ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΟ
Νέα πρωτόκολλα για περικοπές

Κουρνιαχτό για να κρύψει τις αντιλαϊκές της μεθοδεύσεις σηκώνει η κυβέρνηση μαζί και τα αστικά ΜΜΕ

«Μέτωπο λαϊκό για να γίνει το φάρμακο κοινωνικό αγαθό» (φωτ. από πρωτομαγιάτικη πορεία)
«Μέτωπο λαϊκό για να γίνει το φάρμακο κοινωνικό αγαθό» (φωτ. από πρωτομαγιάτικη πορεία)
Σε πολιορκητικό κριό για νέες άγριες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων, καταλήγει ο θόρυβος που έχουν ξεσηκώσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις ...σπατάλες σε φάρμακα και εξετάσεις, για γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν, ρεμούλες με φάρμακα και άλλα παρόμοια.

Σ' αυτό το πνεύμα εντάσσεται η προχτεσινή διθυραμβική διαφήμιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης απ' τον πρωθυπουργό που επισκέφτηκε τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) - ο οποίος εκτός των άλλων έχει αποδειχτεί πρωτοπόρος και στις περικοπές φαρμάκων και απαραίτητων εξετάσεων από κατηγορίες ασθενών όπως οι καρδιοπαθείς και οι διαβητικοί. Οπως είπε χτες σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Γιώργος Κουτρουμάνης, αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, δήλωσε χτες ότι «στον ΟΑΕΕ έχουν περιοριστεί κατά 50% οι συνταγές το τελευταίο εικοσαήμερο, ενώ κατά 47% η φαρμακευτική δαπάνη». Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επισκεπτόταν το υπουργείο Οικονομικών όπου επαναβεβαιώθηκε η περικοπή των λειτουργικών δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων κατά 1 δισ. Το όλο θέμα βέβαια καλύφθηκε απ' τον ντόρο που ξεσήκωσε η προτροπή του υπουργού Υγείας στο ΣΔΟΕ να ερευνήσει για γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν και χτεσινά δημοσιεύματα για ...κομπίνες γιατρών με φάρμακα. Το συμπέρασμα όλων αυτών ήταν πως οι αξίες των συνταγών είναι υπέρογκες. Ομως, αν ένα φάρμακο μπορεί να σώσει μια ζωή αλλά είναι ακριβό, πρέπει ή δεν πρέπει να χορηγηθεί στον ασθενή; Επειτα, αν η κυβέρνηση (και όλοι οι συν-εταίροι της) θέλουν να χτυπήσουν τις υψηλές τιμές των φαρμάκων, γιατί δε στρέφονται στα μονοπώλια του κλάδου; Γιατί δεν παίρνουν τον έλεγχο της έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης του φαρμάκου από τις επιχειρήσεις (που είναι φυσικό - γι' αυτό υπάρχουν - να προσαρμόζουν τις τιμές στην ανάγκη του για περισσότερα κέρδη και όχι στην ανάγκη του λαού να έχει ποιοτικό φάρμακο); Επειτα, τη διαφθορά (που ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως χτυπά) τη γεννάει η οικονομία της αγοράς και η επιδίωξη του κέρδους, απ' τη στιγμή που το φάρμακο αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό.

Νέες περικοπές με τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας τη θεραπεία και περίθαλψη του λαού ως κόστος, προωθεί τα θεραπευτικά πρωτόκολλα στην Υγεία και το Φάρμακο. Οπως ανακοινώθηκε χτες, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανέλαβε «τη διαμόρφωση πρωτοκόλλων συνταγογράφησης για συχνά και σοβαρά νοσήματα, με στόχο την αντιμετώπιση της υπέρμετρης, της λαθεμένης, αλλά και του υψηλού κόστους συνταγογράφησης».

«Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκαν τριμελείς ομάδες από καταξιωμένους επιστήμονες για εννέα νοσήματα και νοσολογικές κατηγορίες, ενώ στη συνέχεια θα συγκροτηθούν αντίστοιχες ομάδες και για άλλα νοσήματα. Τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης θα υποβάλλονται στο υπουργείο Υγείας για να αξιοποιηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ως οδηγία - βοήθημα στους γιατρούς και ως πλαίσιο αναφοράς για τον έλεγχο της συνταγογράφησης», ξεκαθαρίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Τα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων - φαρμάκων είναι πακέτα προκαθορισμένων - τυποποιημένων εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπειών, που στηρίζονται σε έρευνες φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για επικίνδυνη μέθοδο που υποβαθμίζει τις Υπηρεσίες Υγείας, παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο των γιατρών, ενώ οι ασθενείς θα αναγκάζονται να αγοράζουν τις ιατρικές υπηρεσίες και τα φάρμακα, αν αυτές δεν προβλέπονται από το Πρωτόκολλο.

Τα μέτρα αυτά έρχονται σε συνέχεια της εντολής των υπουργείων Υγείας και Εργασίας προς τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων να συνταγογραφούν αντίγραφα φάρμακα, έτσι ώστε να φτάσουν οι συνταγογραφήσεις αντίγραφων στο 30% της συνολικής συνταγογράφησης. Τα μέτρα αυτά οδηγούν σε νέες περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη και θέτουν επικίνδυνους περιορισμούς στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειας, αφού οι γιατροί καλούνται να συνταγογραφούν με βάση το κόστος. Δηλαδή, η υγεία των λαϊκών στρωμάτων μπαίνει για μια ακόμα φορά στον Προκρούστη των περικοπών.

ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ
Συμβάσεις μιας μέρας για χρόνια

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στον Ιππόδρομο, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και άμεσα να επανέλθουν στο καθεστώς των 12 μεροκάματων το μήνα αντί για τέσσερα που κάνουν σήμερα, καθώς μπαίνει επιτακτικά το ζήτημα της επιβίωσής τους. Η παράσταση έγινε στον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου και μαζί τους ήταν ο Αλ. Περράκης, από τη Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι εργαζόμενοι φθάνουν περίπου τους 700 και απασχολούνται με συμβάσεις μιας μέρας, οι περισσότεροι για πάνω από 20 χρόνια! Ακόμα χειρότερα, από το φετινό Σεπτέμβρη η διοίκηση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ) αποφάσισε να μειώσει τις μέρες απασχόλησής τους από 12 σε τέσσερις, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά οι ήδη πενιχρές αποδοχές τους.

Ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε αναρμόδιος για το ζήτημα της μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, ενώ είπε ότι θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών. Ωστόσο, ήταν προκλητικό το γεγονός πως βρήκε την ευκαιρία να διαφημίσει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης (όπως το πρόγραμμα «κοινωνικής εργασίας», το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί και αφορά σε επιδότηση απολυμένων 55-64 ετών, με στόχο τη βραχυπρόθεσμη ανακύκλωση των ανέργων), που στην πράξη αποτελούν μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ερευνα στον έλεγχο ιδιωτών

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΕLPEN παρουσίασε χτες το πρώτο εργαστήριο Βιοϊατρικής, Ερευνας και Εκπαίδευσης, που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα (υπάρχουν μόνο άλλα δύο δημόσια). Η έρευνα, αναφέρθηκε, επικεντρώνεται κυρίως σε ασθένειες που σχετίζονται με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, τη φλεγμονή, τα αντιοξειδωτικά μόρια, το αναπνευστικό και την καρδιολογία. Μάλιστα, παρουσιάστηκε και μια νέα συσκευή εισπνοής για τη χορήγηση ενός ή συνδυασμού δύο φαρμάκων, σε ασθενείς με ασθένειες του αναπνευστικού, η οποία έχει κατοχυρωθεί με πατέντα στην ELPEN σε περισσότερες από 100 χώρες. Και όπως τονίστηκε το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, ύψους 30 εκατ. ευρώ - εκ των οποίων τα 25 θα διατεθούν για μια τρίτη μονάδα του Ομίλου και 5 εκατ. ευρώ για την έρευνα - θα έχουν σκοπό την παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων. Το ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας στηρίζεται στη συνεργασία με τα δημόσια νοσοκομεία και τις πανεπιστημιακές κλινικές. «Ιδού οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην πράξη» αναφέρθηκε στην παρουσίαση.

Οταν η δημόσια χρηματοδότηση για έρευνα στα δημόσια νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια έχει σχεδόν μηδενιστεί τότε τη θέση τους παίρνει ο ιδιωτικός τομέας, που το λιγότερο κέρδος είναι η «βελτίωση του προφίλ», όπως αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και χτες. Ειδικότερα, στη χώρα μας οι ερευνητικές δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχονται μόλις στο 0,4% των συνολικών δαπανών έρευνας. Η έρευνα στην Ελλάδα χρηματοδοτείται με μόλις 0,61% του ΑΕΠ και παραμένει καθηλωμένη. Στον αντίποδα, η ιδιωτική φαρμακευτική βιομηχανία ανακαλύπτει το 90% των νέων φαρμάκων παγκοσμίως και γι' αυτό το λόγο δαπάνησε 50 δισ. ευρώ το 2004, εκ των οποίων το 50% ήταν για κλινικές μελέτες.


Γ. Μ.

ΠΑΣΕΒΕ
Η μεγαλύτερη «ασθένεια» είναι η πολιτική τους

«Η μεγαλύτερη "ασθένεια" είναι η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», σχολιάζει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον ΟΑΕΕ.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ακόμη: «Ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει για την περικοπή φαρμάκων στον ΟΑΕΕ. Οι χιλιάδες ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της περίθαλψης.

Κοροϊδεύουν όταν ισχυρίζονται ότι για τα χάλια του ΟΑΕΕ φταίει η σπατάλη και η κακοδιαχείριση. Τα χάλια του Ταμείου μας οφείλονται στη λεηλασία απ' τις κυβερνήσεις, και στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Η υγεία των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων δεν κινδυνεύει από την υποτιθέμενη υπερκατανάλωση φαρμάκων, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.

Κινδυνεύει από την αντιλαϊκή πολιτική που τα παίρνει από τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και τα δίνει στους βιομηχάνους, στους τραπεζίτες, στους εφοπλιστές και στους μεγαλεμπόρους.

Το καλύτερο "γιατρικό" είναι να αποδυναμώσουμε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που μας καταστρέφουν τη ζωή και την Υγεία μας με τις πολιτικές τους»!

Και καταλήγει η ΠΑΣΕΒΕ: «Λαϊκή Συσπείρωση και αγώνας»!!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ