ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ
Στρατηγικές συνεργασίες

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

«Καθιερωμένη παγκόσμια δύναμη» και όχι «αναδυόμενη» χαρακτήρισε χτες την Ινδία ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, που ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του έχοντας «προίκα» σειρά συμφωνιών δισεκατομμυρίων. Ο Αμερικανός Πρόεδρος χτες είχε συνομιλίες με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμόχαν Σινγκχ, μίλησε στο εθνικό Κοινοβούλιο και παρακάθισε σε επίσημο δείπνο, με κύριο θέμα την ενίσχυση των δεσμών για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», την προώθηση των εμπορικών συναλλαγών, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας, σε μία προσπάθεια η Ινδία να γίνει το αντίβαρο της Κίνας, στο πλευρό των ΗΠΑ, με τον Μπ. Ομπάμα να εξασφαλίζει μία τονωτική ένεση για την αμερικανική οικονομία ενώ, όπως υπογράμμισε, η «συνεργασία Ινδίας - ΗΠΑ θα αποτελεί μία σύμπραξη από τις σημαντικότερες του αιώνα». Σε αυτό το πλαίσιο ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε την πλήρη υποστήριξή του στο αίτημα της Ινδίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου οι ΗΠΑ να αποκτήσουν έναν ακόμα σύμμαχο στα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα.

Ο Μ. Σινγκχ από την πλευρά του χαρακτήρισε ΗΠΑ και Ινδία «ισότιμους εταίρους» στις στρατηγικές σχέσεις.

Χαρακτηριστικός ήταν και ο ελιγμός του Αμερικανού Προέδρου, όσον αφορά το Κασμίρ και τη διαμάχη Ινδίας - Πακιστάν, ο οποίος ανέφερε ότι δεν μπορεί να παρέμβει στο θέμα, καλώντας τις δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους με συνομιλίες.

Επόμενος σταθμός του Ομπάμα είναι η Ινδονησία και στη συνέχεια η σύνοδος των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, της G20 στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Την επίσκεψη Ομπάμα στην Ινδία και τις μεθοδεύσεις που προωθεί για μεγαλύτερο έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής της Ινδίας, σε συνδυασμό με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν καταδίκασε με διαδηλώσεις στο Νέο Δελχί, το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την προσπάθεια διείσδυσης στην ινδική οικονομία και ελέγχου της πολιτικής ζωής της χώρας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με αιχμή το Ιράν, οι επαφές Νετανιάχου στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Υπέρ της ύπαρξης «ξεκάθαρης και αξιόπιστης στρατιωτικής απειλής κατά του Ιράν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται ν' αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο» τάχθηκε, για άλλη μια φορά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έθεσε, και πάλι, πιεστικά το ζήτημα στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν με τον οποίο συναντήθηκε, χτες, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ. Εντούτοις, λίγες ώρες αργότερα, η αμερικανική ηγεσία απάντησε αρνητικά, διά στόματος του υπουργού Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέις, ο οποίος υποστήριξε ότι «η διπλωματία και η πολιτική μπορούν να αποδειχτούν καλύτερη λύση».

Ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, αναμένεται να συζητήσει με τους Αμερικανούς συνομιλητές του, εκτός του Ιράν, και για τις εξελίξεις στις τελματωμένες ισραηλινο-παλαιστινιακές άμεσες συνομιλίες. Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει να υπάρξουν «μέτρα που θα ενθαρρύνουν» την επανέναρξη των συνομιλιών. Εντούτοις, το βασικό σημείο τριβής, δηλαδή το «πάγωμα» των εποικισμών, που έχει θέσει ως προϋπόθεση συμμετοχής στις όποιες συνομιλίες η παλαιστινιακή πλευρά, παραμένει πάντα ανοιχτό.

Επιπλέον, δε, οι προκλήσεις από μέρους της ισραηλινής πλευράς συνεχίζονται καθώς μόλις χτες ο δήμος της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε την κατασκευή 1.300 νέων κατοικιών στη συνοικία Χαρ Χόμα στον ανατολικό, παλαιστινιακό, τομέα της πόλης. Αυτό υποστήριξε η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Peace Now», που κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία για «προβοκάτσια ενάντια σε κάθε προσπάθεια ειρήνευσης και διαλόγου».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-- Με τις ανησυχίες να αυξάνονται για ραγδαία εξάπλωση της χολέρας λόγω των πλημμυρών που προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα «Τόμας», το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ήδη έχει φτάσει στους 544 ενώ πάνω από 8.000 νοσηλεύονται.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Το κυβερνών κόμμα Εθνική Ενωση της Ελπίδας (Une), του Προέδρου Αλβαρο Κολόμ και η μεγαλύτερη παράταξη της δεξιάς Μεγάλη Εθνική Παράταξη (Gana), που είχε για χρόνια τη διακυβέρνηση της χώρας, ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους ενόψει των βουλευτικών και δημοτικών εκλογών στα τέλη του 2011.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Ακόμη φτωχότεροι θα γίνουν οι Σλοβένοι δημόσιοι υπάλληλοι μετά τη χτεσινή υπογραφή συμφωνίας για «πάγωμα» των μισθών τους έως ότου ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στη Σλοβενία φθάσει στο 2,5%. Η συμφωνία υπογράφηκε από τους εκπροσώπους επτά εκ των 29 εργατικών συνδικάτων του δημοσίου τομέα. Ο πρωθυπουργός Μπορούτ Παχόρ χαρακτήρισε ανερυθρίαστα την εξέλιξη «νίκη της κοινής λογικής».

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Στους 140 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις εκρήξεις του ηφαιστείου Μεράπι στην κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας. Οι περισσότεροι από τους 400.000 κατοίκους της παρακείμενης πόλης Γιογκικάρτα έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε στάδια, σχολεία και δημόσια κτίρια τις τελευταίες δύο βδομάδες.

ΚΡΑΤΗ - ΜΕΛΗ ΕΕ ΓΙΑ «FRONTEX»
Επιδιώκουν επέκταση των αρμοδιοτήτων της

Την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας του «Frontex» και την ανάθεση σε αυτόν διευρυμένων ή νέων ρόλων συζήτησαν χτες οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες. Οπως είναι γνωστό, ο «Frontex» αποτελεί στρατιωτικο-αστυνομικό σώμα που συγκροτήθηκε το 2005 και στην ουσία αποτελεί κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης της εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων. Μάλιστα, το 2007 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη σύσταση ομάδων ταχείας επέμβασης στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι ομάδες αυτές δραστηριοποιούνται ήδη στον Εβρο.

Στα πλαίσια των προτάσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής για την τροποποίηση του κανονισμού του «Frontex» ο οργανισμός αυτός θα αναλάβει το συντονισμό των κοινών πτήσεων επιστροφών, δηλαδή, των πτήσεων εκδίωξης των μεταναστών και των προσφύγων, την καλύτερη ανταλλαγή και αξιοποίηση των διαθέσιμων πληροφοριών για τη βελτίωση του κατασταλτικού του έργου, με έμφαση στις πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τους αξιωματικούς συνδέσμους, αλλά και την κοινή εκπαίδευση των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων.

Ο Ελληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική και επιβεβλημένη» την ενίσχυση των κατασταλτικών αρμοδιοτήτων του «Frontex», ο οποίος με πρόσχημα την καταπολέμηση της λεγόμενης λαθρομετανάστευσης λειτουργεί ως φραγμός των εξαθλιωμένων της παγκοσμιοποίησης που ζητούν καταφύγιο στην ΕΕ εξαιτίας της πείνας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Ο Χ. Παπουτσής ζήτησε τη βελτίωση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ με μέτρα όπως η προσωρινή αναστολή των μεταφορών μετά από αίτηση του επιβαρυμένου κράτους - μέλους ή η κατάργηση του κριτηρίου της πρώτης παράνομης εισόδου. Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος της συνόδου, ο Χ. Παπουτσής αναφέρθηκε στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών «το οποίο ήδη αυτή τη στιγμή θίγεται και μάλιστα έντονα από την άποψη ότι υπάρχουν πάρα πολλοί (σ.σ. αλλοδαποί χωρίς χαρτιά) που κυκλοφορούν κυρίως στην Αθήνα - γιατί όλοι εκεί φτάνουν - και οι οποίοι συμπιέζουν την ελληνική κοινωνία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο». Στη σύνοδο συζητήθηκαν εξάλλου, η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου αλλά και η ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τις ταχυμεταφορές.

ΥΕΜΕΝΗ - ΗΠΑ
Απειλές «απάντηση» του Αουλάκι

ΣΑΝΑ'Α.--

Ευθεία επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε σε μήνυμά του που καταγράφηκε σε βίντεο και αναρτήθηκε σε ισλαμιστικές ιστοσελίδες ο κύριος καταζητούμενος τόσο των υεμενίτικων όσο και των αμερικανικών δυνάμεων, Ανουάρ αλ Αουλάκι. Ο ισλαμιστής ιεροδιδάσκαλος, που έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ και έχει και αμερικανική υπηκοότητα, στο 23λεπτο μήνυμά του καλεί όλους τους ισλαμιστές μαχητές «να σκοτώσουν χωρίς δισταγμό Αμερικανούς, και να μην αναζητούν κάποιο θρησκευτικό διάταγμα που να δικαιολογεί την πράξη τους, γιατί είναι εκ των προτέρων δικαιολογημένη. Το θέμα τίθεται απλά, καταλήγει το μήνυμα, θα επικρατήσουν είτε εμείς είτε αυτοί».

Το μήνυμα θεωρείται «απάντηση» στις κλιμακούμενες απειλές και τα μέτρα για τα οποία πιέζει να ληφθούν εναντίον του οι ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική ηγεσία, εκτός του ότι έχει δώσει εντολή στη CIA να συλλάβει ή ακόμη και να δολοφονήσει τον Αουλάκι - κάτι που είναι παράνομο, με βάση τον αμερικανικό νόμο, δεδομένης της αμερικανικής υπηκοότητας που διαθέτει - πέτυχε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του από τις υεμενίτικες αρχές, ενώ έχει δρομολογήσει τη σταδιακή ενεργότερη στρατιωτική εμπλοκή της στην αραβική χώρα.

ΜΑΡΟΚΟ
Καταστολή λαϊκής διαμαρτυρίας

ΡΑΜΠΑΤ.-- Στον πρόχειρο καταυλισμό Gadaym Izik, κοντά στην πρωτεύουσα της κατεχόμενης Δυτικής Σαχάρας Λααγιούν, εισέβαλαν μαροκινές δυνάμεις καταστολής για να διαλύσουν τα περίπου 12.000 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί, εδώ και λίγο καιρό εκεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη μαροκινή κατοχή. Κατά την εισβολή σκοτώθηκαν δύο Μαροκινοί αξιωματούχοι και τραυματίστηκαν συνολικά 70 άνθρωποι. Το «Μέτωπο Πολισάριο» που ηγείται του αγώνα ανεξαρτησίας της Δ. Σαχάρας, καταδίκασε την μαροκινή εισβολή, λίγες μόνο μέρες πριν την επανέναρξη, μετά από χρόνια απραξίας, των διμερών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ