ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
«Εφυγε» ο ιστορικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος

Ο ηγέτης του παραγουανού ΚΚ
Ο ηγέτης του παραγουανού ΚΚ
ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Πλήρης ημερών, και κυρίως αγώνων, εξέπνευσε τα ξημερώματα του Σαββάτου, στα 87 του χρόνια, ο ιστορικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Παραγουάης, Ανανίας Μαϊντάνα, από επιπλοκές του καρκίνου του προστάτη από τον οποίο νοσούσε.

Ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚ Παραγουάης ήταν ένα από τα πλέον καταδιωκόμενα και βασανισμένα πολιτικά στελέχη τα χρόνια της στυγερής δικτατορίας υπό τον Αλφρέντο Στρέσνερ, από το 1954 έως το 1984, και για τους αγώνες του τον περασμένο Μάρτη ο Πρόεδρος Φερνάντο Λούγκο τον τίμησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση του κράτους της Παραγουάης. Η σορός του έχει εκτεθεί για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δημοκρατίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το χτύπημα ενάντια στους κομμουνιστές δε θα περάσει

Ανακοίνωση για την επίθεση σε βάρος του ΓΓ της ΚΝ Εκουαδόρ

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας με ανακοίνωση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κεντρικού Συμβουλίου καταδικάζει απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση που έγινε την περασμένη Τρίτη, 25 του Οκτώβρη 2010, εναντίον του Γενικού Γραμματέα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Εκουαδόρ, σ. Εντουιν Πέρες, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η επίθεση εναντίον του σ. Πέρες από μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Sociedad Patriotica λίγους μόλις μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα από τμήματα της αστυνομίας με τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου και της ολιγαρχίας της χώρας, σε συντονισμό με το διεθνή ιμπεριαλισμό, αναδεικνύει την ύπαρξη σχεδιασμών αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα, εναντίον του λαού και της κυβέρνησης του Εκουαδόρ.

Οι σχεδιασμοί και τα χτυπήματα ενάντια στους κομμουνιστές, ενάντια στους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος δε θα περάσουν, η αλληλεγγύη και η πάλη μας θα τους ανατρέψουν!

Δεχθείτε την αλληλεγγύη μας και τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση του σ. Εντουιν Πέρες».

Οπως ενημέρωσε η Κομμουνιστική Νεολαία Εκουαδόρ, ο Ε. Πέρες, που είναι φοιτητής νομικής στο Πανεπιστήμιο, δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση από άλλον υποτίθεται φοιτητή που είναι γνωστό στοιχείο της αντίδρασης και η ενέργεια αυτή εκφράζει την απόγνωση αυτών των δυνάμεων γιατί οι δημοκρατικές δυνάμεις στο Πανεπιστήμιο κατάφεραν να αμφισβητήσουν τις εκλογές νοθείας στις οποίες προχώρησαν οι δυνάμεις της αντίδρασης. Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι αυτές οι αντιδραστικές δυνάμεις είχαν πρωτοστατήσει μέσα στο Πανεπιστήμιο, κάτι που δεν πέτυχαν, για στήριξη της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Προέδρου Ρ. Κορέα στις 30 του Σεπτέμβρη φέτος.

Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς την ΚΕ του Παραγουανού ΚΚ

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με μεγάλη θλίψη και συγκίνηση μάθαμε τα νέα για το θάνατο του Ανανίας Μαϊντάνα, Προέδρου του Παραγουανού ΚΚ και εμβληματικής προσωπικότητας του λαϊκού και επαναστατικού κινήματος της χώρας σας και όλης της Νότιας Αμερικής.

Ο σ. Μαϊντάνα αφιέρωσε όλη την 87χρονη ζωή του στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού. Για τη δράση του πέρασε ολόκληρες δεκαετίες σε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης, γνώρισε συνεχείς διώξεις και φρικτά βασανιστήρια από τις στρατιωτικές δικτατορίες, και ιδιαίτερα από το καθεστώς του Αλφρέδο Στρέσνερ. Με την αποφυλάκισή του το 1978 και μέχρι την πτώση της δικτατορίας το 1989 αναγκάζεται να φύγει πολιτικός εξόριστος στην ΕΣΣΔ, χωρίς να σταματήσει στιγμή τη δράση του ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία και για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Δράση που συνέχισε αμείωτη και με την πτώση της δικτατορίας για τη δικαίωση των θυμάτων της και το δυνάμωμα του κομμουνιστικού κόμματος, ως ΓΓ του από το 1989 έως το 2007. Σε καιρούς δύσκολους, όπου η αντεπανάσταση κυριαρχούσε στην Ευρώπη και την πρώην ΕΣΣΔ, δεν έχασε την πίστη του στη σοσιαλιστική προοπτική, στον προλεταριακό διεθνισμό, στις επαναστατικές παραδόσεις. Δεν έπαψε στιγμή να στέκεται στο πλευρό της σοσιαλιστικής Κούβας και των επαναστατικών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής. Ασχολήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα για την ανασυγκρότηση της κομμουνιστικής νεολαίας και την ενίσχυση του Adelante, της εφημερίδας του ΚΚ.

Θα θυμόμαστε την αισιοδοξία του, την εμπιστοσύνη του στην εργατική τάξη και στην ιστορική της αποστολή, την πεποίθησή του ότι στον 21ο αιώνα "δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον κομμουνισμό", όπως χαρακτηριστικά είπε το Γενάρη του 2008 σε συνέντευξη που έδωσε ως υποψήφιος για τη Γερουσία.

Παρακαλούμε να μεταβιβάσετε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συντρόφους και στους οικείους του.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ».

ΚΟΥΒΑ
Με την εργατική τάξη στην εφαρμογή των μέτρων

ΑΒΑΝΑ.--

Ο Κουβανός Πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της Επανάστασης στο εργατικό κίνημα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη διευρυμένη Ολομέλεια της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εργατών της Κούβας (CTC).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για να υπερασπιστεί και να εξηγήσει τα νέα οικονομικά μέτρα (πρόκειται για την αναδιάρθρωση των υπαλλήλων του κρατικού τομέα με μείωσή τους και ταυτόχρονη δυνατότητα αυτοαπασχόλησης σε τομείς των υπηρεσιών και της αγροτικής παραγωγής) η εργατική τάξη, η πιο επαναστατική τάξη, θα πρέπει να τα γνωρίζει και να είναι πεπεισμένη για τη σημασία που έχουν για την επιβίωση της Επανάστασης. Ο Ραούλ Κάστρο επέμεινε πως χρειάζεται απαιτητικότητα από τα στελέχη, να σταματήσει η τάση ορισμένων να κρύβουν τις αδυναμίες και να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «κουβανικό οικονομικό μοντέλο», ο Ρ. Κάστρο υπογράμμισε ότι δεν αντιγράφουμε καμία άλλη χώρα, και είναι το αυθεντικό προϊόν που ανταποκρίνεται στα δικά μας χαρακτηριστικά, χωρίς όμως ούτε στο ελάχιστο να απαρνιόμαστε την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών Μαρίνο Μουρίγιο έδωσε εκτενή αναφορά στους 202 συμμετέχοντες στην ευρεία ολομέλεια για την οικονομική κατάσταση και τα μέτρα που υιοθετούνται, τα οποία, όπως είπε, στοχεύουν στον περιορισμό των υπερβολικών επιχορηγήσεων, στην ελάφρυνση του κράτους από ενέργειες που δε θα πρέπει να είναι αρμόδιο, στη μείωση υπερβολικών μισθολογικών καταστάσεων και στην αύξηση της παραγωγής.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας της «CTC» Σαλβαδόρ Βάλντες δήλωσε πως οι εργαζόμενοι θα στηρίξουν τα μέτρα της ανακατανομής του εργατικού δυναμικού, τα οποία θα ενισχύσουν την πειθαρχία, θα αυξήσουν την παραγωγικότητα.

ΧΙΛΗ
Σύλληψη κομμουνιστή αγωνιστή

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Σε επικίνδυνη ατραπό μπαίνει το «κυνήγι μαγισσών» ενάντια στο λαϊκό κίνημα και τους κομμουνιστές σε όλη τη Λατινική Αμερική, με όχημα πάντα τα λεγόμενα ευρήματα του υπολογιστή του Ραούλ Ρέγες, ανώτατου στελέχους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC. Ο Ρέγες δολοφονήθηκε την 1η Μάρτη 2008 στην παράνομη επιχείρηση του κολομβιανού στρατού μέσα στο έδαφος του Εκουαδόρ. Να σημειώσουμε ότι ακόμα και η Ιντερπόλ αμφισβήτησε τα στοιχεία από τον υπολογιστή, που εμφανίστηκε να είναι του Ρέγιες, ως το πιθανότερο «πειραγμένα».

Την Παρασκευή οι χιλιάνικες αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του Μανουέλ Φρανσίσκο Ολάτε Σέσπεδες, μέλους του ΚΚ Χιλής για σχέσεις με τις FARC. Ο Μανουέλ Ολάτε θα κρατείται μέχρι σήμερα στις φυλακές του Σαντιάγο, οπότε και θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο που θα παρουσιαστεί το αίτημα έκδοσης της Γενικής Εισαγγελίας της Κολομβίας σύμφωνα με την εφημερίδα «El Mostrador». Το κατηγορητήριο στοιχειοθετείται υποτίθεται από μία «φωτογραφία του Ολάτε με τον Ρέγες, που εμφανίζεται να βρέθηκε στον υπολογιστή του Ρέγες και τις αιτιάσεις που περιέχονται στην έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών της Κολομβίας για σχέσεις ανάμεσα στο ΚΚ Χιλής και τις FARC.

«Πρόκειται για έναν ακόμη τακτικό ελιγμό μυστικών υπηρεσιών στην υπηρεσία της κυβέρνησης της Κολομβίας, μιας κυβέρνησης που επιλέγει την καταστολή και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρά την ειρήνη με κάθε κόστος. Επιλέγει τη σύγκρουση και την καταπίεση και κυρίως προς τις ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν σχέση με την ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο Γκιγιέρμο Τεϊγιέρ, πρόεδρος του ΚΚ Χιλής και βουλευτής. Οσο για τη σύλληψη του Ολάτε, τόνισε ότι δεν πρόκειται μόνο για τακτικό ελιγμό, αλλά για επικίνδυνο ελιγμό που στρέφεται ενάντια στο ΚΚ Χιλής και τη δράση του, καθώς πρόκειται για δίωξη ενός αγωνιστή, του οποίου η δράση είναι γνωστή και ανοικτή και ότι ο μοναδικός λόγος που παρουσιάζεται ως σύνδεσμος είναι το γεγονός ότι συμμετέχει ενεργά σε οργανώσεις αλληλεγγύης με τον κολομβιανό λαό.

Τη σύλληψη του αγωνιστή καταγγέλλει επίσης και το Μπολιβαριανό Ηπειρωτικό Κίνημα, του οποίου ο Ολάτε ήταν μέλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ