Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ
«Χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας»

Νεαροί Παλαιστίνιοι προσπαθούν να προστατευτούν από τις σφαίρες των Ισραηλινών

Associated Press

Νεαροί Παλαιστίνιοι προσπαθούν να προστατευτούν από τις σφαίρες των Ισραηλινών
Με ανακοίνωση - ανοιχτή επιστολή του προς ευρωπαϊκά εργατικά και κομμουνιστικά κόμματα, το Παλαιστινιακό Λαϊκό Κόμμα καταγγέλλει τα εγκλήματα εναντίον του παλαιστινιακού λαού και καλεί στην υποστήριξη, από το λαϊκό κίνημα της Ευρώπης, προς τις προσπάθειες για μια δίκαιη ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Το Κόμμα του Παλαιστινιακού λαού επισημαίνει επίσης με μελανά χρώματα, τη συμπαιγνία των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κυβερνήσεων με αυτήν του Μπάρακ, η οποία, στην ουσία της, σε τίποτε δε διαφέρει από την πολιτική του προκατόχου του, Βενιαμίν Νετανιάχου. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης - ανοιχτής επιστολής, έχει ως εξής:

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Οι τρέχουσες εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη και η κλιμάκωση των πορειών και των διαδηλώσεων, που ήρθαν σε αντίδραση για την επίσκεψη του Αρέκ Σαρόν, αρχηγού του εξτρεμιστικού δεξιού Κόμματος Λικούντ, στο τέμενος αλ-Αξά την 29η Σεπτέμβρη 2000, αντανακλούν τη σοβαρότητα της κρίσης στη σημερινή πολιτική κατάσταση, που οφείλεται στην ισραηλινή θέση που απορρίπτει την εφαρμογή των αποφάσεων της διεθνούς νομιμότητας, κυρίως τις Αποφάσεις 242 και 338 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι συμφωνίες που έχουν υπογραφτεί με το Ισραήλ παρακωλύουν την εφαρμογή των δύο αυτών αποφάσεων, που σημαίνει την πλήρη απόσυρση από όλες τις παλαιστινιακές περιοχές, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, αφού είναι κατεχόμενες περιοχές, και όχι διαπραγματεύσεις πάνω σ' αυτές τις αποφάσεις ή το να λογίζονται αυτές οι περιοχές διαφιλονικούμενα εδάφη.

Ετσι, οι διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς έρχονται σε αντίθεση με την ισραηλινή θέση. Ο Μπάρακ περιέγραψε αυτό που όρισε ως κόκκινες γραμμές που αφορούν κάθε δυνάμει λύση. Η θέση του προβλέπει τη σε καμία περίπτωση πλήρη αποχώρηση, αλλά τη διατήρηση του ελέγχου του 80% των μπλοκ των εποικισμένων περιοχών στα παλαιστινιακά εδάφη, τη διατήρηση υπό ισραηλινό έλεγχο και των δύο τμημάτων της Ιερουσαλήμ και την απόρριψη της εφαρμογής της απόφασης 194 του ΣΑ/ΟΗΕ που προβλέπει το δικαίωμα επιστροφής και της αποζημίωσης των Παλαιστινίων προσφύγων.

Ηταν φυσικό να δει κανείς αυτές τις αδιάλλακτες θέσεις, να οδηγούν στην αποτυχία της Συνόδου του Καμπ Ντέιβιντ και στο αδιέξοδο όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το τελικό καθεστώς. Επίσης προκάλεσαν τη διατύπωση ακόμη πιο σκληροπυρηνικών θέσεων από την πλευρά των ακροδεξιών στο Ισραήλ. Αυτό έγινε σαφές με την επίσκεψη του Σαρόν στο τέμενος Αλ-Αξά.

Ο Ισραηλινός στρατός προέβη στην πιο απάνθρωπη επιχείρηση δολοφονιών και καταστολής απέναντι στους άοπλους Παλαιστίνιους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα μεγάλους αριθμούς νεκρών μαρτύρων και τραυματιών. Η απόδειξη γι' αυτό είναι ο αριθμός των νεκρών μαρτύρων και των τραυματιών μέσα σε δύο μέρες μόνο (29η και 30ή Σεπτέμβρη) που είναι ίσος με τον αριθμό των Παλαιστινίων νεκρών και τραυματιών τις πρώτες 20 μέρες της Παλαιστινιακής Ιντιφάντα, την 9η Δεκέμβρη του 1987.

Η ισραηλινή καταστολή, που συνάδει με τη λογική της αδιαλλαξίας της ισραηλινής κυβέρνησης ως προς την ειρηνευτική διαδικασία, διαψεύδει τους επίσημους ισραηλίτικους ισχυρισμούς περί ειρήνης και επιβεβαιώνει ότι η άγρια αιματοβαμμένη απάντηση σε ειρηνικές διαδηλώσεις και πορείες εκφράζει μια πολιτική θέση, που αναιρεί τις προϋποθέσεις της ειρήνης.

Με μια γρήγορη ματιά από την άνοδο του Μπάρακ από τον Ιούλη του 1999 ως τώρα, κάποιος μπορεί να παρατηρήσει ότι αυτός δεν έχει κάνει τίποτε εκτός από το να εφαρμόσει τη Συμφωνία του Ποταμού Ουάι που υπογράφτηκε από τον προκάτοχό του, Νετανιάχου. Τα γεγονότα δείχνουν ότι ο Μπάρακ δεν πήγε ούτε ένα βήμα μπροστά στο μονοπάτι των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς, αλλά αντίθετα έθεσε εμπόδια σε αυτό το μονοπάτι. Αυτό έγινε σαφές στις διαπραγματεύσεις για την Ιερουσαλήμ, τους πρόσφυγες και άλλα ζητήματα.

Εμείς λέμε ότι η πολιτική του Μπάρακ δε διαφέρει στον πυρήνα της από την πολιτική του Βενιαμίν Νετανιάχου. Η μόνη διαφορά, ήταν η θέση των χωρών της Ευρώπης, που συμφωνούν μ' αυτόν και απέρριψαν την εφαρμογή οποιασδήποτε αποτελεσματικής πολιτικής στο πλαίσιο της ΕΕ, στην κατεύθυνση της πίεσης στον Μπάρακ ώστε να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις μιας δίκαιης ειρήνης. Φαίνεται ότι το γεγονός πως κυβερνά το Ισραηλινό Εργατικό Κόμμα, που είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, σε συνδυασμό με το ότι σοσιαλιστικά κόμματα κυβερνούν σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, έδωσε στον Μπάρακ τον πολιτικό χώρο να κινηθεί χωρίς να βρει καμία πραγματική σύγκρουση.

Απαιτούμε την άμεση σύσταση μιας Διεθνούς Ανακριτικής Επιτροπής που θα ερευνήσει τα εγκλήματα της κυβέρνησης του Μπάρακ ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης και θα προσφέρει προστασία στον λαό της Παλαιστίνης. Επίσης απαιτούμε την απόσυρση του στρατού του Ισραήλ από τα περίχωρα των παλαιστινιακών πόλεων, χωριών και στρατοπέδων και την απομάκρυνσή τους από τις παλαιστινιακές περιοχές πληθυσμιακής συγκέντρωσης, ως προσωρινό μέτρο προς την πλήρη απόσυρση από όλα τα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη.

Συνεπώς, σάς καλούμε ως φιλικά κόμματα που έχουν ρόλο και επιρροή στις χώρες σας, να ασκήσετε έναν πιο αποτελεσματικό ρόλο για να εκτεθούν η πολιτική του Μπάρακ και τα εγκλήματα από την κυβέρνησή του εναντίον του λαού της Παλαιστίνης και οι παραβιάσεις της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης.

Σας καλούμε να υψώσετε τις φωνές σας εναντίον της κυβέρνησης του Μπάρακ και εναντίον των προσπαθειών του να δολοφονήσει την ειρηνευτική διαδικασία, καθώς και εναντίον της χρήσης διάφορων μορφών δύναμης και διαφόρων όπλων ενάντια σε έναν άοπλο λαό. Σας καλούμε στο όνομα της ειρηνευτικής διαδικασίας, που πρέπει να εφαρμοστεί στην πορεία προς την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας και για το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους και για την επιστροφή των άλλων προσφύγων.

Σας καλούμε ακόμη να ξεκινήσετε μια ευρεία εκστρατεία αλληλεγγύης με το σκοπό του παλαιστινιακού λαού μέσα από τα εργατικά συνδικάτα, τις ενώσεις της νεολαίας και των γυναικών στις χώρες σας. Αυτές οι κινήσεις θα έχουν μια σημαντική συμβολή στις προσπάθειες να υπερασπιστούμε την ειρήνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με συναίνεση προς την εκλογική αναμέτρηση... (2001-02-02 00:00:00.0)
Προς κορύφωση της βίας; (2000-10-27 00:00:00.0)
Βαθαίνει το χάσμα (2000-10-11 00:00:00.0)
Πρόοδο ανακοίνωσε η αμερικανική διαμεσολάβηση (2000-03-09 00:00:00.0)
Η «ειρήνη των γενναίων» παραμένει σε αδιέξοδο (1999-11-07 00:00:00.0)
Ιδιο έργο με άλλα πρόσωπα (1999-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ