ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
Εξαγγελίες για λίγους μεγαλοαγρότες

Ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», απαντά στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τους αγρότες

Ο Βαγγέλης Μπούτας
Ο Βαγγέλης Μπούτας
Στις ανακοινώσεις σχετικά με κονδύλια που θα δοθούν από την κυβέρνηση για τους αγρότες, που έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην οποία επισημαίνει: «Μόλις τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των εκλογών βγήκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προσφέρει "πακτωλό" χρημάτων στους αγρότες!

Καμιά πρωτοτυπία αυτό το ΠΑΣΟΚ! Ολο τα ίδια και τα ίδια. Ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις προς "άγραν ψήφων". Μόνο που οι αγρότες τούς έχουν πάρει χαμπάρι και δεν "τσιμπάνε" στα ΠΑΣΟΚικά "διλήμματα".

Τι έταξε ο κ. Σκανδαλίδης; Οτι στους επόμενους 15 μήνες θα δοθούν στους αγρότες περί τα 2 δισ. ευρώ, μέσω του προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", δηλαδή του αγροτικού τομέα του ΕΣΠΑ.

Τι δεν είπε; Οτι αυτά τα προγράμματα δεν απευθύνονται στους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά σε λίγους μεγαλοαγρότες και μεγαλοεπιχειρηματίες κι αφορούν, κυρίως, σε εξωγεωργικές δράσεις. Να αναφέρω μόνο ότι 1 δισ. από το "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" θα πάει σε μεταποιητές - βιομήχανους και στο πρόγραμμα "Λίντερ", που αφορά στον αγροτοτουρισμό και σε εξωγεωργικές δράσεις.

Ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε και στο περιβόητο "τοπικό καλάθι" αγροτικών προϊόντων που προωθεί, ανά περιφέρεια, το υπουργείο. Για καλάθια, πανέρια και κανίστρες έχει μιλήσει και ο κ. Παπατόλιας.

Κι εγώ ρωτάω: Με ποια προϊόντα θα γεμίσει αυτό το "καλάθι" όταν εξαιτίας της ΚΑΠ και ελέω ΠΟΕ, η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας μειώνεται συνεχώς;

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η ελληνική στατιστική αρχή αναφέρουν ότι το 2009 σε σχέση με το 2008 η παραγωγή βαμβακιού μειώθηκε κατά 10,5%, του καλαμποκιού 15,9%, του λαδιού 7,1%, της σταφίδας 27,1%, του κρέατος 12,5%, του γάλακτος 14%, του βούτυρου 15,3%. Και η παραγωγική μείωση θα είναι μεγαλύτερη από το 2013 και μετά με τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Η προεκλογική κοροϊδία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μπορεί να απαντηθεί από τον αγροτικό κόσμο με την καταψήφιση των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος και την υπερψήφιση της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Ιδια απάντηση πρέπει να δοθεί και στη ΝΔ, η οποία, όταν ήταν στην κυβέρνηση εφάρμοσε, με συνέπεια και ζήλο την ΚΑΠ που εξολοθρεύει την μικρομεσαία αγροτιά και τώρα ως αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ιδιοι είναι και ίδια αντιμετώπιση τους πρέπει. Μαύρο και στους δυο και ψήφο στη "Λαϊκή Συσπείρωση"».


Με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για να μη μας «τελειώσουν»

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Διονύσης Τσακνής με δηλώσεις τους στο Βόλο και την Καρδίτσα αντίστοιχα εκφράζουν τη στήριξή τους στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Ο Διονύσης Τσακνής
Ο Διονύσης Τσακνής
Η μαζικότητα και ο δυναμισμός των κεντρικών προεκλογικών συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν, τις τελευταίες μέρες, στη Λάρισα, στο Βόλο, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που διαφάνηκε από καιρό: Οτι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα βγει από την κάλπη ενισχυμένη και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους δήμους της περιοχής.

Χαρακτηριστική είναι η στήριξη στα ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που εκφράζουν δύο Θεσσαλοί καλλιτέχνες, πασίγνωστοι στο πανελλήνιο και πολύ αγαπητοί ιδιαίτερα στη νεολαία.

Ο Βολιώτης Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ανέβηκε στο βήμα της συγκέντρωσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στο Βόλο και είπε: «Στηρίζω τον φίλο μου, αγωνιστή υποψήφιο δήμαρχο Βόλου Αποστόλη Νάνο και τον Βαγγέλη Μπούτα των μπλόκων και καλώ τη νεολαία να "ξυπνήσει" γιατί αλλιώς θα μας τελειώσουν».

Με δήλωσή του επίσης σε τοπική εφημερίδα ο Διονύσης Τσακνής εκφράζει την υποστήριξή του στον υποψήφιο δήμαρχο Καρδίτσας Χρ. Τέγο και βεβαίως στον υποψήφιο περιφερειάρχη Βαγγέλη Μπούτα.


Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΑΤΑ
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ
Ολα στο κεφάλαιο, φιλανθρωπία για τους εξαθλιωμένους

Τις βασικές αρχές του προγράμματός του, στις οποίες συμπυκνώνεται η πολιτική ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε προχτές ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος (αλλά και της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Οικολόγων Πράσινων και της Δράσης του Στ. Μάνου) για τη δημαρχία της Αθήνας, Γ. Καμίνης. Θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Αθήνας με «έξυπνες λύσεις». Σαν να υπάρχουν και «χαζές λύσεις». Αλλά αυτή η τοποθέτηση πασχίζει να συγκαλύψει ότι οι θέσεις του δεν είναι άλλες από τις βασικές κατευθύνσεις της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτές περνούν και μέσα από τον «Καλλικράτη», με τις οποίες, ανάμεσα σε άλλα:

Οι όποιες κοινωνικές παροχές ανατίθενται στη φιλανθρωπία των εκμεταλλευτών, αντί για ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, που να είναι υποχρέωση του κράτους. Ο Γ. Καμίνης είπε ότι θα οργανώσει ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, προχωρώντας ανάμεσα σε άλλα, στην περίθαλψη και στέγαση των αστέγων. Οτι, δηλαδή, και ο Ν. Κακλαμάνης της ΝΔ. Συσσίτια με τρόφιμα από τις πολυεθνικές, οι οποίες έχουν και όλες τις διευκολύνσεις για τις δουλειές τους από τέτοιες τοπικές διοικήσεις. Γιατί δεν τα χαρίζουν, παίρνουν και ανταλλάγματα.

Είπε ακόμη ο Γ. Καμίνης: «Η Αθήνα δεν θα αλλάξει, αν δεν αλλάξει ο δημόσιος χώρος της και η σχέση των ανθρώπων μ' αυτόν. Θέλουμε να ανακτήσουμε το δημόσιο χώρο και να τον κάνουμε χώρο ασφαλούς, ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης (...) Για να αντιμετωπίσουμε τη νέα, δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργεί η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών χωρίς χαρτιά, χρειάζεται μια δέσμη πολιτικών σε διαφορετικούς τομείς, που να συγκλίνουν όμως όλες σε κοινό στόχο. Χρειάζεται μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική, μια σύγχρονη πολιτική ασύλου, πολιτικές πρόνοιας και περίθαλψης, δημόσιας υγείας, στέγασης και εκπαίδευσης, αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, όπως επίσης μια αποτελεσματική πολιτική αστυνόμευσης και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος».

Σε ποιους δημόσιους χώρους αναφέρεται; Αυτοί είναι ελάχιστοι, εγκαταλειμμένοι, υποβαθμισμένοι και στόχος των δυνάμεων που ευθύνονται για την εικόνα της Αθήνας δεν είναι η αναβάθμισή τους αλλά η παράδοσή τους στο κεφάλαιο για να αναπτύξει τις μπίζνες του.

Η πόλη μετατρέπεται σε ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, «με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και τις καινοτόμες τεχνολογίες». Στην κατεύθυνση αυτή, ο Γ. Καμίνης είπε ότι ο δήμος θα προσαρμόζεται στις ανάγκες της όποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Παραδίδονται ολόκληρα κομμάτια στο ιδιωτικό και τραπεζικό κεφάλαιο, μέσω της αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων, που στόχο έχουν με το πρόσχημα των αναπλάσεων να κερδοσκοπήσουν πάνω σε δημόσια γη. Ο Γ. Καμίνης αναφέρθηκε τουλάχιστον δύο φορές χτες στο πρόγραμμα JESSICA, που υπερασπίζεται και ο έτερος υποψήφιος και απερχόμενος δήμαρχος, Ν. Κακλαμάνης, με το οποίο μέσω συμβάσεων παραχώρησης, το κεφάλαιο (ιδιώτες, επενδυτές, τράπεζες) λυμαίνεται ολόκληρες περιοχές. Την κατεύθυνση αυτή υπηρετεί άλλωστε και η κυβερνητική προπαγάνδα, που την επανέλαβε χτες ο Γ. Καμίνης, για «καθαρισμό» του κέντρου, ώστε να δοθούν στεγαστικά κίνητρα επιστροφής στην πόλη.

Αλλά οι δημόσιοι χώροι είναι ένα απ' τα προβλήματα των κατοίκων της Αθήνας, φτωχών ανθρώπων του μόχθου στην πλειοψηφία τους και αν και σημαντικό, δεν είναι το μεγαλύτερο. Η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια για το αύριο, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, άθλησης, ψυχαγωγίας, είναι αυτά που τους βασανίζουν. Αλλά γι' αυτά δεν έχει να μας πει πολλά ο κ. Καμίνης. Στηρίζεται και στηρίζει ένα κόμμα που η πολιτική του τα διογκώνει αυτά τα προβλήματα.

Αναφέρεται στους μετανάστες σαν να έπεσαν απ' τον ουρανό. Ούτε μια λέξη κριτικής σε όσους ευθύνονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αναφέρεται σε λύσεις αλλά αποκρύπτει ότι αυτές σκοντάφτουν στην πολιτική που τα κόμματα που το στηρίζουν υλοποιούν. Ασυλο με το σταγονόμετρο και αν, πρόνοια, περίθαλψη, υγεία, στέγαση, εκπαίδευση, ούτε για τους Ελληνες πόσο μάλλον για τους μετανάστες...

Το μόνο που εγγυάται αυτή η πολιτική και ο εκλεκτός της για τον Δήμο Αθήνας είναι αστυνόμευση, καταστολή, αυταρχισμός. Γιατί έτσι ελπίζουν ότι θα δαμάσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή, με το βούρδουλα. Πλανώνται πλάνην οικτράν. Θα την πληρώσουν την πολιτική τους. Το ζήτημα είναι να μη χάσει άλλο χρόνο ο λαός. Την ερχόμενη Κυριακή να τους στείλει το λογαριασμό και να τους τον στέλνει κάθε μέρα με τους αγώνες του.


Ν. Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ