ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Επικίνδυνες συμφωνίες διαβίβασης προσωπικών δεδομένων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Τούσσα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, με παρέμβασή του κατά την διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες σχετικά με το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τις συμφωνίες διαβίβασης προσωπικών δεδομένων των επιβατών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας, επεσήμανε τα παρακάτω:

«Το κοινό Ψήφισμα, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και όλα τα όργανα της ΕΕ, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Το Ψήφισμα χρησιμοποιεί το πρόσχημα της τρομοκρατίας και την «ανάγκη αντιτρομοκρατικής συνεργασίας» ΕΕ - ΗΠΑ για να δικαιολογήσει το γενικευμένο φακέλωμα όλων των επιβατών που ταξιδεύουν από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Τα φληναφήματα περί δήθεν εγγυήσεων προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι το άλλοθι του Ευρωκοινοβουλίου για να εγκρίνει την σύναψη της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, για το φακέλωμα όλων των επιβατών, την οποία υποκριτικά μέχρι σήμερα παρίστανε πως δεν αποδέχεται. Με το κοινό ψήφισμα οι πολιτικοί εκφραστές του κεφαλαίου και από κοντά τους και οι οπορτουνιστές εξαπατούν προκλητικά τους λαούς, κάνοντας λόγο για συμφωνία που θα περιλαμβάνει δήθεν εγγυήσεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Καμία συμφωνία και καμία εγγύηση δεν μπορεί να διασφαλίσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων, από την στιγμή που αυτά παραδίδονται στο έλεος των μυστικών υπηρεσιών και των κατασταλτικών μηχανισμών των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το απαράδεκτο ψήφισμα και καλεί τους λαούς να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην ΕΕ, στην αντιλαϊκή και κατασταλτική πολιτική της, που τσακίζει τα κοινωνικά, δημοκρατικά και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Εμπόριο ελπίδας με τη ζωή 143 μεταναστών

Με τη ζωή χιλιάδων μεταναστών που είναι κυνηγημένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, παίζουν τα δουλεμπορικά κυκλώματα

Motion Team

Με τη ζωή χιλιάδων μεταναστών που είναι κυνηγημένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, παίζουν τα δουλεμπορικά κυκλώματα
Το όνειρο 143 οικονομικών προσφύγων, που έψαχναν ένα καλύτερο μέλλον στις χώρες της Ευρώπης, ήταν στοιβαγμένο σε ένα φορτηγό - ψυγείο. Μετανάστες, που έφυγαν από τις χώρες τους, κυνηγημένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ με τη βοήθεια της ΕΕ, άνθρωποι που υπέφεραν από την πείνα, την εξαθλίωση αλλά και τη φτώχεια στις χώρες τους (βλέπε Αφγανιστάν).

Συνολικά 143 οικονομικοί πρόσφυγες βρέθηκαν και συνελήφθησαν χτες τα ξημερώματα στην Κινέτα, μετά από αστυνομική επιχείρηση. Στο μπλόκο που στήθηκε από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., εντοπίστηκε σε φορτηγό - ψυγείο ειδική κρύπτη, όπου τους είχαν στοιβάξει τα μέλη του κυκλώματος, οι οποίοι πλούτιζαν από το εμπόριο ελπίδας. Οι 137 Αφγανοί, δύο Αλγερινοί και ισάριθμοι Ιρανοί και Παλαιστίνιοι, είχαν πληρώσει - σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. - από 2.500 έως 3.300 ευρώ ο καθένας προκειμένου να μπουν στη χώρα μας, να περάσουν στην Ιταλία και από εκεί να ζήσουν σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη. Το φορτηγό αυτό κατευθυνόταν στην Πάτρα για να περάσει στη γειτονική χώρα.

Οπως έγινε γνωστό, επί της Εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών, στο ρεύμα προς Αχαΐα, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να σταματήσουν τόσο το φορτηγό όσο και ένα αυτοκίνητο που λειτουργούσε ως προπομπός. Ομως, ο οδηγός του επιβατικού, μόλις είδε το μπλόκο, ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε προσωρινά. Τελικά συνελήφθησαν και τα πέντε άτομα που ήταν στο αυτοκίνητο, όλοι υπήκοοι Συρίας. Μαζί τους, συνελήφθη και ο Ελληνας οδηγός του φορτηγού.

Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν οκτώ κινητά τηλέφωνα, το ποσό των 3.000 ευρώ αλλά και εννέα πλαστά δελτία ταυτότητας ξένων χωρών. Από τους 143 μετανάστες, οι τρεις διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο καθώς είχαν υποστεί κρυοπαγήματα.

ΝΑΥΑΓΙΟ «SEA DIAMOND»
Η κυβέρνηση «χαϊδεύει» τους πλοιοκτήτες

Ούτε τα μέτρα - κοροϊδία που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτη η κυβέρνηση για την προστασία του περιβάλλοντος της Σαντορίνης και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», δε δέχεται να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Louis Hellenic Cruises». Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), ανάμεσα στα μέτρα που είχε ανακοινώσει δεν περιλάμβανε το αίτημα των φορέων του νησιού για ανέλκυση του πλοίου και απομάκρυνσή του από το θαλάσσιο χώρο που συνεχίζει να ρυπαίνει, προφανώς για να μην αναλάβει το κόστος αυτό η πλοιοκτήτρια εταιρεία. Αντίθετα, ανακοίνωσε κάποια «άσφαιρα» και «φθηνά» μέτρα, που αφορούν κυρίως την παρακολούθηση της ρύπανσης, τις σχετικές δαπάνες για τα οποία θα αναλάμβανε η πλοιοκτήτρια εταιρεία, σε συνεργασία μάλιστα και με το Λιμενικό Ταμείο Θήρας! Ωστόσο ακόμη και αυτά αρνείται τώρα να τα αναλάβει.

Παρ' όλα αυτά, το ΥΠΕΚΑ αντί να στραφεί κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ουσιαστικά τη «χαϊδεύει». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, με επιστολή της υπουργού την καλεί για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν τον περασμένο Ιούνη) να υποβάλλει μέχρι τις 22 Νοέμβρη 2010 λεπτομερές σχέδιο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ανεπαρκών μέτρων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα εξής: Συντήρηση των πλωτών φραγμάτων στην περιοχή του ναυαγίου, για όσο χρόνο αυτό είναι απαραίτητο. Μελέτη και εγκατάσταση πλωτού τηλεμετρικού σταθμού, ο οποίος θα εντοπίζει άμεσα την ύπαρξη σημαντικής διαφυγής πετρελαίου και θα στέλνει τα αποτελέσματα σε κεντρικό υπολογιστικό σύστημα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας. Προμήθεια και ετοιμότητα ειδικού εξοπλισμού συλλογής πιθανών ρύπων. Διερεύνηση της σκοπιμότητας εγκατάστασης συστήματος βιοεξυγίανσης μέσα στην περιοχή με τα πλωτά φράγματα.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χτες, μετά την απολογία τους στους εφέτες ανακριτές, τα δύο άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο αρνήθηκαν με υπόμνημα που κατέθεσαν ότι έχουν σχέση με την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση, λέγοντας ότι ποινικοποιήθηκαν οι προσωπικές τους σχέσεις. Επίσης, χτες, προσδιορίστηκε η ημερομηνία της δίκης των 13 κατηγορουμένων για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς». Η δίκη θα αρχίσει στις 17 Γενάρη.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ Α. ΡΙΖΑΪ: Σε ποινή κάθειρξης 28 χρόνων και 15 μηνών, καταδικάστηκε ο Αλκέτ Ριζάι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για την απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο τον Φλεβάρη 2009. Σε 13 χρόνια και 5 μήνες, καταδικάστηκε η Ασπασία Μητροπία. Η ποινή του Ριζάι, κατά συγχώνευση γίνεται 25 χρόνια και 10 μήνες και της Α. Μητροπία, γίνεται 10 χρόνια.

ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Κατατέθηκε στο ΣτΕ για επεξεργασία σχέδιο ΠΔ που αφορά την προστασία της λίμνης και της παράκτιας περιοχής της λίμνης Καστοριάς. Για άλλη μια φορά με επίκληση την προστασία του βιότοπου (ορνιθοπανίδα, καθώς και σπάνια και απειλούμενα είδη που φωλιάζουν στην περιοχή της λίμνης), η Πολιτεία προχωράει στην ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Προστασίας της Φύσης Υγρότοπου Λίμνης Καστοριάς». Ο φορέας αυτός θα διοικείται από 11μελές ΔΣ στην αρμοδιότητα του οποίου θα είναι, σύμφωνα με το ΠΔ, η ξενάγηση επισκεπτών και διεξαγωγή οικοτουριστικών και εναλλακτικού τουρισμού προγραμμάτων εντός των ορίων της περιοχής προστασίας της λίμνης, αλλά και η επιστημονική έρευνα εντός της προστατευτικής ζώνης της λίμνης.

ΝΑΟΥΣΑ
Εκδήλωση για το ΔΣΕ

Από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου έως και 19 Νοεμβρίου του 2010, πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφικού υλικού στην αίθουσα «Ναϊάς» (Βετλανς) Νάουσας, με θέματα από την δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας 1946-1949 και τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στις φιλόξενες χώρες του σοσιαλισμού. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι παρμένο από την Ελληνική Κοινότητα (αυτοδιοίκηση) Ουγγαρίας και από το αρχείο ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, παραρτήματος Νάουσας, και Γιώργου Ζαπουνίδη

Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 13 Νοεμβρίου ώρα 7 μμ και στις 8 μμ θα ακολουθήσει κεντρική ομιλία στο Δημοτικό Περίπτερο Κιόσκι του Δήμου Νάουσας.

Σύγκρουση τρένου με λεωφορείο

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Ξάνθης μια 30χρονη γυναίκα που τραυματίστηκε χτες το μεσημέρι κατά τη σύγκρουση εμπορικής αμαξοστοιχίας με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ξάνθης στο Παρανέστι της Δράμας.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο οδηγός του λεωφορείου, που μετέφερε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών, παραβίασε τη φυλασσόμενη σιδηροδρομική διάβαση. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η άτυχη γυναίκα βρισκόταν στη φυλασσσόμενη διάβαση και επιχειρούσε να σηκώσει τη μία από τις δύο μπάρες για να περάσει το λεωφορείο. Μετά τη μοιραία όμως σύγκρουση του λεωφορείου με την αμαξοστοιχία το πρώτο ανατράπηκε και καταπλάκωσε την 30χρονη. Οπως έλεγαν οι κάτοικοι της περιοχής, το ατύχημα αυτό δεν είναι το πρώτο που γίνεται στο σημείο αυτό. Καταγγέλλουν ότι πολλές φορές οι μπάρες δε λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μην εμπιστεύονται τη σήμανση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ