ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Υπερψηφίζουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.

Καταψήφισε το ΚΚΕ που ζητά Φάρμακο δωρεάν και με επιστημονικά κριτήρια για όλους

Η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη διαφάνεια στο χώρο του φαρμάκου, θωρακίζει τα κέρδη των πολυεθνικών και μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων. Την πραγματικότητα αυτή κατήγγειλε χτες το ΚΚΕ, καταψηφίζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αποκαλύπτοντας την κυβερνητική υποκρισία. Εκτός από το ΠΑΣΟΚ υπέρμαχοι των κερδών των πολυεθνικών αναδείχθηκαν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., υπερψηφίζοντας πανηγυρικά το νομοθέτημα.

«Ισοτιμία μπροστά στην αρρώστια. Δωρεάν φάρμακο με επιστημονικά κριτήρια» ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Παπακωνσταντίνου, απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που όπως είπε «συσκοτίζει ολόκληρη την αλήθεια για την φαρμακευτική αγορά». Τόνισε ότι το κυβερνητικό νομοθέτημα είναι «πλήρως συμβατό και συντονισμένο με τις αξιώσεις των πολυεθνικών του φαρμάκου», αφού «προστατεύει την προκλητική κερδοφορία τους» και κάνει «ανακατανομή υπέρ των μεγάλων και "έντιμων" μεγαλομετόχων». Θύμισε χαρακτηριστικά πως σήμερα «μια εταιρεία κατέχει το 28% των συνολικών κερδών του φαρμάκου» και «20 εταιρίες ελέγχουν το 80% της αγοράς», επισημαίνοντας ότι «οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν αφορούν τους μεγάλους παίκτες», αντίθετα όπως παραδέχονται οι φορείς τους «ελαττώνει το διοικητικό βάρος και την επιβάρυνση των επιχειρήσεων».

Αναφερόμενος στον πραγματικό στόχο του νομοσχεδίου είπε πως προσπαθεί «να περικόψει την κρατική και εργοδοτική δαπάνη με ταυτόχρονη μετακύλισή της στους ασφαλισμένους». Θύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια «300 κατηγορίες φαρμάκων αφαιρέθηκαν από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων», ενώ την ίδια στιγμή «οι φαρμακευτικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 225%», πράγμα που σημαίνει «απίστευτα κέρδη και υπερκέρδη». Με τις ρυθμίσεις του προτεινόμενου νόμου ο Ν. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «η φαρμακευτική αγωγή θα ρυθμίζεται με βάση το φθηνό φάρμακο και όχι το κατάλληλο», απαιτώντας να υπάρχουν «αμιγώς επιστημονικά, φαρμακευτικά κριτήρια», έτσι ώστε «κανένας ασθενής να μη στερηθεί τη φαρμακευτική κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων». Συνολικά ζήτησε την κατάργηση όλων των επιβαρύνσεων για ιατρικές πράξεις, τονίζοντας ότι το κόστος μπορεί να καλυφθεί από την «αύξηση του φορολογικού συντελεστή των κερδών των φαρμακευτικών επιχειρήσεων».

Ειδικά για τον ...εκσυγχρονισμό που προτάσσει η κυβέρνηση ο Ν. Παπακωνσταντίνου σχολίασε πως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί ένα «οργανωτικό λειτουργικό εργαλείο αυτής της κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής οφέλους - ανταποδοτικότητας», τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνει έλεγχος και να καταργηθεί το ...εμπορικό μυστικό των φαρμακευτικών εταιρειών για τις πληρωμές σε γιατρούς και κλινικές». Εκανε μάλιστα λόγο για «παραπλάνηση του λαού προκειμένου να ασχοληθεί με τον ξεχωριστό επίορκο γιατρό ή φαρμακοποιό» και όχι με αυτά που πραγματικά συμβαίνουν. Τέλος, τόνισε την ανάγκη για ενιαίο φορέα παραγωγής φαρμάκων στη χώρα.

Κριτική στο ΚΚΕ άσκησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Η. Θεοδωρίδης, λέγοντας πως «δεν καταλαβαίνω την στάση του ΚΚΕ», υποστηρίζοντας ότι διανύει «περίοδο μεταρρυθμιστικής αποστέωσης». Συνέχισε λέγοντας: «Είστε υπέρ της μείωσης των δαπανών που δεν πηγαίνουν στους πολίτες; Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό; 'Η θεωρείτε τη διαφθορά καταλύτη επαναστατικών εξελίξεων και λέτε αφήστε την χώρα να πάει στο βούρκο;». Πρόσθεσε ότι «δεν θέλετε να τα βάλετε με αυτές τις συντεχνίες», υποστηρίζοντας ότι «παρασιτικό κεφάλαιο και συντεχνίες δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν».

«Από τα 60 νομοσχέδια που φέρατε αυτό θα είναι το 31ο που θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία», ξεκαθάρισε με την τοποθέτησή του ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Βαγιωνάς, παρατηρώντας πως «το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει το υγειονομικό υλικό» και ζητώντας «η κοστολόγηση όλων να γίνεται στο υπουργείο Υγείας» και όχι «με διαγωνισμούς κατά νοσοκομείο». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και η εισηγήτρια του ΛΑ.Ο.Σ. Ο. Παπανδρέου. Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΗΝ «ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ» ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΡΟΣΚΡΟΥΟΥΝ ΚΙ ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Χάνονται καθημερινά ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν

Τα κρατικά νοσοκομεία δεν κρατούν τους κλινικά νεκρούς γιατί «μπαίνουν μέσα»...

Κάθε μέρα φεύγουν απ' τη ζωή 1-3 ασθενείς που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για κάποια μεταμόσχευση διότι, στο πλαίσιο της απουσίας ενός αποκλειστικά δημόσιου και Δωρεάν Συστήματος Υγείας, δεν εφαρμόζεται η μεταμοσχευτική πολιτική που θα επέτρεπε την αξιοποίηση των τουλάχιστον 340 δυνητικών δοτών κάθε χρόνο. Την ίδια στιγμή, στη λίστα αναμονής υπάρχουν 1.000 νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, 70 υπατοπαθείς τελικού σταδίου, 21 καρδιοπαθείς στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας - ένα μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει στη ζωή χάρη στην «τεχνητή καρδιά» - και 6 πνευμονοπαθείς στο τελικό στάδιο.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χτες με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Δωρεάς Οργάνων, σε εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και τη συμμετοχή στελεχών μεταμοσχευτικών κέντρων και εκπροσώπων οργανώσεων των μεταμοσχευμένων. Η αδυναμία διαμόρφωσης ενός κινήματος υπέρ της δωρεάς οργάνων - με κεντρικό σχεδιασμό του κράτους - προσκρούει πρωτίστως στις αδυναμίες των κρατικών νοσοκομείων, όπου είναι ενταγμένες οι μεταμοσχευτικές δυνάμεις. Οι αδυναμίες αυτές είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, από τότε δηλαδή που λειτούργησε ο ΕΟΜ, σε συνδυασμό με τις μόνιμες ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που αποτελούν και τη σπονδυλική στήλη των μεταμοσχεύσεων.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που αναφέρθηκαν χτες: Υπήρξαν νοσοκομεία που δεν κρατούσαν τους κλινικά νεκρούς «γιατί έμπαιναν μέσα», λόγω του υψηλού κόστους των φαρμάκων και άλλων υλικών που χρειάζονται για τη συντήρηση μια ή δύο επιπλέον μέρες. Ο ίδιος ο ΕΟΜ υπολειτουργεί καθώς είναι κενές 10 απ' τις 23 προβλεπόμενες θέσεις και τα κονδύλια για τη λειτουργία δεν επαρκούν. Στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) κόπηκε το επίδομα (600 ευρώ το μήνα) των συντονιστριών με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι μεταμοσχεύσεις μετά τις 3 μ.μ. Οπως ανέφερε ο νυν πρόεδρος - και πρώην διευθυντής της μονάδας μεταμοσχεύσων - του ΩΚΚ, Πέτρος Αλιβιζάτος, αναγκάστηκε να πληρώσει από ειδικούς λογαριασμούς - καθώς και απ' την τσέπη του - το προσωπικό για να μη σταματήσουν οι μεταμοσχεύσεις. Επίσης, ανέφερε ότι παλιότερα το ΩΚΚ έκλεισε για πέντε βδομάδες με αποτέλεσμα να σταλούν 12 μοσχεύματα στο εξωτερικό. Στις ΜΕΘ υπάρχουν τρομερές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η προσέγγιση των συγγενών στην κατάλληλη ώρα για τη δωρεά οργάνων εκείνων που καταλήγουν.

Εκτός από το μεταμοσχευτικό κέντρο στο ΩΚΚ υπάρχουν μεταμοσχευτικά κέντρα συμπαγών οργάνων (π.χ. νεφρών) και σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών. Επίσης, υπάρχουν και κέντρα μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων («μυελού των οστών») σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Στα κέντρα μεταμόσχευσης «μυελού των οστών» όχι μόνο δεν αυξήθηκε το προσωπικό των νοσηλευτών και άλλων επιστημόνων (π.χ. τεχνολόγων) αλλά μειώθηκε κιόλας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο κέντρο στου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Αντί να προσληφθούν δέκα νοσηλεύτριες μετακινήθηκαν άλλες δέκα προς άλλα τμήματα ή άλλα νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διαγκωνισμός επιχειρηματιών για τις προμήθειες

Πρώτο τραπέζι στο φαγοπότι που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων ετοιμάζεται να κλείσει ο «Ομιλος Υγεία», που ανήκει στη «Marfin Investment Group» (MIG) του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του «Ομίλου Υγεία», η θυγατρική του εταιρεία, «Y-Logimed ΑΕ», που δραστηριοποιείται στον κλάδο εμπορίας και διανομής νοσοκομειακού υλικού, αποτελεί τον «επενδυτικό βραχίονα στον τομέα της υγείας της MIG και δραστηριοποιείται στο χώρο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, προμηθεύοντας κεντρικά τα νοσοκομεία του Ομίλου», ενώ «παράλληλα ασκεί και εμπορικές δραστηριότητες, διοχετεύοντας προϊόντα σε νοσοκομεία και κλινικές της ευρύτερης αγοράς υγείας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η «Y-Logimed ΑΕ» «είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο εμπορίας και διανομής νοσοκομειακού υλικού που έλαβε πιστοποίηση για τη Διαχείριση της Επιχειρηματικής της Συνέχειας». Η γνωστοποίηση δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς έγινε μια βδομάδα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για την εκχώρηση των προμηθειών των νοσοκομείων σε ιδιώτες ή κονσόρτσιουμ εταιρειών. Και σήμερα η πολιτική αυτή της κυβέρνησης θα εξειδικευτεί σε σχετική εκδήλωση του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) με θέμα «Πρός ένα σύγχρονο σύστημα προμηθειών υγείας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Σήμερα απεργούν

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας σε χιλιάδες ηλικιωμένους. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών (στη Β. Σοφίας).

Οι εργαζόμενοι, που φθάνουν περίπου τις 4.000, αντιμετωπίζουν και πάλι το πρόβλημα της λήξης του προγράμματος, δηλαδή του κινδύνου να βρεθούν στο δρόμο και να σταματήσει η παροχή υπηρεσιών στους ηλικιωμένους που τις έχουν ανάγκη. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν το πρόγραμμα να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε εργαζόμενους που εξακολουθούν να μένουν απλήρωτοι εδώ και αρκετούς μήνες.

Για άλλη μια φορά, αναδεικνύεται ότι τέτοιες υπηρεσίες δεν μπορούν να παρέχονται ως προγράμματα με ημερομηνία λήξης από τον κάθε δήμο ξεχωριστά, αλλά πρέπει ενταχθούν σε ένα πλαίσιο αποκλειστικά δημόσιων, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παροχών Υγείας - Πρόνοιας. Να είναι 100% χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό και να υπαχθούν στο υπουργείο Υγείας, με τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ