Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Προς έγκριση ο νόμος για μερική άρση του εμπάργκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μετά την καταρχήν έγκριση για χαλάρωση του αμερικανικού εμπάργκο κατά της Κούβας που έχει επιβληθεί από το 1962, τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και από τη Γερουσία, οι επικεφαλής διαπραγματευτές για την κατάρτιση του σχέδιο νόμου που θα επικυρώνει τη μερική άρση, θα το έθεταν προς ψήφιση χτες το βράδυ στο Κογκρέσο.

Συνεπώς, όπως υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία ιστορική απόφαση που θα σημαδοτήσει μία «ποιοτική στροφή» της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Κούβας, σε περίπτωση που το Κογκρέσο εγκρίνει το σχέδιο νόμου, αφού θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη χαλάρωση του εμπάργκο εξαγωγών τροφίμων και φαρμάκων προς την Κούβα.

Οι εκπρόσωποι της Γερουσίας και της Βουλής θα εξέταζαν την πολιτική της Ουάσιγκτον, όσον αφορά το εμπάργκο εναντίον της Κούβας στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό δαπανών του υπουργείου Γεωργίας. Οσοι υποστηρίζουν τη χαλάρωση του εμπάργκο επισημαίνουν ότι η πολιτική του αποκλεισμού δεν έχει βοηθήσει, ενώ θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικότερο μέσο προς αυτή την κατεύθυνση η διείσδυση των Αμερικανών στην αγορά τροφίμων της Κούβας. Επί της ουσίας, κερδισμένοι θα βγουν οι Αμερικανοί αγρότες και οι μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής γεωργικών προϊόντων - κυρίως στις μεσοδυτικές πολιτείες, που έχουν ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα ενόψει των προεδρικών εκλογών. Τάξη που μαστίζεται όμως από την έλλειψη αγοραστών -εγχωρίως, αλλά και στο εξωτερικό- στα αγροτικά τους προϊόντα.

Για να γίνει νόμος οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική του εμπάργκο θα πρέπει οι σχετικές προτάσεις να γίνουν δεκτές από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων στο Κογκρέσο, στη συνέχεια να εγκριθούν από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου και το τελικό νομοσχέδιο να υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Με βάση το κείμενο που έχει γίνει αποδεκτό από τους ρεπουμπλικανούς, θα εξαιρεθούν τα τρόφιμα και τα φάρμακα από τους εμπορικούς αποκλεισμούς που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μία αλλαγή που έχει ως στόχο την αλλαγή την πολιτικής έναντι της Κούβας, αλλά θα ωφελήσει παράλληλα τη Λιβύη, το Ιράν, το Σουδάν και τη Βόρεια Κορέα.

Πάντως, ένα θέμα που δεν έχει ακόμη επιλυθεί και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο Κογκρέσο είναι η άρση ή χαλάρωση των περιορισμών που επιβάλει η Ουάσιγκτον στις μετακινήσεις προς την Κούβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ