ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Μεγάλη άνοδος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ

Ελπιδοφόρο μήνυμα για μεγάλη άνοδο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, έστειλαν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα αποτελέσματα από τις κάλπες των εκπαιδευτικών, που ψήφισαν χθες σε όλη τη χώρα για τους αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαίδευσης. Με το δεδομένο ότι οι εκλογές αυτές των εκπαιδευτικών γίνονταν τέσσερις μέρες πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν στραμμένο το βλέμμα σ' αυτές τις αρχαιρεσίες.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ, το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ που στηρίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σημειώνει άνοδο πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες στους καθηγητές και πάνω από 3,5 ποσοστιαίες μονάδες στους δασκάλους και νηπιαγωγούς. Βέβαια, από τα αποτελέσματα που είχαν συγκεντρωθεί για τους συλλόγους δασκάλων - νηπιαγωγών μέχρι την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, έλλειπαν οι σύλλογοι των μεγάλων αστικών κέντρων που εκτιμάται ότι θα αύξαναν ακόμα περισσότερο την άνοδο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Αναλυτικά τα στοιχεία για τις ΕΛΜΕ (που προέρχονται από τις περιοχές: Πειραιάς, Αρκαδία, Αρτα, Ηλεία, Θεσπρωτία, Α' Θεσσαλονίκης, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λακωνία, Λέσβος, Λευκάδα, Μεσσηνία, Πιερία, Πρέβεζα και Σέρρες) καταγράφουν:

Σύνολο έγκυρων 16.458 (696 άκυρα). ΕΣΑΚ - ΔΕΕ 2.809 ψήφους και ποσοστό 17,06%. ΔΑΚΕ 3.558 ψήφους και ποσοστό 21,6%. ΠΑΣΚ 3.045 ψήφους και ποσοστό 18,5%. «Πρωτοβουλία» (ΣΥΝ) 2.240 ψήφους και ποσοστό 13,6%. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 1.761 ψήφους και ποσοστό 10,7%.

Τα τελικά αποτελέσματα από τις ΕΛΜΕ στις προηγούμενες εκλογές το 2008 είχαν ως εξής: ΕΣΑΚ - ΔΕΕ 10,4%, ΔΑΚΕ 31,2%, ΠΑΣΚ 26%, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΣΥΝ) 16,6% και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 8,2%.

Στους συλλόγους δασκάλων - νηπιαγωγών υπάρχουν αποτελέσματα για Αργολίδα, Αρτα, Ευρυτανία, Ζάκυνθο, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Κεφαλονιά, Κιλκίς, Λέσβο, Λευκάδα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ξάνθη, Ροδόπη, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Χανιά. Το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα από αυτές τις περιοχές καταγράφει: Σε σύνολο 11.518 έγκυρων ψηφοδελτίων (790 άκυρα) ΕΣΑΚ - ΔΕΕ 1.563 ψήφους, ποσοστό 13,6%. ΔΑΚΕ 3.216 ψήφους, ποσοστό 27,9%. ΠΑΣΚ 3.496 ψήφους, ποσοστό 30,35%. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 1.311 ψήφους, ποσοστό 11,3%. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΣΥΝ) 780 ψήφους, ποσοστό 6,7%.

Τα ποσοστά του 2008 από τα τελικά αποτελέσματα για τους δασκάλους ήταν: ΕΣΑΚ - ΔΕΕ 10%, ΔΑΚΕ 32%, ΠΑΣΚ 36%, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 10,8% και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 8,5%.

Καταγγέλλουν την απέλαση του Προέδρου της ΠΟΔΝ από το Μαρόκο

Ανακοινώσεις από την ΚΝΕ, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) και Συντονιστής της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής του 17ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) Τιάγκο Βιέιρα απελάθηκε από το Μαρόκο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Τ. Βιέιρα, αφού έφθασε στο Μαρόκο στις 30 Οκτώβρη και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Λααγιούν, στις κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Σαχάρας για προγραμματισμένη επίσκεψη, ώστε να εκφράσει την αλληλεγγύη της ΠΟΔΝ στις διαμαρτυρίες του λαού ενάντια στην κατοχή, οι αρχές του απαγόρευσαν την έξοδο από το αεροσκάφος, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν «λάθη» στη διαδικασία εισόδου του στη χώρα. Ωστόσο αργότερα, ύστερα από σημαντικές πιέσεις του Βιέιρα, αρκέστηκαν να ισχυριστούν πως «ακολουθούν εντολές ανωτέρων». Μόλις επέστρεψε στην Καζαμπλάνκα, του αφαίρεσαν το διαβατήριο και αφού έμεινε 12 ώρες στο αεροδρόμιο της Καζαμπλάνκα, «συνοδεύτηκε» σε αεροσκάφος με προορισμό τη Λισαβόνα, παρόλο που η πτήση επιστροφής του ήταν για την επόμενη ημέρα.

Καταδικάζει η ΚΝΕ

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ καταδικάζει τις ενέργειες αυτές, τονίζοντας πως «ο πραγματικός λόγος γι' αυτήν τη στάση είναι η συνεχόμενη αλληλεγγύη και υπεράσπιση που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια η ΠΟΔΝ, σαν οργάνωση του διεθνούς νεολαιίστικου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, στην πάλη του Λαού της Δυτικής Σαχάρας για τον τερματισμό της μαροκινής κατοχής».

«Η ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση των λαών, η καταλήστευση των φυσικών πόρων και του τεράστιου ορυκτού πλούτου ολοένα και αυξάνεται στην αφρικανική ήπειρο σε βάρος των λαών. Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις οξύνονται, παίρνοντας άλλοτε και τη μορφή ένοπλων συρράξεων, με την ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι η περιοχή της Αφρικής αποτελεί σημαντικό χώρο για τον διεθνή ιμπεριαλισμό», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η συγκεκριμένη ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε μόλις μερικές βδομάδες πριν την έναρξη του ΠΦΝΦ στη Νότια Αφρική «αναδεικνύει περίτρανα τη σημασία διεξαγωγής ενός πετυχημένου Φεστιβάλ που θα αποτελέσει σοβαρό βήμα στην ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης στην Αφρικανική ήπειρο», καταλήγει.

ΠΟΔΝ: Αδικη και αδικαιολόγητη ενέργεια

Με ανακοίνωσή της, η ΠΟΔΝ σημειώνει πως «η άδικη και αδικαιολόγητη απέλαση του συντρόφου Τιάγκο αντιπροσωπεύει μια ακόμη ένδειξη της κρατικής επιθετικής πολιτικής του Μαρόκο ενάντια στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας της Σαχάρας καθώς και σε αυτούς που βρίσκονται αλληλέγγυοι. Με την απέλαση του εκπροσώπου της ΠΟΔΝ από τη χώρα, οι μαροκινές αρχές επιβεβαίωσαν την έλλειψη σεβασμού για τις δημοκρατικές παραδόσεις μιας Οργάνωσης που έχει λάβει το Βραβείο Αγγελιοφόρου της Ειρήνης από τα Ηνωμένα Εθνη, διατηρεί λειτουργικές σχέσεις με την ΟΥΝΕΣΚΟ, έχει μέλη σε περισσότερες από 120 χώρες και 65 χρόνια αγώνα ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και την αποικιοκρατία - ιδιαίτερα της ισπανικής και γαλλικής - που τόσο καλά γνωρίζει ο μαροκινός λαός».

«Με στόχο την αποθάρρυνση και τη ματαίωση της αλληλεγγύης μας, αυτή η επαίσχυντη πράξη από την μαροκινή κυβέρνηση αξίζει τη συνολική καταδίκη και τη δημόσια καταγγελία εκ μέρους της ΠΟΔΝ», προστίθεται.

ΠΣΕ: Πράξη πολιτικής επιθετικότητας

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) με ανακοίνωσή του καταδικάζει τη συγκεκριμένη ενέργεια, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως αποτελεί πράξη πολιτικής επιθετικότητας και δε σέβεται τη διεθνή αντιιμπεριαλιστική οργάνωση που προετοιμάζει αυτή την περίοδο το 17ο ΠΦΝΦ στη Νότια Αφρική.

Σε αυτήν σημειώνει επίσης την αλληλεγγύη του ΠΣΕ με το λαό της Δυτικής Σαχάρας «στο δικαίωμά του να αποφασίσει ελεύθερα και δημοκρατικά για το μέλλον του» και καταλήγει: «Απαιτούμε τη λήξη της κατοχής και καταδικάζουμε τις απολυταρχικές μεθόδους των Μαροκινών αρχών που στοχεύουν στον εκφοβισμό του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης με το λαό της Δυτικής Σαχάρας καθώς και ενάντια στις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις μέσα στο Μαρόκο».

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων

«Νηστικό αρκούδι δεν... διαβάζει» σχολιάζουν χιουμοριστικά οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης που κάνουν μάθημα στο σχολείο καθημερινά μέχρι τις 4 το απόγευμα, αλλά δε σιτίζονται εκεί...
«Νηστικό αρκούδι δεν... διαβάζει» σχολιάζουν χιουμοριστικά οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης που κάνουν μάθημα στο σχολείο καθημερινά μέχρι τις 4 το απόγευμα, αλλά δε σιτίζονται εκεί...
Δυναμική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν προχτές το πρωί οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων. Μαζί τους ήταν εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και των καθηγητών. Να σημειωθεί πως έχουν ήδη κληθεί σε απολογία 11 μαθητές του σχολείου, στο Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας, μετά τις καταλήψεις που έγιναν στις αρχές Οκτώβρη στο σχολείο, όταν γονείς και μαθητές απαιτούσαν εξασφάλιση δωρεάν μετακίνησης, δωρεάν βιβλία και την πλήρωση των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, κλήση για κατάθεση στο Αστυνομικό Τμήμα έχει κι ένας γονιός. Μαθητές και γονείς απαιτούν να σταματήσει άμεσα αυτή η διαδικασία τρομοκράτησης, που μόνο στόχο έχει τον εκφοβισμό.

Απαιτούν, επίσης, να λυθούν άμεσα και τα ζητήματα της σίτισης και των σχολικών βιβλίων. Σημειώνουν πως ακόμη δεν έχει δοθεί το απαραίτητο κονδύλι για τη σίτιση από τη νομαρχία. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, απ' τη στιγμή που πρόκειται για ολοήμερο σχολείο. Τα μαθήματα τελειώνουν στις 4 το απόγευμα και οι μαθητές δε σιτίζονται. Οσο για τα βιβλία, οι γονείς αναγκάζονται να αγοράζουν τα μουσικά βιβλία για τα μαθήματα, έξοδο το οποίο επιβαρύνει ακόμη παραπέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Απ' την πρώτη στιγμή, στο πλευρό γονιών και μαθητών είναι το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην προχτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Οδυσσέας Μαάιτα. Με σχετική του δήλωση ο υποψήφιος δήμαρχος υπογράμμισε: «Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης ζουν τις συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που διαχρονικά ασκούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με στόχο την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και συνολικά της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι πολιτικές αυτές θα ενταθούν με την εφαρμογή του "Καλλικράτη" και με το ολοκληρωτικό πέρασμα των σχολείων στην Τοπική Διοίκηση. Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας που θα απαιτεί την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Θεωρούμε δίκαια τα αιτήματα των μαθητών και των γονιών. Πρέπει, δε, να σταθούμε και στην προσπάθεια τρομοκράτησης κι απ' την πλευρά της κυβέρνησης. Είναι η συνέχεια της τρομοκρατικής πολιτικής απέναντι σε οτιδήποτε κινητοποιείται και διεκδικεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ