ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Προς έγκριση ο νόμος για μερική άρση του εμπάργκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μετά την καταρχήν έγκριση για χαλάρωση του αμερικανικού εμπάργκο κατά της Κούβας που έχει επιβληθεί από το 1962, τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και από τη Γερουσία, οι επικεφαλής διαπραγματευτές για την κατάρτιση του σχέδιο νόμου που θα επικυρώνει τη μερική άρση, θα το έθεταν προς ψήφιση χτες το βράδυ στο Κογκρέσο.

Συνεπώς, όπως υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία ιστορική απόφαση που θα σημαδοτήσει μία «ποιοτική στροφή» της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Κούβας, σε περίπτωση που το Κογκρέσο εγκρίνει το σχέδιο νόμου, αφού θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη χαλάρωση του εμπάργκο εξαγωγών τροφίμων και φαρμάκων προς την Κούβα.

Οι εκπρόσωποι της Γερουσίας και της Βουλής θα εξέταζαν την πολιτική της Ουάσιγκτον, όσον αφορά το εμπάργκο εναντίον της Κούβας στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό δαπανών του υπουργείου Γεωργίας. Οσοι υποστηρίζουν τη χαλάρωση του εμπάργκο επισημαίνουν ότι η πολιτική του αποκλεισμού δεν έχει βοηθήσει, ενώ θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικότερο μέσο προς αυτή την κατεύθυνση η διείσδυση των Αμερικανών στην αγορά τροφίμων της Κούβας. Επί της ουσίας, κερδισμένοι θα βγουν οι Αμερικανοί αγρότες και οι μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής γεωργικών προϊόντων - κυρίως στις μεσοδυτικές πολιτείες, που έχουν ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα ενόψει των προεδρικών εκλογών. Τάξη που μαστίζεται όμως από την έλλειψη αγοραστών -εγχωρίως, αλλά και στο εξωτερικό- στα αγροτικά τους προϊόντα.

Για να γίνει νόμος οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική του εμπάργκο θα πρέπει οι σχετικές προτάσεις να γίνουν δεκτές από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων στο Κογκρέσο, στη συνέχεια να εγκριθούν από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου και το τελικό νομοσχέδιο να υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Με βάση το κείμενο που έχει γίνει αποδεκτό από τους ρεπουμπλικανούς, θα εξαιρεθούν τα τρόφιμα και τα φάρμακα από τους εμπορικούς αποκλεισμούς που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μία αλλαγή που έχει ως στόχο την αλλαγή την πολιτικής έναντι της Κούβας, αλλά θα ωφελήσει παράλληλα τη Λιβύη, το Ιράν, το Σουδάν και τη Βόρεια Κορέα.

Πάντως, ένα θέμα που δεν έχει ακόμη επιλυθεί και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο Κογκρέσο είναι η άρση ή χαλάρωση των περιορισμών που επιβάλει η Ουάσιγκτον στις μετακινήσεις προς την Κούβα.

ΜΕΞΙΚΟ
Μέρα μνήμης και τιμής των θυμάτων του 1968

Χιλιάδες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις

Associated Press

Χιλιάδες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Η λήθη δεν κατάφερε να ρίξει το βαρύ της πέπλο και η μνήμη εξακολουθεί να είναι άσβεστη και πυρωμένη τόσο ώστε να κινητοποιεί, να ζητά απαντήσεις και να μάχεται για να τιμήσει με αυτό τον τρόπο τα θύματα της σφαγής φοιτητών και μαθητών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στη σκιά των τότε Ολυμπιακών Αγώνων.

Τη Δευτέρα, χιλιάδες Μεξικανοί φοιτητές και ακτιβιστές διαδήλωσαν στους δρόμους του Μέξικο Σίτι, για να τιμήσουν την επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης του 1968 στη μεξικανική πρωτεύουσα, η οποία βάφτηκε στο αίμα. Οι διαδηλωτές, οι φοιτητές και οι ιστορικοί ερευνητές επανέλαβαν την αξίωση να ανοιχτούν και να διατεθούν στην κρίση του λαού τα μυστικά αρχεία του κράτους, γύρω από την αιματοβαμμένη καταστολή του φοιτητικού κινήματος, κατά την οποία υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους πάνω από 300 άνθρωποι.

Εκατοντάδες φοιτητές, που διεκδικούσαν περισσότερη δημοκρατία στην πατρίδα τους, είχαν χάσει τη ζωή τους από την επέμβαση του στρατού και της αστυνομίας, που δεν είχαν σεβαστεί μήτε και το πανεπιστημιακό άσυλο, στις 2 Οκτώβρη, δέκα ημέρες προτού η Πόλη του Μεξικού υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνης της χρονιάς.

Ο τότε Πρόεδρος της χώρας, Γουστάβο Ντίας Ορδάθ, είχε δηλώσει πως αισθάνεται «υπεύθυνος» για τη σφαγή, όχι μόνον ως ηγέτης της χώρας, αλλά και ως ο άνθρωπος που διέταξε το στρατό να ανοίξει πυρ εκείνη τη μέρα στο προάστιο Τλατελόλκο, ύστερα από τις πολύμηνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Τη Δευτέρα, στην 32η επέτειο, οι διαδηλωτές διέσχισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας ίσαμε την Πλάθα ντε λας Τρες Κουλτούρας, στο σημείο που διαδραματίστηκαν τα αιματηρά επεισόδια της σφαγής του Τλατελόλκο, τραγουδώντας πως «η 2η του Οκτώβρη ποτέ δε θα λησμονηθεί». Ωστόσο και η προχτεσινή διαδήλωση σημαδεύτηκε από επεισόδια μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία, με αποτέλεσμα έξι φοιτητές να τραυματιστούν, ενώ άλλοι πέντε συνελήφθησαν από την αστυνομία.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πετρέλαιο σε μειωμένες τιμές

Προμήθεια  προς 10 λατινοαμερικανικές χώρες 80.000 βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως, σε μειωμένες τιμές

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Την εκπεφρασμένη θέση του στην πρόσφατη Σύνοδο του ΟΠΕΚ για τροφοδοσία με «μία σταθερή παραγωγή και σε δίκαιες τιμές», κάνει πραγματικότητα ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, εγκαινιάζοντας από το τέλος του διανυόμενου έτους τη νέα πολιτική, που προβλέπει την προμήθεια 10 χωρών της Καραϊβικής και Κεντρικής Αμερικής με 80.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως σε μειωμένη τιμή.

Την ανακοίνωση έκανε χτες ο ίδιος ο Τσάβες, που διευκρίνισε ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο νεότευκτο «Ενεργειακό Σύμφωνο του Καράκας» και περιλαμβάνει την Αϊτή, την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, τη Νικαράγουα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Τζαμάικα, τα Μπαρμπέιντος, τις Ονδούρες, τη Γουατεμάλα και το Μπελίζ. Συγκεκριμένα, η Βενεζουέλα θα πουλεί αργό πετρέλαιο στις χώρες αυτές σε τιμή η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 δολαρίων το βαρέλι με επιτόκιο 2%. Οσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους, θα δίνεται περίοδος χάριτος 2 ετών στις εν λόγω χώρες μετά την οποία υποχρεούνται να καταβάλουν το συνολικό ποσό της οφειλής σε 15 χρόνια το αργότερο. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας διευκρίνισε ακόμη ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να δεχτεί υπηρεσίες και αγαθά από τις οφειλέτριες χώρες ως εξόφληση μέρους του χρέους.

Οι αρχηγοί κρατών που συμμετέχουν στο «Ενεργειακό Σύμφωνο του Καράκας» θα υπογράψουν τη συμφωνία στις 19 Οκτώβρη στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας. Ο Ούγο Τσάβες επισήμανε ότι η προμήθεια των εν λόγω χωρών με 80.000 βαρέλια ημερησίως έρχεται ως συμπλήρωμα ισόποσης προμήθειάς τους με βενεζουελάνικο αργό πετρέλαιο, που ήδη προβλέπεται από το «Σύμφωνο του Σαν Χοσέ». Κατά το «Σύμφωνο του Σαν Χοσέ» - το οποίο δεν προστατεύει τα μέλη του από τον πρόσφατο ξέφρενο καλπασμό των διεθνών τιμών του πετρελαίου - το Μεξικό προμηθεύει τις εν λόγω χώρες με τα υπόλοιπα 80.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι δεν επιθυμεί την αντικατάσταση του «Συμφώνου του Σαν Χοσέ» από το «Ενεργειακό Σύμφωνο του Καράκας», αλλά ότι «πρόκειται για μία ξεχωριστή συμφωνία σε διμερές επίπεδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ