ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Μπαράζ «διαβουλεύσεων» για τα νέα πακέτα

Αλλεπάλληλες συσκέψεις κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Την ερχόμενη βδομάδα συνεδριάζουν Εκοφίν - Γιουρογκρούπ. Ολοκλήρωσαν την κοπτοραπτική με τα εμφανιζόμενα ελλείμματα και προχωρούν στα νέα μέτρα

Μαζικά πυρά ενάντια στο λαό ετοιμάζουν από τη ερχόμενη βδομάδα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και την πλουτοκρατία.

Ηδη βρίσκονται στην Αθήνα τα πρώτα από τα κλιμάκια της τρόικας για την προετοιμασία της νέας φάσης των επίσημων συνεννοήσεων που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα, 15 του Νοέμβρη. Αμέσως (16 και 17 Νοέμβρη) συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες τα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Εκοφίν - Γιουρογκρούπ), όπου η κυβέρνηση θα τους παρουσιάσει τα νέα πακέτα που έχει ετοιμάσει για το 2011 και τα οποία θα έχουν τριπλάσια ένταση και αντιλαϊκή ορμή σε σχέση με αυτά που αφήνουν παρακαταθήκη από το 2010. Την Πέμπτη 18 του μήνα καταθέτουν, για το θεαθήναι, στη Βουλή το νέο κρατικό προϋπολογισμό, που στη συνέχεια θα «εξειδικεύσουν» με νέας κοπής φοροληστρικά νομοσχέδια και άλλα απάνθρωπα μέτρα.

Την ίδια στιγμή η καπιταλιστική κρίση παίρνει οξύτερα χαρακτηριστικά, εκδηλώνεται με εντονότερα τα φαινόμενα στις λεγόμενες περιφερειακές χώρες, γεγονός που έχει πυροδοτήσει το ξέσπασμα των αντιθέσεων μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Στα επόμενα ευρωενωσιακά διαβούλια θα συζητηθεί και η «περίπτωση» της Ιρλανδίας, ενδεχομένως με την ενεργοποίση μηχανισμού διάσωσης των συνολικών συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Η κρίση βρίσκει άμεση αντανάκλαση στις λεγόμενες αγορές και στα συσσωρευμένα χρέη των κρατών. Τα λεγόμενα σπρεντ για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα απογειώθηκαν χτες σε νέα ύψη - κοντά σε αυτά που υπήρχαν πριν από το μνημόνιό τους - ακολουθώντας τις νέες αναταράξεις στο κρατικό χρέος της Ιρλανδίας.

Η σαπίλα του εκμεταλλευτικού συστήματος, η γενίκευση της κρίσης, το ξέσπασμα των αντιθέσεων ανάμεσα σε κέντρα και μερίδες της κεφαλαιοκρατίας φέρνουν ακόμη πιο μπροστά τα νέα πρόσθετα «πακέτα» για την εξουθένωση του λαϊκού εισοδήματος. Τις προάλλες ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, πρώην υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λ. Παπαδήμος, ήταν απόλυτα κατηγορηματικός γι' αυτά που έχουν προσχεδιάσει και πριν από το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Οπως σαφώς προκύπτει από τις δηλώσεις, τα μέτρα που πήραν μέσα στο 2010 ήταν απλές τροχιοδεικτικές βολές σε σχέση με αυτά που έχουν για μπροστά. Ο συγκεκριμένος διεκπεραιωτής διαφόρων υποθέσεων της πλουτοκρατίας δήλωσε ότι πλέον θα περάσουν στο «σκληρό πυρήνα του δημοσιονομικού προβλήματος» και ακόμη ότι οι προηγούμενες «θαρραλέες αποφάσεις» τους ήταν «τεχνικά εύκολες». Οπως δήλωσε, στις άμεσες προτεραιότητες είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η εκποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο περιορισμός της δραστηριότητας του κράτους, δηλαδή η εκχώρηση εδάφους στους μεγαλοεπιχειρηματίες και σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία και επίσης η «απελευθέρωση των αγορών», δηλαδή οτιδήποτε θα μπορούσε να ζεστάνει τα κέρδη των μονοπωλίων.

Πρόσχημα για τα παραπάνω είναι τα ελλείμματα, που ήδη έχουν αποφασίσει να εμφανίσουν, όπως τα μαγείρεψαν μετά από ένα πραγματικό όργιο «κοπτοραπτικής», σε συνεργασία με τις αρμόδιες ευρωενωσιακές υπηρεσίες. Για να τα καταφέρουν έφτασαν στο σημείο να φορτώσουν βάρη από τις πρώην ΔΕΚΟ στους κρατικούς προϋπολογισμούς, για να ξεζουμίσουν το λαϊκό εισόδημα. Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται να παραδώσουν τις επιχειρήσεις αυτές ξεχρεωμένες και έτοιμες προς κερδοφορία στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στα τρωκτικά του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν κυβερνητικοί παράγοντες:

  • Το έλλειμμα για το 2009 το ανεβάζουν μέχρι και 15,5% του ΑΕΠ ή δυόμιση ποσοστιαίες μονάδες πάνω από αυτό που οι ίδιοι «υπολόγιζαν». Ετσι ανεβάζουν γράδα στην αντιλαϊκή κλιμάκωση με ποσά που ξεπερνούν τα 5,9 δισ. ευρώ! Τόση είναι πλέον η απόσταση για την εκπλήρωση των αντιλαϊκών στόχων τους. Τα σχετικά στοιχεία (2006 - 2009) θα δημοσιοποιηθούν από τη Γιούροστατ την ερχόμενη Δευτέρα.
  • Το φούσκωμα έχει συνέχεια και για το 2010 και έχει να κάνει με την κάθετη πτώση του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης. Καλλιεργώντας το κλίμα για όσα ετοιμάζουν κάνουν πλέον «διαρροές» για έλλειμμα πάνω από 9% του ΑΕΠ, δηλαδή μια ποσοστιαία μονάδα πάνω από τους προηγούμενους «υπολογισμούς» τους. Το συγκεκριμένο θα το αξιοποιήσουν λίγο αργότερα για την επόμενη φάση των μέτρων που ήδη έχουν αποφασίσει. Χαρακτηριστικό της σπουδής τους είναι το γεγονός ότι οι κυβερνητικές διαρροές το έχουν προσδιορίσει με μεγάλη ακρίβεια στο 9,3% του ΑΕΠ, χωρίς καν να γνωρίζουν το μέγεθος στο οποίο θα κλείσει το ΑΕΠ, ενώ και οι ίδιοι εκφράζουν «αβεβαιότητες» για το ρυθμό της κατρακύλας...
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Στη δίνη των ... «οίκων αξιολόγησης»

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Στον κλοιό των πιέσεων και του εκβιασμού της «ραγδαίας ανόδου των spreads των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων» που την Τετάρτη αναρριχήθηκαν στο επίπεδο - ρεκόρ των 648 μονάδων βάσης, βρίσκεται η Ιρλανδία. Εκτινάχθηκαν, όχι τυχαία στον απόηχο της επίσκεψης του Ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Ολι Ρεν, που έδωσε μεν ψήφο εμπιστοσύνης στην ιρλανδική κυβέρνηση Μπράιαν Κόουεν και στο 4ετές πρόγραμμα λιτότητας που σχεδιάζει, καλώντας συνάμα τα πολιτικά κόμματα της χώρας να επιδείξουν «ενότητα» και «πολιτικό κουράγιο» για να ξεπεραστεί η κρίση... κάτι που δεν έγινε.

Είναι προφανές ότι «κουράγιο» και «ενότητα» απαιτεί η εφαρμογή των πρωτοφανών μέτρων λιτότητας που προωθούνται με τον προϋπολογισμό του 2011, που προβλέπει περικοπές ύψους 6 δισ. ευρώ. Και δεν πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό αλλά έναν ακόμη - είτε ετήσιους είτε έκτακτους - από τα τέλη του 2008 οπότε και η Ιρλανδία - αυτό το οικονομικό ...θαύμα, που διαφήμιζαν και ζήλευαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επί χρόνια στην Ελλάδα - περιήλθε στην κρίση, από τις πρώτες χώρες στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η κυβέρνηση Κόουεν πάντως βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απορρίψει, μέχρι στιγμής, την πρόταση της κυβέρνησης για «συναίνεση» και «συμπόρευση».

Ο ρόλος λοιπόν που υποδύθηκε ο Ολι Ρεν ήταν του άτυπου διαμεσολαβητή μεταξύ της κυβέρνησης του Μπράιαν Κόουεν και των κυριοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλαδή του Fine Gael, του Sinn Fein και του Εργατικού Κόμματος. Οι επαφές έπεσαν σύμφωνα με τους «Irish Times» στο κενό καθώς προτιμούν την προσφυγή στις κάλπες.

Τότε ανέλαβαν οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές να πείσουν, εκβιάζοντας ωμά, αντιπολίτευση και κυρίως τον ιρλανδικό λαό να δεχτεί να ξαπλώσει οικειοθελώς στην προκρούστεια κλίνη των περικοπών των 6 δισεκατομμυρίων, που θα ανακοινωθούν αναλυτικά στις 7 Δεκεμβρίου. Περικοπών στον όνομα της κρίσης, του «κινδύνου» του ιρλανδικού ελλείμματος, που βρίσκεται στο 32% του ΑΕΠ λόγω του τεράστιου κόστους διάσωσης του τραπεζικού της συστήματος. Η κυβέρνηση Κόουεν έχει αποφασίσει εξάλλου να συνεχίζει να στηρίζει τις τράπεζες, που αποδείχθηκαν «βαρέλι δίχως πάτο» και κυρίως την «Anglo Irish Bank», την «τράπεζα των κατασκευαστών», όπως λέγεται, λόγω της στήριξης που παρείχε στον κατασκευαστικό τομέα τις προηγούμενες δεκαετίες χρηματοδοτώντας τη φούσκα του. Η «Anglo Irish Bank» ήδη έχει κοστίσει στον ιρλανδικό λαό 23 δισ., ενώ η προβλεπόμενη επιπλέον ενίσχυσή της θα ανέλθει στα 25 δισ. ευρώ ακόμη, και συνολικά έως και τα 50 δισ. Φυσικά για άλλη μία φορά καλείται το κόστος να το πληρώσει ο ιρλανδικός λαός. Συνολικά, μέχρι το 2014 προβλέπονται περικοπές 15 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο σε σχέση με αυτό που είχε υπολογισθεί με το προηγούμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα

Σοβαρές αρνητικές εξελίξεις για τα λαϊκά συμφέροντα αναμένεται να προκύψουν από τα μέτρα που θα καταλήξει η κυβέρνηση για την ενεργειακή πολιτική με τους αντιπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι ξεκινούν από βδομάδα τις επαφές τους. Το μέλλον της ΔΕΗ, η τύχη των δικτύων Μεταφοράς και Διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, η διαμόρφωση της χονδρεμπορικής αγοράς, η εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων, το σύστημα λιανικής τιμολόγησης, είναι τα βασικά ζητήματα που θα εξεταστούν, με μοναδικό σκοπό την ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των μεγάλων ενεργειακών συμφερόντων.

Οι «βόμβες» έχουν ήδη ριφθεί από την τριάδα ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ για την είσοδο των ιδιωτών στην εκμετάλλευση του λιγνίτη, με αξιώσεις ακόμη και για αναγκαστική πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Για το θέμα συζήτησαν εξάλλου, την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χ. Αλμούνια με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, ενόψει της παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα. «Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στις ελληνικές και τις κοινοτικές υπηρεσίες για μία γρήγορη και αποτελεσματική προσαρμογή του ελληνικού θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά ενέργειας».

Η υπόθεση του λιγνίτη, πέρα από την υπό εξέλιξη διαδικασία για την απευθείας ανάθεση της εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης (ενώ και άλλα κοιτάσματα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως στη Δράμα) βρίσκεται στην αναζήτηση «ισοδύναμης λύσης» που θα αποτρέψει την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Μια τέτοια λύση μπορεί να περιλαμβάνει την ενοικίαση μονάδων ή την ανταλλαγή παραγωγής κλπ. Η ουσία έχει να κάνει με το ότι ο φτηνός λιγνίτης ρίχνει τις τιμές και η μείωση της παραγωγής είναι το τελικό ζητούμενο, παρά η χρήση του αυτή καθ' αυτή, καθώς από το 2013 θα επιβαρυνθεί με τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων. Μέχρι τότε όμως, η ΕΕ απαιτεί την κατάργηση του πρώην κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη, ενώ οι επιπτώσεις στη χονδρεμπορική αγορά την επόμενη διετία είναι καθοριστικές και για τους ντόπιους «παίκτες».

Το θέμα των δικτύων έχει να κάνει με τις κατευθύνσεις του «τρίτου ενεργειακού πακέτου» και την πρόσβαση τρίτων. Η ΔΕΗ έχει ήδη προωθήσει τη λύση των θυγατρικών κατά 100%, αλλά οι πιέσεις για αυτόνομες εταιρείες και συμμετοχή άλλων ιδιωτών είναι ισχυρές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ