ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απειλεί για να ξορκίσει το φόβο της για το λαό

Το θράσος και η προκλητικότητα του πρωθυπουργού, που εκβιάζει για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, δείχνουν τι περιμένει τα λαϊκά στρώματα αν δεν κοντύνουν στην κάλπη το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ

Η λαϊκή πάλη ενάντια στη στρατηγική του μνημονίου περνάει και μέσα από την κάλπη της Κυριακής
Η λαϊκή πάλη ενάντια στη στρατηγική του μνημονίου περνάει και μέσα από την κάλπη της Κυριακής
Με ωμούς εκβιασμούς, επιθέσεις, κάλπικα διλήμματα και ψευδεπίγραφες υποσχέσεις στα λαϊκά στρώματα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αναχαιτίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια μπροστά στις κάλπες, μιλώντας χτες σε σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. «`Η προχωράμε σταθερά ή βάζουμε την Ελλάδα σε περιπέτειες», ισχυρίστηκε προκλητικά, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να γονατίσουν μπροστά στην εφαρμοζόμενη βάρβαρη πολιτική.

Βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο των λαϊκών στρωμάτων και λειτουργώντας για λογαριασμό της αστικής τάξης και των κομμάτων της, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές αν καταψηφιστούν οι συνδυασμοί του ΠΑΣΟΚ. «Εχουμε χρέος να αποφασίσουμε ότι η Ελλάδα άλλαξε πορεία και δεν γυρίζει πίσω. Αν κάποιοι επιχειρήσουν να εγκλωβίσουν τη χώρα και τους πολίτες στο παρελθόν, δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά να μιλήσουν οι ίδιοι οι πολίτες. Στη δημοκρατία αδιέξοδα δεν υπάρχουν», ανέφερε, τροφοδοτώντας τη βολική για το σύστημα εκλογολογία.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε ταυτόχρονα να εμποδίσει τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων και τη συμμετοχή τους στους ταξικούς αγώνες. «Η έξοδος από την επιτήρηση δεν θα γίνει ούτε με φωνές ούτε με διαμαρτυρίες. Δεν γίνεται με τα λόγια», ισχυρίστηκε, φανερώνοντας τον τρόμο της κυβέρνησης να μη μετατραπεί η λαϊκή οργή σε οργανωμένη πάλη.

Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση επιχείρησε να «τσουβαλιάσει» όσους αντιπαλεύουν στρατηγικά το μνημόνιο και την πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας με θράσος: «Σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να ανακόψουν την πορεία εξόδου από την κρίση (...) Και η αξιωματική αντιπολίτευση, που επιμένει να υπερασπίζεται και να ταυτίζεται με όλα όσα έκανε, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της άλλης αριστεράς, που έχει βολευτεί με τα αθέμιτα προνόμια των μικρών μειοψηφιών και των συντεχνιών».

Ταυτόχρονα, μέσα από το στημένο δικομματικό καυγά, ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να αποτρέψει τη συμπόρευση των λαϊκών στρωμάτων με το ΚΚΕ και τις ταξικές δυνάμεις. Γι' αυτό επιτέθηκε σε όσους αντιστέκονται στη βαρβαρότητα, ισχυριζόμενος ότι «όσοι λένε "όχι" στις αλλαγές, επιλέγουν τη ριζοσπαστική ακινησία (...) την άγονη διαμαρτυρία». Στο ίδιο πνεύμα, ισχυρίστηκε ότι «εκπρόσωποι της οπισθοδρόμησης, είτε στα δεξιά, είτε στα αριστερά του πολιτικού φάσματος (...) υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια με αθλιότητες και εκβιαστικά διλήμματα».

Εκβιάζει και προκαλεί

Εκφράζοντας την αγωνία της κυβέρνησης να μην καταγραφούν στις κάλπες της Κυριακής οι θετικές διεργασίες που γίνονται στις λαϊκές συνειδήσεις, ο Γ. Παπανδρέου έφτασε στο σημείο να συνδέσει την ήττα του ΠΑΣΟΚ με τη «χρεοκοπία της χώρας»! «Στις 7 Νοέμβρη, η ψήφος είναι ψήφος αυξημένης μεγάλης ευθύνης, ψηφίζουμε και αποφασίζουμε για το αν η πατρίδα μας θα ολοκληρώσει τη μεγάλη προσπάθεια για τη σωτηρία και την αναμόρφωσή της ή θα αφήσουμε την προσπάθεια στη μέση», είπε.

Ο ίδιος προκλητικά πρόσθεσε ότι στις 7 Νοέμβρη ο λαός πρέπει να «στείλει ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και συνέχισης των μεγάλων αλλαγών (...) Για να μην ξαναδούμε την Ελλάδα στα όρια της χρεοκοπίας».

Αφού πρώτα επιχείρησε να καθυποτάξει το λαό με τον «μπαμπούλα» της χρεοκοπίας, στη συνέχεια επιδίωξε να σπείρει κάλπικες προσδοκίες για καλύτερες μέρες. «Εχω δεσμευτεί προσωπικά ότι, με την έξοδο από την κρίση, και οι αδικίες θα αποκατασταθούν, και η Ελλάδα θα είναι μια χώρα ισονομίας, αξιοπρέπειας και ίσων ευκαιριών για τον πολίτη», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.

Σαν πρώτο δείγμα «ευημερίας» εμφάνισε τα ψίχουλα του επιδόματος των 100 ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους κάνοντας προκλητικά λόγο για «μια κίνηση σεβασμού απέναντι σε όλους εκείνους τους συμπολίτες μας, που συνέβαλαν περισσότερο απ' όλους σε σχέση με τις δυνατότητές τους».

Επιχειρώντας να κρύψει ότι πίσω από τα επιδόματα «ελεημοσύνης» έρχεται αμέσως μετά τις εκλογές καταιγισμός νέων μέτρων, που θα λεηλατήσουν ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δημιουργήσει αυταπάτες για «έξοδο από το τούνελ», υποστηρίζοντας ότι «ήταν το πρώτο δείγμα της δικής μας φιλοσοφίας και ιδεολογίας».

Με στόχο να νομιμοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι τα αντιδραστικά μέτρα, η προσφυγή στο «μηχανισμό διάσωσης» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, το μνημόνιο αποτελούν τμήμα της «πατριωτικής πολιτικής» του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις «αθλιότητες και τα εκβιαστικά διλήμματα»!

«Αντιστέκονται στις προοδευτικές αλλαγές που κάνουμε για το λαό, τον τόπο και την πατρίδα», είπε ο Γ. Παπανδρέου προκαλώντας τη νοημοσύνη του λαού, και πρόσθεσε: «Καταψηφίζουμε όλους εκείνους, που προσπαθούν να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια αμφισβήτηση της πορείας της χώρας μας για σωτηρία και αλλαγή».

Ο ίδιος μάλιστα βάφτισε τον «Καλλικράτη» «διαχωριστική γραμμή» μεταξύ «προόδου και συντήρησης» και ζήτησε από τους «Ελληνες πολίτες να κάνουν την οργή τους δύναμη αλλαγής της χώρας μας», προσυπογράφοντας την καρατόμηση των δικαιωμάτων τους.

Να τους κοπεί η φόρα

«(...) Σήμερα η χώρα για να προχωρήσει μπροστά, έχει ανάγκη κοινωνικές συμμαχίες και υπερβάσεις (...) Εχω πολλές φορές την αίσθηση ότι η παραδοσιακή Αριστερά υπερασπίζεται την ακινησία, υπερασπίζεται ένα κράτος που κρύβει μέσα του όλα τα προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας, αντί να είναι ο καταλύτης αλλαγών που θα απελευθερώσουν τις δυνάμεις του λαού μας. Ενα κράτος, πελατειακό και πολλές φορές αυταρχικό έχει γίνει φετίχ για την παραδοσιακή Αριστερά και την έχει εγκλωβίσει σε μικροσυμφέροντα συντεχνιών, αντί να υποστηρίζει μεγάλες, δημοκρατικές, θεσμικές αλλαγές (...) Επίσης, δηλώνουν - και πιστεύω πως το εννοούν - ότι κατά προτεραιότητα θέλουν να εκπροσωπούν τους πλέον αδύναμους της κοινωνίας μας. Ομως, αυτοί ακριβώς οι συμπολίτες μας θα ήταν τα πρώτα θύματα αν η κυβέρνηση δεν έκανε όσα έκανε για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Η πολιτική μας είχε και έχει ως μείζον στόχο την προστασία των αδυνάμων και της μεσαίας τάξης (...) Αντί να συνεισφέρουν κι αυτοί στην προσπάθεια, κατασκευάζουν χίμαιρες και ενδίδουν στο λαϊκισμό, σε σημείο που ο λόγος του κ. Σαμαρά, του κ. Τσίπρα και της κ. Παπαρήγα να είναι πια δυσδιάκριτος».

Αυτά λέει ο Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News. Επίδειξη θράσους κάνει ο πρωθυπουργός, επειδή δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί πολιτικά με το ΚΚΕ. Προσπαθεί να χρεώσει στο ΚΚΕ τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που συνυπηρετεί με τη ΝΔ και να συκοφαντήσει όποιον αντιπαλεύει με όρους στρατηγικής αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Το πελατειακό κράτος είναι δικό τους δημιούργημα για να θωρακίσουν και να υπηρετήσουν την εξουσία των μονοπωλίων. Το ΚΚΕ αυτό το κράτος δεν το υπερασπίζεται, το πολεμά. Παλεύει για ένα κράτος της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, που θα υπηρετεί το λαό και όχι τα μονοπώλια. Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίζεται ακόμα ότι αυτός και το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των αδυνάτων. Είναι προκλητικός. Εκοψε μισθούς, συντάξεις και πενιχρές παροχές από τα Ταμεία για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, μπούκωσε την πλουτοκρατία με χρήμα και προνόμια και τώρα έχει μούτρα να βγει και να υπερασπιστεί τους αδύνατους. Κοροϊδεύει το λαό. Και είναι διπλή η κοροϊδία όταν προσπαθεί να ταυτίσει το ΚΚΕ με τη ΝΔ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Θα τον βόλευε τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, την τάξη που υπηρετούν, να έχουν απέναντί τους ένα ΚΚΕ ίδιο με τη ΝΔ και τις άλλες δυνάμεις που το σύστημα τις έχει του χεριού του. Γι' αυτό λένε ψέματα για το ΚΚΕ και φτιάχνουν την πραγματικότητα στα μέτρα τους.

Ο λαός να τους κοντύνει, να τους τιμωρήσει, να τους κόψει τη φόρα. Το θράσος και η επιθετικότητα θα μεγαλώσουν αν η κάλπη στις 7 Νοέμβρη δεν βγάλει κάτω το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, πάνω το ΚΚΕ.


Π.

Ο καπιταλισμός παράγει ανεργία

«Ο κόσμος έχασε 30 εκατ. θέσεις απασχόλησης, εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι για 400 εκατ. θέσεις απασχόλησης», είπε χτες ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντ. Στρος Καν, μιλώντας στο Μαρόκο, σε διεθνές φόρουμ για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Κυνική ομολογία που δείχνει τα εξής: Πρώτον, η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Δεύτερον, το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης προϋποθέτει καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Τρίτον, αναδεικνύεται η σημασία και η επιτακτικότητα της πρότασης του ΚΚΕ για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων. Το κεφάλαιο παράγει κρίση, ανεργία, φτώχεια. Το αδιέξοδο είναι δεδομένο. Είναι η ώρα να μιλήσει ο λαός με την πάλη του για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ