Σάββατο 13 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ψήφο «κατά συνείδηση» ... στο ΠΑΣΟΚ

Κάτω από την προτροπή του προέδρου του ΣΥΝ για το δεύτερο γύρο, η χτεσινή «Αυγή» αναγγέλλει από την πρώτη σελίδα άρθρο του Γ. Καμίνη, το οποίο φιλοξενεί!

Δεν πρόλαβε να δηλώσει ο Αλ. Τσίπρας ότι «οι πολίτες δεν είναι πρόβατα, το κόμμα δεν είναι τσομπάνης», όπως γράφει η χτεσινή «Αυγή» στο πρωτοσέλιδό της για τη στάση του ΣΥΝ στο δεύτερο γύρο και επιβεβαιώθηκε ότι η προτροπή του για ψήφο «κατά συνείδηση» μεταφράζεται σε ψήφο υπέρ των εκλεκτών του ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς κάτω από τις δηλώσεις Τσίπρα, η χτεσινή «Αυγή» αναγγέλλει άρθρο του υποψηφίου δημάρχου Αθήνας Γ. Καμίνη, το οποίο φιλοξενεί στις μέσα σελίδες και το προβάλλει με τον εύγλωττο τίτλο «Μαζί στον δήμο και στις γειτονιές»!

Ο Γ. Καμίνης αναφέρει τα σημεία όπου συμπίπτουν με την «Ανοιχτή Πόλη», συνδυασμό που στήριξε ο ΣΥΝ, προαναγγέλλει προγραμματικές συγκλίσεις και υπόσχεται - σαν αντάλλαγμα για τη στήριξη που ζητά - αναβάθμιση του ρόλου και της εξουσίας «των άλλων δημοτικών παρατάξεων», συμπληρώνοντας με νόημα «είναι νομίζω προφανές ποιες δημοτικές παρατάξεις μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πόλης».

Στο μεταξύ, τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΝ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνουν στον «αφρό» οι αντιπαραθέσεις, οξυμένες μετά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Η ΔΕΑ που προεκλογικά στήριξε τον Αλ. Αλαβάνο στην Περιφέρεια Αττικής, καταγγέλλει την ηγεσία του ΣΥΝ ότι «έπαιξε κορόνα - γράμματα τον ΣΥΡΙΖΑ και το ίδιο της το κόμμα για μια "συμμαχία" που αποδεικνύεται πουκάμισο αδειανό», αλλά και ότι υπεκφεύγει με τη θέση της για τον δεύτερο γύρο, ενώ προεξοφλεί ότι «στις εβδομάδες που έρχονται θα κριθεί και η ενότητα του ΣΥΝ».

Σε ό,τι αφορά το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΑ εκτιμά ότι ο ΣΥΝ στοχεύει στη διάλυσή του και την αντικατάστασή του από «μια χαλαρή εκλογική συμμαχία με μια κάποια σοσιαλδημοκρατική συνιστώσα», καθώς «επιστρέφει στην κεντροαριστερά» και σε μια «υποχρεωτική επαναπροσέγγιση με τους ανανεωτικούς».

Η ΑΚΟΑ, σε ανακοίνωσή της, εκτιμά ότι ο κόσμος «αρνήθηκε να δικαιώσει τις διχαστικές επιλογές» στην περιφέρεια Αττικής και ζητά ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «κλείνει το μάτι» στην ηγεσία του ΣΥΝ με την οποία συμπαρατάχθηκε και προεκλογικά, προσθέτοντας ότι «πρέπει να επιδιώξουμε την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της αριστεράς και των δυνάμεων που αποδεσμεύονται από το ΠΑΣΟΚ». Ο Μ. Γλέζος με δήλωσή του ζητά κριτική κι αυτοκριτική, χωρίς αντιπαλότητες «να αναληφθούν και να επιμεριστούν ευθύνες» καθώς, όπως αναφέρει «τα χωριστά ψηφοδέλτια (...) είναι σκέτοι μονόδρομοι πολιτικής αυτοκαταστροφής».

Τη διαφωνία του με την πρόταση για «ψήφο κατά συνείδηση» εκφράζει ο Π. Λαφαζάνης προτρέποντας σε άκυρο ή λευκό στον δεύτερο γύρο. Η «Αριστερή Ανασύνθεση» του ΣΥΝ με ανακοίνωσή της κατακεραυνώνει την ηγεσία για «λανθασμένες επιλογές», όπως αυτή του Αλ. Μητρόπουλου και για διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν σε «κατακερματισμό των δυνάμεών μας στα πλαίσια ενός άγονου ηγετικού ανταγωνισμού».

Καταγγέλλει ακόμα πως «η ηγεσία του κόμματος κινήθηκε - και κινείται - αλαζονικά και αυτάρεσκα με κριτήρια κλειστής στελεχιακής αναπαραγωγής και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» και διατυπώνει τη διαφωνία της με την πρόταση για ψήφο κατά συνείδηση, αντιπροτείνοντας καταψήφιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Τέλος, ζητά έκτακτο συνέδριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η επιλεκτική μνήμη του Γ. Σακελλαρίδη (2014-03-01 00:00:00.0)
Εξ ιδίων τα αλλότρια (2012-04-26 00:00:00.0)
Ντουφεκιές και εντυπωσιοθηρία για να θαφτεί το στρατηγικό αδιέξοδο (2010-11-30 00:00:00.0)
Λαθροχειρίες και αυθαίρετες εκτιμήσεις (2010-11-12 00:00:00.0)
Καταθέτουν στο ΠΑΣΟΚ τη λαϊκή δυσαρέσκεια (2010-10-17 00:00:00.0)
Σπρώχνει στην ενσωμάτωση (2010-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ