ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ»
Αμεση απάντηση των εργατών στις απολύσεις

Οταν έμαθαν για τη νέα απόλυση, παράτησαν τις δουλειές τους κι έκαναν συνέλευση

Εργαζόμενη που βρίσκεται τέσσερα χρόνια πριν την συνταξιοδότηση απέλυσε χτες η εργοδοσία της επιχείρησης «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» στην περιοχή του Ταύρου. Η νέα αυτή απόλυση ανεβάζει στις 85 συνολικά τις απολύσεις στα «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» σε όλη τη χώρα.

Η εργοδοσία πήρε όμως χτες άμεση απάντηση από τους εργαζόμενους στο κατάστημα που σταμάτησαν επιτόπου τη δουλειά και κάλεσαν το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο χώρο για να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και στις απολύσεις. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν αμέσως εκπρόσωποι του κλαδικού τους σωματείου, της Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής αλλά και της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση μέσα στην επιχείρηση όπου οι εργαζόμενοι μαζί με το επιχειρησιακό τους σωματείο αποφάσισαν την πραγματοποίηση σήμερα 4ωρης στάσης εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) στην Αθήνα και συγκέντρωση στις 8 το πρωί στο κατάστημα του Ταύρου.

Οπως κατήγγειλαν συνδικαλιστές, στέλεχος της εταιρείας ζήτησε οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ να αποχωρήσουν αμέσως από το κατάστημα γεγονός που δείχνει και το φόβο της εργοδοσίας απέναντι στις ταξικές δυνάμεις και στη δύναμη της οργάνωσης του αγώνα. Αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που πρέπει να ατσαλώσει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, να τους συσπειρώσει στα ταξικά τους συνδικάτα και στο ΠΑΜΕ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Θερίζουν» η ανεργία και η ανασφάλεια

Την ανάγκη ολόπλευρης ενίσχυσης του ΠΑΜΕ αναδεικνύουν οι εξελίξεις, ενώ τη Δευτέρα ξεκινά και το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου

Η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ είναι όρος για την οργάνωση της αντίστασης και της αντεπίθεσης (φωτ. από κινητοποίηση στα Γιάννενα τον Απρίλη)
Η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ είναι όρος για την οργάνωση της αντίστασης και της αντεπίθεσης (φωτ. από κινητοποίηση στα Γιάννενα τον Απρίλη)
Αρον - άρον στην κήρυξη εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου για την επόμενη Δευτέρα 15 Νοέμβρη προέβη η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Σε μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι αρχαιρεσίες, αλλά οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού επισπεύδουν τις διαδικασίες διεξαγωγής του συνεδρίου, ελπίζοντας να μην αποτυπωθούν και σε επίπεδο διοίκησης του Εργατικού Κέντρου οι θετικές διεργασίες στο κίνημα. Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συσπειρώνονται και αγωνίζονται μαζί με το ΠΑΜΕ, ενισχύουν μέσα στα σωματεία τη γραμμή της ταξικής πάλης κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό.

Οι ταξικές δυνάμεις παίρνουν μέρος στο συνέδριο με το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», με εργαλείο την πείρα που κατέγραψαν οι αγώνες όλου του προηγούμενου διαστήματος μέσα και από τις γραμμές του ΠΑΜΕ ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, να δυναμώσει ο προσανατολισμός των αγώνων υπέρ των εργατικών αναγκών και συμφερόντων, να ξεμπροστιαστεί η γραμμή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που στηρίζει την κυβερνητική πολιτική. Το συνέδριο πραγματοποιείται σε περίοδο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, προηγούμενων και συνεχιζόμενων σκληρών, ταξικών μέτρων που επιδιώκουν να διαμορφώσουν ακόμη πιο φθηνούς εργαζόμενους για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Τα αποτελέσματα αυτής της αντεργατικής πολιτικής αποτυπώνονται και στο Νομό Ιωαννίνων.

Η ανεργία καλπάζει στο 26%, οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν κατά 27% με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους στον κατασκευαστικό κλάδο. «Λουκέτο» έβαλαν μια σειρά επιχειρήσεις όπως η ΣΒΕΚΗ και η ΘΕΟΜΥΛ. Η απλήρωτη εργασία οργιάζει σε μια σειρά χώρους όπως στο Δήμο Ιωαννιτών και σε άλλους δήμους, στα Νοσοκομεία, στον ΚΑΡΙΠΙΔΗ, στον ΑΚΜΩΝΑ, στο ΑΤΛΑΝΤΙΚ κ.ά. που δημιουργούν ένα ζοφερό περιβάλλον για την εργατική οικογένεια. Σε όλο και περισσότερους εργασιακούς χώρους εντείνεται η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκράτηση των εργαζομένων, η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους όπως στις επιχειρήσεις ΒΙΚΟΣ, στα JUMBO, στα σούπερ-μάρκετ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ. Εργολάβοι στην καθαριότητα, στον κατασκευαστικό κλάδο όπως στα ΙΚΕΑ, εργολάβοι μεταναστών στη συνεταιριστική επιχείρηση «ΠΙΝΔΟΣ» παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση, τρομοκρατούν και καταπατούν κάθε έννοια δημοκρατίας στους χώρους δουλειάς.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων θα συντελέσει ώστε να οργανωθεί η αντεπίθεση του εργατικού κινήματος για να σφυρηλατηθεί η ενότητα δράσης με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Για τη συγκρότηση ενός πανίσχυρου κοινωνικοπολιτικού μετώπου, που σε ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την άλλη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και ο λαός.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παρέμβαση χτες στο «Βασιλόπουλο»

Ασπίδα μας τα ταξικά συνδικάτα, ήταν το μήνυμα της χτεσινής κινητοποίησης
Ασπίδα μας τα ταξικά συνδικάτα, ήταν το μήνυμα της χτεσινής κινητοποίησης
Σε δίωρη στάση εργασίας από τις 7μ.μ. έως τις 9μ.μ. και αποκλεισμό του καταστήματος «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη λεωφόρο Αλ. Παπαναστασίου στην Καστέλα προχώρησε χτες ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά.

Στο πλευρό τους ήταν εκπρόσωποι δεκάδων ταξικών σωματείων της περιοχής και ο Γιάννης Δεληγιάννης, μέλος της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ.

Το σωματείο προχώρησε στη χτεσινή κινητοποίηση διεκδικώντας να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τα ελλείμματα των ταμείων, κάτι που είναι παράνομο. Επίσης ο εργαζόμενος, όταν χτυπά κάρτα ότι τελειώνει την εργασία του, να αποχωρεί και όχι να συνεχίζει να δουλεύει παράνομα και απλήρωτα και να σταματήσει η άσχημη συμπεριφορά από πλευράς διεύθυνσης προς τους εργαζόμενους. Για τα ζητήματα αυτά, το ΔΣ του σωματείου έχει προχωρήσει σε συνάντηση με την εργοδοσία η οποία τους είχε διαβεβαιώσει ότι όλα αυτά τα ζητήματα άμεσα θα λυθούν. Τελικά όμως τίποτα δε λύθηκε. Κάτω από την πίεση του αγώνα οι εκπρόσωποι της επιχείρησης ζήτησαν χτες το βράδυ το επόμενο διάστημα να γίνει συνάντηση με το σωματείο.

Οι εργαζόμενοι και μέσα από τη χτεσινή κινητοποίηση έκαναν σαφές πως είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και πως με κάθε τρόπο θα προστατέψουν τα δικαιώματά τους. Οι εκπρόσωποι του σωματείου κάλεσαν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο τους και με συλλογική δράση να αποτρέψουν τα σχέδια της εργοδοσίας.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΚΕΠΥΟ
Απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι ανασφάλιστοι συμβασιούχοι έργου που απασχολούνται εδώ και χρόνια στο Κέντρο Πληροφορικής Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ), καθώς χτες έληξαν οι συμβάσεις 170 συναδέλφων τους και οι οποίες προστίθενται στις ακόμα 50 συμβασιούχους που απολύθηκαν προηγουμένως με τον ίδιο τρόπο.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να ανακληθούν οι απολύσεις και διεκδικούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Από το πρωί της περασμένης Πέμπτης έχουν αποκλείσει το τμήμα μηχανογράφησης του ΚΕΠΥΟ και συνέχιζαν τουλάχιστον μέχρι χτες αργά το βράδυ. Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω μέχρι να δικαιωθούν. Στην απέναντι όχθη στέκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών, η οποία δε δίνει καμιά συγκεκριμένη απάντηση και κρύβεται πίσω από τον ισχυρισμό ότι δεν είναι αρμόδια.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση ενάντια στην τρόικα

Τη Δευτέρα στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς

Αγωνιστική υποδοχή στο κλιμάκιο της τρόικα, που με τον ερχομό της στη χώρα σηματοδοτεί τη νέα ένταση στην αντεργατική επίθεση, οργανώνει τη Δευτέρα η Γραμματεία Λέσβου του ΠΑΜΕ, καλώντας σε συγκέντρωση - διαμαρτυρία στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς. «Να διαδηλώσουμε και να φωνάξουμε: Μέτρα για την προστασία του λαού και όχι μέτρα για τη σωτηρία του κεφαλαίου και των τοκογλύφων», σημειώνει στο κάλεσμά της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ