Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Βελιγράδι: Ποιος έχει την εξουσία;

Με τον πιο πάνω τίτλο η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (29\9) δημοσιεύει άρθρο ειδικού για την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία. Σε αυτό αναφέρονται ανάμεσα σε άλλα:

«Είτε γίνει επαναληπτική εκλογή είτε όχι - κατ' αρχήν δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά τίποτα στις σχέσεις εξουσίας στην ΟΔΓ. Ακόμα κι αν ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς δε χρησιμοποιήσει όλη την περίοδο του αξιώματός του ως το καλοκαίρι του 2001, το αποφασιστικό ζήτημα, του ποιος έχει την πλειοψηφία στην ομοσπονδιακή Βουλή και έτσι ποιος διορίζει πρωθυπουργό και κυβέρνηση, έχει ήδη κριθεί. Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι εξουσίες του ομοσπονδιακού προέδρου περιορίζονται σε ζητήματα αντιπροσώπευσης και καθήκοντα πρωτοκόλλου. Ολες οι σημαντικές πολιτικές και πριν απ' όλα όλες οι εξουσίες της εξωτερικής πολιτικής υπάγονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αυτή όμως (η κυβέρνηση) σύμφωνα με τα προκείμενα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών θα σχηματιστεί και πάλι από τον αριστερό σχηματισμό, δηλαδή το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, τη Γιουγκοσλαβική Αριστερά και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα.

Μια όμως και η ενότητα της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας υφίσταται κατ' αρχήν μόνο στον κοινό στόχο της ανατροπής του Μιλόσεβιτς δεν υπάρχει λόγος πανηγυρισμών (για την αντιπολίτευση) και η σταθερότητα στην περιοχή δεν κέρδισε σχεδόν τίποτα. Αν η Δύση δεν τηρήσει γρήγορα τις υποσχέσεις της για άρση των κυρώσεων ή, μάλιστα, αν συνεχίσει την πολιτική της ανάμειξης και των στρατιωτικών απειλών, μπορεί πολύ γρήγορα να αλλάξει πάλι η διάθεση των εκλογέων».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ