερης απεργίας «ώστε να αναγκαστούν οι γιουγκοσλαβικές αρχές να αποδεχτούν την προεδρική νίκη του Βόγισλαβ Κοστούνισα»...

Νωρίτερα, μαθητές και φοιτητές στο Βελιγράδι, Νόβι Σαντ, Νις, Κράλιεβο αλλά και άλλες σερβικές πόλεις ξεκίνησαν από χτες αποχή από τα μαθήματά τους και κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας από τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς να παραιτηθεί.

Στο Νις π.χ., μαθητές Λυκείων συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους άρχισαν να πηγαίνουν από σχολείο σε σχολείο για να πείσουν και άλλους μαθητές να τους ακολουθήσουν. Οι μαθητές φωνάζουν «gotov je» (τελείωσε) και τραγουδούσαν το σύνθημα: "Σλόμπονταν φύγε και σώσε τη Σερβία".


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύνεκρες αιματηρές συγκρούσεις στην Ιερή Πόλη

Ισραηλινοί στρατιώτες ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΛΚΙΛΙΑ.-

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, καθώς, μετά από μήνες «σχετικής» νηνεμίας, ο κύκλος βίας και συγκρούσεων που άρχισε, την Τετάρτη, αντί να οδεύει σε αποκλιμάκωση, εντείνεται μέρα με τη μέρα.

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και, περίπου, 130 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 25 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ και 30 Ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, στο Ορος του Ναού, όπως το ονομάζουν οι Εβραίοι, ή το Χαράμ αλ Σαρίφ, όπως το αποκαλούν οι μουσουλμάνοι. Η ατμόσφαιρα ήταν, ήδη, τεταμένη, όταν άρχισε η απογευματινή καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής για τους μουσουλμάνους, εξαιτίας των επεισοδίων που πυροδοτήθηκαν την Πέμπτη από την επίσκεψη στην περιοχή του ακροδεξιού ηγέτη του Λικούντ, Αριέλ Σαρόν.

Ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας είχαν παραταχθεί στην περίμετρο του Αλ Ακσά, που υψώνεται ακριβώς επάνω από το Τείχος των Δακρύων. Αμέσως μετά το τέλος της προσευχής, Παλαιστίνιοι προσκυνητές επιτέθηκαν με πέτρες κατά των στρατιωτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι λιθοβολήθηκαν και Εβραίοι προσκυνητές στο Τείχος. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν και επί ώρες η περιοχή του Αλ Ακσά θύμιζε πεδίο μάχης. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν λαστιχένιες σφαίρες, αλλά και αληθινά πυρά για να διαλύσουν τους Παλαιστινίους. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο αρχηγός της ισραηλινής αστυνομίας, Γιεχούντα Γουίλκ, ο οποίος απέδωσε τη χρήση των αληθινών πυρών στους ελεύθερους σκοπευτές που είναι, μόνιμα, τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία της Ιερής Πόλης.

Οι συγκρούσεις μεταδόθηκαν και σε άλλα σημεία της ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου, μέχρι αργά το βράδυ, Ισραηλινοί στρατιώτες και Παλαιστίνιοι φέρονται να «έπαιζαν κρυφτό» στα σοκάκια, σκηνικό που είχε σηματοδοτήσει και την προηγούμενη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Ο Αριέλ Σαρόν, που θεωρήθηκε ηθικός αυτουργός των επεισοδίων από τους Παλαιστινίους, φρόντισε, χθες, να «ρίξει λάδι στη φωτιά», τονίζοντας ότι η επίσκεψή του ήταν «ειρηνευτική» και ότι είναι αδιανόητο να μην μπορούν οι Ισραηλινοί να επισκεφτούν μέρος της πατρίδας τους.

«Προμελετημένη σφαγή», χαρακτήρισε τα χτεσινά επεισόδια ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής και εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Συμβουλίου, Αχμέντ Κουρέια. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος κατηγόρησε τον Σαρόν και την ισραηλινή κυβέρνηση ότι με τις «δήθεν αθώες» αυτές κινήσεις προσπαθεί να επιβάλει την παρουσία της στην ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι, και να προκαλέσουν τη δίκαιη αγανάκτηση των Αράβων κατοίκων της πόλης. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπουρντενέχ.

Στην Παλαιστινιακή Αρχή επέρριψε το σύνολο των ευθυνών για τα επεισόδια και την ένταση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «αν δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους οι παλαιστινιακές και οι ισλαμικές αρχές της πόλης, τότε θα αναγκαστεί να αναλάβει (περαιτέρω προφανώς) δράση η ισραηλινή αστυνομία». Επεισόδια σημειώθηκαν, χθες, και στη Βηθλεέμ ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες, χωρίς, όμως, να λάβουν ανησυχητικές διαστάσεις.

Κι άλλος Ισραηλινός στρατιώτης νεκρός

Κοινή περίπολο ρουτίνας πραγματοποιούσαν, χθες το πρωί, Ισραηλινοί στρατιώτες και Παλαιστίνιοι αστυνομικοί στην περιοχή της Καλκιλίας, όταν ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός, ξαφνικά, άνοιξε πυρ εναντίον των Ισραηλινών συνοδοιπόρων του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ισραηλινός στρατός, ένας νεαρός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε, ενώ ο δράστης συνελήφθη από τους Παλαιστινίους συναδέλφους του. Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχο της παλαιστινιακής αστυνομίας, που τήρησε την ανωνυμία του, ο οποίος υπογράμμισε ότι «θα τιμωρηθεί παραδειγματικά ο ένοχος αυτού του λυπηρού επεισοδίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ