Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Κυβερνητικά μέτρα για την αποτροπή αιματοχυσίας...

Ρώσοι διπλωμάτες ενώ πηγαίνουν να επισκεφτούν τον Β. Κοστούνιτσα

Associated Press

Ρώσοι διπλωμάτες ενώ πηγαίνουν να επισκεφτούν τον Β. Κοστούνιτσα
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ησερβική κυβέρνηση αποφάσισε να μη μείνει άλλο στη θέση του σιωπηλού παρατηρητή των κινητοποιήσεων και πράξεων «πολιτικής ανυπακοής» που ενορχηστρώνει η σερβική αντιπολίτευση με την πολύπλευρη υποστήριξη και συγκατάθεση της Δύσης... Σε κυβερνητική ανακοίνωση, γνωστοποιείται πως η σερβική κυβέρνηση προχωρεί άμεσα στην εφαρμογή όλων των αυστηρών νόμιμων μέτρων κατά «ανατρεπτικών ενεργειών που διακυβεύουν την ασφάλεια πολιτών, ή εκτροχιάζουν την ομαλότητα στη χώρα», καταλήγοντας πως θα ληφθούν και «ειδικά μέτρα» έναντι όσων διοργανώνουν κινητοποιήσεις με σκοπό την πρόκληση ταραχών, αλλά και έναντι όσων Μαζικών Μέσων Επικοινωνίας «χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό για να διασπείρουν ψεύδη και να υποκινήσουν την πρόκληση αιματοχυσίας στη χώρα».

Αυτές οι προειδοποιήσεις δε φάνηκαν, τουλάχιστον χτες, να κάμπτουν το «ηθικό» της σερβικής αντιπολίτευσης, η οποία επαναλαμβάνει σταθερά τις εκκλήσεις της για γενίκευση «πράξεων πολιτικής ανυπακοής» με στόχο να αναγνωριστεί η, όπως ισχυρίζονται, «συντριπτική» νίκη του Βόγισλαβ Κοστούνιτσα στις προεδρικές εκλογές και την αποχώρηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο ίδιος ο Κοστούνιτσα, μάλιστα, απέρριψε εκ νέου οποιαδήποτε συμμετοχή του σε δεύτερο εκλογικό γύρο, υποστηρίζοντας πως οι «εκλογές τελείωσαν»!

Αυστηρή η απάντηση της σερβικής κυβέρνησης

«Οποιαδήποτε απόπειρα για ανατρεπτική δραστηριότητα που απειλεί την προσωπική ασφάλεια των πολιτών ή την ασφάλεια της περιουσίας τους, θα πρέπει να εμποδίζεται σύμφωνα με το νόμο», μετέδωσε χτες νωρίς το απόγευμα η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη σερβική κυβέρνηση έπειτα από συνεδρίασή της.

Σύμφωνα με την κρατική σερβική ραδιοτηλεόραση, τα μέτρα αυτά αφορούν τη «βίαιη συμπεριφορά ιδιωτών και ομάδων, που απειλούν τη ζωή πολιτών, διαταράσσουν τη φυσιολογική λειτουργία της οδικής κυκλοφορίας, εμποδίζει τη λειτουργία της βιομηχανίας, των σχολείων, των θεσμών, των εγκαταστάσεων υγείας». Μεταξύ των αποφάσεων που πήρε η σερβική κυβέρνηση είναι μία σειρά «ειδικών μέτρων», αφ' ενός, κατά των διοργανωτών «τέτοιων εγκληματικών ενεργειών», αφ' ετέρου, «κατά Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, εξυφαίνουν ψέματα και εξωθούν σε αιματοχυσία».

Στελέχη της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» που στηρίζει τον Βόγισλαβ Κοστούνιτσα δεν έσπευσαν να σχολιάσουν άμεσα την παραπάνω ανακοίνωση. Εντούτοις, ο Νεμπόισα Κόβιτς, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Δημοκρατικής Εναλλακτικής» (που στο παρελθόν και μέχρι το 1996, οπότε διαγράφηκε, διατέλεσε στέλεχος του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος) δε δίστασε να κινδυνολογήσει για το ενδεχόμενο μίας «εμφύλιας αιματοχυσίας». Ο Κόβιτς, βγήκε μάλιστα σε σερβικούς ραδιοσταθμούς για να δηλώσει πως συνεργάτες του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς «στρατολογούσαν πολλές δεκάδες πούλμαν από διάφορα σημεία της χώρας», με στόχο να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Βελιγράδι μία «αντι-διαδήλωση» υποστηριχτών του Γιουγκοσλάβου Προέδρου. Ο ίδιος μάλιστα, κατέληξε σχολιάζοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι παρά η «αρχή προετοιμασίας ενός εμφύλιου πολέμου»....

Η δεύτερη μέρα απεργιών και πράξεων πολιτικής ανυπακοής

Οσον αφορά την πορεία της χτεσινής, δεύτερης μέρας της πολυήμερης «γενικής απεργίας» που έχει κηρύξει η σερβική αντιπολίτευση, ξεχώρισε η χτεσινή συγκέντρωση νωρίς το απόγευμα μερικών χιλιάδων ατόμων στο Βελιγράδι (το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μιλούσε για 50.000 άτομα, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο για όχι παραπάνω από 20.000...). Οι διαδηλωτές, υπό τους ήχους τυμπάνων και συνθήματα κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς, κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, διαμαρτυρόμενοι για «νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων», ενώ πολύ μικρότερη ομάδα ατόμων επιχείρησε να διαδηλώσει προς την προεδρική κατοικία στο προάστιο Ντέντινιε, αλλά εγκατέλειψε αμέσως την προσπάθειά της όταν τους απέτρεψαν λεκτικά αστυνομικές δυνάμεις.

Συνεχίστηκαν επίσης πορείες διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις της Σερβίας, με χαρακτηριστικές τις κινητοποιήσεις μελών του αντιπολιτευόμενου φοιτητικού κινήματος «ΟΤΠΟΡ» στο πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Σύμφωνα δε, με χτεσινό τηλεγράφημα του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου « ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ», έγιναν συλλήψεις περίπου 30 ατόμων, εκ των οποίων εννιά συνελήφθησαν για «απρεπή συμπεριφορά» και άλλοι 20 ως ύποπτοι για «εγκληματικές ενέργειες».

Αναφέρθηκαν επίσης ολιγόωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση τόσο του Βελιγραδίου, όσο και άλλων σερβικών πόλεων, οι οποίες αποδόθηκαν στις συνεχιζόμενες από την περασμένη Παρασκευή κινητοποιήσεις των περίπου 7.500 εργαζομένων στο συγκρότημα ορυχείων «Κολούμπανα». Σύμφωνα δε, με ιδιωτικό σερβικό ραδιοσταθμό, νωρίς χτες τα ξημερώματα μετέβη στο συγκρότημα ορυχείων «Κολούμπανα» ο αρχηγός των γιουγκοσλαβικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Νεμπόισα Πάβκοβιτς, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της απεργίας. Μεταδόθηκε πως ο στρατηγός Πάβκοβιτς είχε συνομιλίες με τους απεργούς, όμως το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν έγινε άμεσα γνωστό.

Θετική απόκριση Κοστούνιτσα στην πρόσκληση της Μόσχας

Ενα μόνον όρο έθεσε χτες ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, για να απαντήσει θετικά στη διαμεσολαβητική πρόταση της Ρωσίας για συνομιλίες με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Μόσχα με στόχο τη διευθέτηση των διαφορών τους: «Να δεχτεί επίσημη πρόσκληση και να έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο»... Οσο για τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς; Στενοί συνεργάτες του υποστήριζαν πως ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος θα απαντήσει οριστικά σήμερα, ενώ νωρίτερα, ο Γιουγκοσλάβος πρεσβευτής στη Μόσχα (και μεγαλύτερος αδελφός του Μιλόσεβιτς), Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς, σχολίαζε σχετικώς πως «όλα είναι ανοιχτά»...

Το «ναι» του Κοστούνιτσα στη ρωσική πρόταση έγινε γνωστό από συνεργάτη του, που δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ: «Αν υπάρξει επίσημη πρόσκληση και αν υπάρξουν εγγυήσεις ότι ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα δει τον Κοστούνιτσα, εκείνος θα πάει, κι αυτό μπορεί να γίνει την Πέμπτη».

Ωστόσο, σε ξεχωριστή ανακοίνωση του Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, που εκδόθηκε νωρίς χτες βράδυ, απορρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο συμμετοχής του σε ένα δεύτερο εκλογικό γύρο, προσθέτοντας μάλιστα πως «οι εκλογές τελείωσαν και εμείς είμαστε οι νικητές»...Και η ανακοίνωση του Κοστούνιτσα καταλήγει: «Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και οι πιστοί του μπορεί να συνεχίσουν να παίζουν με τις εκλογές όπως παίζουν και με το κράτος με ένα τρόπο τελείως ανεύθυνο».

Ο Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς, πρεσβευτής της Γιουγκοσλαβίας στη Μόσχα και αδελφός του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δήλωσε νωρίτερα χτες ότι είναι πιθανός ο ερχομός του Γιουγκοσλάβου Προέδρου στη Μόσχα, σημειώνοντας πως «τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη».

Ξένες πιέσεις με δόλωμα την άρση κυρώσεων...

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ήταν χτες όσο γινόταν πιο... σαφής. Στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε χτες στη Δρέσδη, μπροστά σε Γερμανούς και ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους, σημείωσε: «Ολοι μας σ' αυτήν εδώ την αίθουσα, και οι κυβερνήσεις και οι λαοί που εκπροσωπούμε, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε παν το δυνατόν ώστε να γίνει αποδεκτό το στάτους κβο. Κοινός μας στόχος είναι να αδράξουμε την ευκαιρία που μας προσφέρει η ιστορία να βοηθήσουμε αυτή την περιοχή με τη χρόνια αστάθεια, να συμπορευτεί με τη δημοκρατική Ευρώπη»... Και η Ολμπράιτ κατέληξε απευθύνοντας «νέο μήνυμα» στο σερβικό λαό: «Ολοι μας πρέπει να υποστηρίξουμε τον αγώνα τους και να παραμείνουμε δεσμευμένοι μέχρι να ευοδωθεί και να μπει ο σερβικός λαός στο δημοκρατικό δρόμο». Η Ολμπράιτ τα είπε όλα αυτά, «ξεκαθαρίζοντας» προηγουμένως ότι «ο Μιλόσεβιτς ηττήθηκε... Οι επόμενες μέρες δε θα είναι καθόλου εύκολες, καθώς ακόμη και μετά την αποχώρησή του και την εγκατάσταση νέας κυβέρνησης η δουλιά μας δεν πρόκειται να τελειώσει γρήγορα»(!) Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε το προχτεσινό διάγγελμα του Γιουγκοσλάβου Προέδρου ως «πράξη απελπισμένου ανθρώπου»...

Μέρος στη χτεσινή «χορωδία» δηλώσεων για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση «και το... μέλλον της Σερβίας» πήρε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στο Στρασβούργο, ο Ανάν διαβεβαίωσε το «δημοκρατικό σερβικό λαό» για την «υποστήριξη της Δύσης», προσθέτοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Πρώτον, «υπάρχει μία γενικότερη εντύπωση πως ο «σερβικός λαός επιζητεί μίαν αλλαγή». Δεύτερον, η «επιλογή του αυτή θα πρέπει να γίνει σεβαστή». Τρίτον, «δεν είναι στο χέρι του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να πει ποιος θα κυβερνήσει αυτή τη χώρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ιμπέρ Βεντρίν, ήταν επίσης μεταξύ αυτών που δήλωσαν πως «οι Ευρωπαίοι θα κάνουν ό,τι περνά απ' το χέρι τους για να επικυρωθεί ταχέως η έκφραση της θέλησης του σερβικού λαού από τον πρώτο γύρο των προεδρικών γιουγκοσλαβικών εκλογών»...

Τέλος, ο Γίρι Ντίνστμπιρ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, κάλεσε το Βελιγράδι να δεχτεί νέα καταμέτρηση ψήφων στις προεδρικές εκλογές της 25ης Σεπτέμβρη, λέγοντας πως «έγιναν ξεκάθαρα μεγάλες παρατυπίες, ιδιαίτερα όσον αφορά στις ψήφους από το Κοσσυφοπέδιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ