ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθροίζει ψήφους στη στρατηγική του μνημονίου

Με διάγγελμα Σαμαρά κλιμακώθηκε χτες η αντιμνημονιακή δημαγωγία, για να κρυφτεί πάνω απ' την κάλπη η ταύτιση με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Η ΝΔ στηρίζει και σιγοντάρει τα χειρότερα που προωθεί η κυβέρνηση. Ο λαός πρέπει να τους πολεμήσει, να τους μαυρίσει και στην κάλπη της Κυριακής
Η ΝΔ στηρίζει και σιγοντάρει τα χειρότερα που προωθεί η κυβέρνηση. Ο λαός πρέπει να τους πολεμήσει, να τους μαυρίσει και στην κάλπη της Κυριακής
Υπέρ των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου θα μετρήσει κάθε ψήφος στους υποψηφίους που στηρίζει η ΝΔ, γεγονός που καθιστά αναγκαίο να βγει ακόμα πιο αποδυναμωμένη από τις αυριανές κάλπες, όπως και το ΠΑΣΟΚ.

Παρά την παραπλανητική αντιμνημονιακή καμπάνια που κορυφώθηκε με το χτεσινό μήνυμα του Α. Σαμαρά, η αλήθεια είναι ότι από τη Δευτέρα η ηγεσία της ΝΔ θα βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης προκειμένου να εφαρμοστούν όχι μόνο το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου, αλλά και πρόσθετα φιλομονοπωλιακά μέτρα και αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Η ρητορική κατά του μνημονίου και οι ψεύτικες υποσχέσεις περί δήθεν αλλαγής πολιτικής δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι η ηγεσία της ΝΔ έχει στηρίξει στην πράξη και θα συνεχίσει την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων του μνημονίου, ενώ το «νέο μείγμα» πολιτικής που διαφημίζει δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα νέα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα.

Αλλωστε, η κριτική που ασκεί στο μνημόνιο ο πρόεδρος της ΝΔ στο χτεσινό μήνυμά του δεν αφορά την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά εξαντλείται στην «αποτελεσματικότητα» των μέτρων που περιλαμβάνει και από την ίδια σκοπιά επικρίνει τα «νέα έκτακτα μέτρα».

Επιπλέον, καθιστά σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει την ενίσχυση των γαλάζιων ψηφοδελτίων προκειμένου να πολλαπλασιάσει τις πιέσεις για να προχωρήσουν οι «διαρθρωτικές αλλαγές», δηλαδή ανατροπές που καθιστούν πιο φτηνή την εργατική δύναμη και κατεδαφίζουν ό,τι έχει απομείνει από τις κοινωνικές παροχές.

Επιμένοντας στην τακτική της αντιμνημονιακής παραπλάνησης, ο Α. Σαμαράς αποφάνθηκε ότι «το μνημόνιο ήταν λάθος», επειδή όπως είπε «οικονομικά δεν απέδωσε και κοινωνικά αδίκησε, όλα τα μεγέθη ξέφυγαν από κάθε έλεγχο». Από την ίδια σκοπιά άσκησε κριτική στα «νέα έκτακτα μέτρα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «επίσης δε θα αποδώσουν, αλλά θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά». Απέφυγε βέβαια να διευκρινίσει με ποια μέτρα διαφωνεί, όπως απέφυγε να απαριθμήσει και τα μέτρα που το κόμμα του προτείνει, για να μη φανεί η πλήρης ταύτιση με όσα προωθεί και ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Από την άλλη άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα για να αυξήσει την πίεση για «αλλαγή πολιτικής» στην κατεύθυνση του προγράμματός του, που ταυτίζεται πλήρως με τη στρατηγική της κυβέρνησης και της τρόικας. «Τώρα, λοιπόν, το ψηφοδέλτιο "κύριε Παπανδρέου, αλλάξτε πορεία" πρέπει να βγει ακόμα πιο ενισχυμένο από τις κάλπες», τόνισε, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές πομφόλυγες του τύπου «υπάρχει άλλος δρόμος, διέξοδος από την κρίση με ανάπτυξη».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ψήφο «κατά συνείδηση» ... στο ΠΑΣΟΚ

Κάτω από την προτροπή του προέδρου του ΣΥΝ για το δεύτερο γύρο, η χτεσινή «Αυγή» αναγγέλλει από την πρώτη σελίδα άρθρο του Γ. Καμίνη, το οποίο φιλοξενεί!

Δεν πρόλαβε να δηλώσει ο Αλ. Τσίπρας ότι «οι πολίτες δεν είναι πρόβατα, το κόμμα δεν είναι τσομπάνης», όπως γράφει η χτεσινή «Αυγή» στο πρωτοσέλιδό της για τη στάση του ΣΥΝ στο δεύτερο γύρο και επιβεβαιώθηκε ότι η προτροπή του για ψήφο «κατά συνείδηση» μεταφράζεται σε ψήφο υπέρ των εκλεκτών του ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς κάτω από τις δηλώσεις Τσίπρα, η χτεσινή «Αυγή» αναγγέλλει άρθρο του υποψηφίου δημάρχου Αθήνας Γ. Καμίνη, το οποίο φιλοξενεί στις μέσα σελίδες και το προβάλλει με τον εύγλωττο τίτλο «Μαζί στον δήμο και στις γειτονιές»!

Ο Γ. Καμίνης αναφέρει τα σημεία όπου συμπίπτουν με την «Ανοιχτή Πόλη», συνδυασμό που στήριξε ο ΣΥΝ, προαναγγέλλει προγραμματικές συγκλίσεις και υπόσχεται - σαν αντάλλαγμα για τη στήριξη που ζητά - αναβάθμιση του ρόλου και της εξουσίας «των άλλων δημοτικών παρατάξεων», συμπληρώνοντας με νόημα «είναι νομίζω προφανές ποιες δημοτικές παρατάξεις μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πόλης».

Στο μεταξύ, τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΝ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνουν στον «αφρό» οι αντιπαραθέσεις, οξυμένες μετά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Η ΔΕΑ που προεκλογικά στήριξε τον Αλ. Αλαβάνο στην Περιφέρεια Αττικής, καταγγέλλει την ηγεσία του ΣΥΝ ότι «έπαιξε κορόνα - γράμματα τον ΣΥΡΙΖΑ και το ίδιο της το κόμμα για μια "συμμαχία" που αποδεικνύεται πουκάμισο αδειανό», αλλά και ότι υπεκφεύγει με τη θέση της για τον δεύτερο γύρο, ενώ προεξοφλεί ότι «στις εβδομάδες που έρχονται θα κριθεί και η ενότητα του ΣΥΝ».

Σε ό,τι αφορά το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΑ εκτιμά ότι ο ΣΥΝ στοχεύει στη διάλυσή του και την αντικατάστασή του από «μια χαλαρή εκλογική συμμαχία με μια κάποια σοσιαλδημοκρατική συνιστώσα», καθώς «επιστρέφει στην κεντροαριστερά» και σε μια «υποχρεωτική επαναπροσέγγιση με τους ανανεωτικούς».

Η ΑΚΟΑ, σε ανακοίνωσή της, εκτιμά ότι ο κόσμος «αρνήθηκε να δικαιώσει τις διχαστικές επιλογές» στην περιφέρεια Αττικής και ζητά ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «κλείνει το μάτι» στην ηγεσία του ΣΥΝ με την οποία συμπαρατάχθηκε και προεκλογικά, προσθέτοντας ότι «πρέπει να επιδιώξουμε την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της αριστεράς και των δυνάμεων που αποδεσμεύονται από το ΠΑΣΟΚ». Ο Μ. Γλέζος με δήλωσή του ζητά κριτική κι αυτοκριτική, χωρίς αντιπαλότητες «να αναληφθούν και να επιμεριστούν ευθύνες» καθώς, όπως αναφέρει «τα χωριστά ψηφοδέλτια (...) είναι σκέτοι μονόδρομοι πολιτικής αυτοκαταστροφής».

Τη διαφωνία του με την πρόταση για «ψήφο κατά συνείδηση» εκφράζει ο Π. Λαφαζάνης προτρέποντας σε άκυρο ή λευκό στον δεύτερο γύρο. Η «Αριστερή Ανασύνθεση» του ΣΥΝ με ανακοίνωσή της κατακεραυνώνει την ηγεσία για «λανθασμένες επιλογές», όπως αυτή του Αλ. Μητρόπουλου και για διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν σε «κατακερματισμό των δυνάμεών μας στα πλαίσια ενός άγονου ηγετικού ανταγωνισμού».

Καταγγέλλει ακόμα πως «η ηγεσία του κόμματος κινήθηκε - και κινείται - αλαζονικά και αυτάρεσκα με κριτήρια κλειστής στελεχιακής αναπαραγωγής και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» και διατυπώνει τη διαφωνία της με την πρόταση για ψήφο κατά συνείδηση, αντιπροτείνοντας καταψήφιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Τέλος, ζητά έκτακτο συνέδριο.

ΛΑ.Ο.Σ.
Πήρε τη σκυτάλη στην προβοκάτσια

Ανέλαβε να συντηρήσει το μελάνι που ρίχνουν σε βάρος του ΚΚΕ το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα συγκροτήματα του Τύπου

Στον ΛΑ.Ο.Σ. και στον Γ. Καρατζαφέρη πέρασε από χτες η σκυτάλη να συντηρήσει την προβοκάτσια που έστησε το ΠΑΣΟΚ σε βάρος του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή της ΝΔ, εκφράζοντας ταυτόχρονα με τον πιο ωμό τρόπο το φόβο των αστικών επιτελείων για την άνοδο της επιρροής του Κόμματος στο λαό.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΤΕΡ», κάλεσε τον Α. Σαμαρά να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει ότι «με τις λάθος πολιτικές του ανέβασε την Αριστερά στο 20%» και πρόσθεσε: «Σήμερα διαβάζω στις εφημερίδες και ανατριχιάζω ότι σκληρός βουλευτής της ΝΔ έχει πάει στην Ικαρία και προτείνει να ψηφιστεί ο υποψήφιος του ΚΚΕ και όχι ο κοινός υποψήφιος όλων των άλλων Κομμάτων, δεν το πιστεύω ότι μπορεί να συμβαίνει στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο, μέχρι πότε ορισμένοι στη ΝΔ θα είναι η "ουρά" του ΚΚΕ;».

Επιμένοντας προβοκατόρικα σε άλλο σημείο της συνέντευξής του προσπάθησε να υποβάλλει σε ψηφοφόρους του ΚΚΕ την υπερψήφιση υποψηφίου της ΝΔ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, λέγοντας: «Εγώ εάν ήμουν πολίτης της περιοχής, θα ψήφιζα Χειμάρα. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που άκουσα πολλούς αριστερούς να συμπαθούν και να υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Χειμάρα».

Κατά τα άλλα, ο Γ. Καρατζαφέρης στάθηκε προκλητικά απέναντι στον ελληνικό λαό που δεινοπαθεί απ' την εφαρμοζόμενη πολιτική, εξαίροντας την «καλή του διαγωγή»! Επανέλαβε την πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ., όπως επίσης και του ΣΥΝ και της ΔΗΑΡΙ του Φ. Κουβέλη, για «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου και ισχυρίστηκε ότι μόνο «όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε αυτό», δουλεύοντας την ιδέα μιας οικουμενικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, τις επιθυμίες και προσδοκίες της άρχουσας τάξης για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού τις πρόβαλε σαν επιθυμία του λαού λέγοντας «η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού λέει "επιτέλους, βρεθείτε να μιλήσετε"». Σε ένα παραλήρημα κατά των μεταναστών, ξέσπασε χτες απ' τη συχνότητα του ρ/σ «Αθήνα 9.84» και ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδης, θέτοντας στο λαό της Αθήνας το δίλημμα «Κακλαμάνης ή η Αθήνα "Ισλαμαμπάντ"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ