ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Σκάβουν το λάκκο για εκατοντάδες θέσεις εργασίας

Ο υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε χτες ότι κανένας εργαζόμενος δεν είναι εξασφαλισμένος στα Ναυπηγεία

Εκατοντάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με ευθύνη κυβέρνησης - πολυεθνικών
Εκατοντάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με ευθύνη κυβέρνησης - πολυεθνικών
Τη δαμόκλειο σπάθη που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των 1.300 εργαζόμενων που έχουν απομείνει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Υπερθεματίζοντας στις δηλώσεις που έκανε προχτές ο νέος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων, ο Ε. Βενιζέλος παραπέμπει στους «κανόνες της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας» που ισχύουν στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τη διατήρηση ή μη των θέσεων εργασίας στα Ναυπηγεία.

Μια μέρα πριν, ο εκτελεστικός πρόεδρος της «Abu Dhabi Mar», Ισκαντάρ Σάφα, απαντώντας σε ερώτηση αν έχουν εξασφαλιστεί οι θέσεις εργασίας, δήλωσε ενώπιον του υπουργού ότι «δεν γνωρίζω κανέναν που να μπορεί να δώσει τέτοιες εγγυήσεις (...) εγγυήσεις δεν υπάρχουν στον κόσμο μας, το γνωρίζετε τόσο καλά όσο κι εγώ». Χτες, ο Ε. Βενιζέλος έσπευσε να ευθυγραμμιστεί μαζί του, παραδίδοντας τους εργαζόμενους στα δόντια των νόμων που έχει ψηφίσει ο δικομματισμός και υπαγορεύονται από τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Προαναγγέλλοντας επί της ουσίας απολύσεις και με πρόσχημα το γεγονός ότι η ΕΕ δεν επιτρέπει τη λειτουργία του τομέα επισκευής εμπορικών πλοίων, λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού που προέκυψε από επιδοτήσεις του κράτους, ο Ισκαντάρ Σάφα είπε ότι η εταιρεία θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στην κατασκευή πολεμικών πλοίων και ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας στα τμήματα που δε λειτουργούν.

«Στα "Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ" ισχύουν - είπε ο υπουργός Αμυνας - χωρίς καμία παρέκκλιση, οι κανόνες της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Ισχύει συνεπώς ό,τι ισχύει σε κάθε άλλη επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη στη χώρα, ό,τι ισχύει σε κάθε άλλη επιχείρηση που έχει ως βασικό αντικείμενό της την εκτέλεση προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων». Επί της ουσίας, ο Ευ. Βενιζέλος λέει ότι καμιά εγγύηση δεν υπάρχει για τις θέσεις εργασίας, στο βαθμό που σήμερα κουμάντο στην επιχείρηση κάνει η πολυεθνική.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Συγκαλύπτει τη μήτρα του μνημονίου

Στα μέτρα που περιλαμβάνει το μνημόνιο περιόρισε χτες την κριτική του στην κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας, κρύβοντας ότι αυτό δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής του κεφαλαίου και των συνθηκών που τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ψηφίζουν και υπογράφουν στην ΕΕ. Σε συνέντευξη («Real fm») ισχυρίστηκε πως «το ζήτημα είναι πώς θα βγει από τη ζωή μας» γιατί «στο όνομα του μνημονίου ακολουθείται μια πολιτική η οποία μας βυθίζει στην ύφεση και στην κοινωνική απόγνωση».

Ο στείρος αντιμνημονιακός λόγος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να μείνει στο απυρόβλητο η στρατηγική μήτρα της αντιλαϊκής πολιτικής, από την οποία άλλωστε πηγάζουν τα βάρβαρα μέτρα στις άλλες χώρες της ΕΕ, που δεν έχουν μνημόνιο, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της συνέντευξής του, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε την υποψηφιότητα του Αλ. Μητρόπουλου σαν «επιλογή αξιοπιστίας», καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν πολλές αντιμνημονιακές φωνές, ιδίως στην Αττική, δεν είναι όμως όλες αξιόπιστες».

Λίγο αργότερα, δύο βουλευτές (Δρίτσας και Μουλόπουλος) και εννέα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν κοινή δήλωση, στην οποία επισημαίνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρή κρίση», καθώς «απέτυχε να προωθήσει το βασικό λόγο δημιουργίας του». Επικαλούνται ως προς το μέγεθος της κρίσης την «αδυναμία να συγκροτήσουμε κοινά ψηφοδέλτια στην Περιφέρεια Αττικής και σε άλλες Περιφέρειες και Δήμους της Ελλάδας» και κάνουν λόγο για «διαφορετικά σχέδια και αποκλίνουσες στρατηγικές, αφ' ενός της ηγεσίας του ΣΥΝ και αφ' ετέρου των δυνάμεων του μετώπου αλληλεγγύης και ανατροπής».

Στο διά ταύτα, ζητούν πρωτοβουλίες μετά τις εκλογές για «ανασύνταξη» του σχήματος και σαν «κερασάκι» στην «τούρτα» της διαφωνίας τους με την ηγεσία του ΣΥΝ προσθέτουν την προτροπή για ψήφο «σε όποιο αριστερό ψηφοδέλτιο» απ' όσα υπάρχουν.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Θέμα με υποκλοπή εγγράφων του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Να διαφυλαχτούν οι σχέσεις με τον ΟΗΕ και το μηχανισμό του, σε «μια πολύ ευαίσθητη εποχή για την Κυπριακή Δημοκρατία», ζητά το ΑΚΕΛ, με αφορμή την παραπομπή στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, του ζητήματος της υποκλοπής και δημοσιοποίησης εγγράφων των Ηνωμένων Εθνών. Η υπόθεση των υποκλοπών αφορά έγγραφα τα οποία φέρουν την υπογραφή του Ειδικού Συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ και εξετάζεται στη Βουλή, μετά από επιστολή του ΟΗΕ προς την κυπριακή κυβέρνηση, με την οποία ζητά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στο μεταξύ, επίσκεψη στη Λευκωσία πραγματοποίησε χτες ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο Προέδρων υπογράφηκαν πέντε διμερείς συμφωνίες, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για συνεργασία στην παροχή ναυτιλιακών μεταφορικών υπηρεσιών και την ανάπτυξη της λιμενικής βιομηχανίας, για συνεργασία στον τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος και Διοικητική διευθέτηση για την εφαρμογή της συμφωνίας για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.

Το Αιγαίο, οι συζητήσεις, το ΝΑΤΟ και η κρίση

Το Μάρτη διαψευδόταν δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» ότι ετοιμάζεται συμφωνία με την Τουρκία για καθορισμό του Αιγαίου ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού σαν «περιοχή μειωμένης έντασης». Τον Ιούνιο αποδείχτηκε, με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ότι πράγματι διεξάγονταν συνομιλίες για τις πτήσεις στο Αιγαίο.

Το κλίμα των συνομιλιών μπορούμε να το συμπεράνουμε από τα λόγια του κ. Βενιζέλου το Μάρτη, που έβλεπε σαν «λύση αποσυμφόρησης» στο Αιγαίο «ένα πιο ευέλικτο, πιο απλό, λιγότερο ακριβό τρόπο» ...άμυνας στο Ανατολικό Αιγαίο και τα νησιά! Σα να μας έλεγε: Ξέρετε; Στοιχίζει η άμυνα. Ετοιμαστείτε για περικοπές, αναδιοργανώσεις κλπ. (μείωση άμυνας, υποχωρήσεις). Ασε που μαζεύονται πολλά πολεμικά στο Αιγαίο και θα 'χουμε και κανένα ατύχημα. Πρέπει να βρούμε λύσεις (σε συνομιλίες)!

Τώρα λέγεται, βέβαια, ότι οι συνομιλίες του Ιουνίου για τις πτήσεις διεκόπησαν. Προφανώς, οι τουρκικές διεκδικήσεις ξεπέρασαν κάποια όρια. Το ερώτημα όμως είναι, μέχρι τη διακοπή σε ποια σημεία τα είχαν βρει οι δύο πλευρές; Γιατί από τα σημεία αυτά θα αρχίσουν οι επόμενες διαπραγματεύσεις, όταν βελτιωθεί το κλίμα ώστε ...να τις αντέξει η κοινή γνώμη. Δεν πρέπει να ξέρουμε; Μήπως οφείλουν να μας ενημερώσουν;

Τις συζητήσεις για τις πτήσεις στο Αιγαίο διεξήγαγε λέει ο γγ του ΥΠΕΞ Α. Ζέπος. Είναι το ίδιο πρόσωπο, το οποίο συμμετείχε εδώ και ενάμιση χρόνο στην «επιτροπή σοφών» για τη σύνταξη του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ. Είναι να μην μπαίνεις στο πειρασμό να κάνεις συσχετισμούς; Εχει εκφραστεί άλλωστε η άποψη του αμερικανο-ΝΑΤΟικού παράγοντα υπέρ της συν-διαχείρισης του Αιγαίου, καθώς έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά του! Δεν εξυπηρετούνται όμως τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Η συν-διαχείριση πέρα από το επιχειρησιακό - αμυντικό κομμάτι έχει και το οικονομικό, δηλαδή μεταξύ άλλων την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου. Η συν-διαχείριση αυτού του τελευταίου είναι που μπορεί να οδηγήσει πιο εύκολα το λαϊκό παράγοντα να αποδεχτεί μια γενικότερη μοιρασιά! Εδώ είναι ο κίνδυνος! Ολα τα κομμάτια της συν-διαχείρισης είναι ένα κουβάρι! Είναι αλληλοεξαρτώμενα!

Σε κάθε περίπτωση:

  • Η «μοιρασιά» δεν μπορεί να γίνει κάτω από πιέσεις και απειλές. (Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο σε τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο).
  • Η «μοιρασιά» μάλιστα δεν είναι παντού ακριβώς στη μέση (π.χ. 25ος μεσημβρινός). Υπάρχει το διεθνές δίκαιο, που καθορίζει τα όρια, παρέχοντας δικαιώματα στη χώρα. Τα δικαιώματα αυτά δεν είναι διαπραγματεύσιμα, αλλά αντίθετα οι κυβερνώντες πρέπει να τα κατοχυρώσουν! Αφορούν τόσο τη δυνατότητα επέκτασης των θαλάσσιων συνόρων στα δώδεκα μίλια, όσο και τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σε ό,τι αφορά τα όρια του εθνικού και του διεθνούς εναέριου χώρου, τούτα είναι σαφώς προσδιορισμένα και ούτε εδώ χωράει «μοιρασιά».
  • Επίσης τακτικές που εφαρμόζονται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου (υπερπτήσεις, μη αβλαβείς διελεύσεις), δεν μπορεί να είναι διαπραγματευτικά χαρτιά στο πλαίσιο κάποιων πιθανών «αμοιβαίων» υποχωρήσεων.
  • Ούτε στο όνομα της οικονομικής κρίσης είναι αποδεκτές μειώσεις στην άμυνα της χώρας, όπως και αν παρουσιαστούν επικοινωνιακά.

Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ, μέλος της ΚΕΘΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ