ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Διαπιστευτήρια στην τρόικα με προτάσεις σε βάρος των εργαζομένων

Το υπόμνημα που υπέβαλε στην τρόικα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βρίσκεται σε σύμπλευση με την κυβέρνηση, αφού συμφωνεί στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών

Κόντρα στην υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για να υπερασπιστούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Κόντρα στην υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για να υπερασπιστούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Διαπιστευτήρια στην τρόικα έδωσε χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που στα μουλωχτά συναντήθηκε μαζί της. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η ηγεσία της ΓΣΕΕ συναντήθηκε με την τρόικα «για να εκφράσει τη ριζική της διαφωνία στις προβλέψεις του επικαιροποιημένου μνημονίου» και της υπέβαλε σχετικό υπόμνημα. Στην πραγματικότητα, η ΓΣΕΕ και με αυτή της την κίνηση καλλιεργεί αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι δήθεν μπορεί η τρόικα να αλλάξει θέσεις, αφήνει στο απυρόβλητο την κυβέρνηση και αναπαράγει από τη μεριά της το επικοινωνιακό παιχνίδι της τελευταίας, ότι δήθεν γίνεται διαβούλευση για τον τρόπο εφαρμογής του μνημονίου.

Ακόμα χειρότερα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εξαπατά τους εργαζόμενους, όταν παριστάνει το λιοντάρι, ότι δήθεν η πρόβλεψη του μνημονίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Το υπόμνημα που υπέβαλε στην τρόικα μαρτυρά το αντίθετο, καθώς η ΓΣΕΕ δεν αντιτίθεται στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, όπως προβλέπει το μνημόνιο, αλλά μόνο «στη γενική και οριζόντια πρόβλεψη»! Δηλαδή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν είναι επί της αρχής αντίθετη. Συμπλέει με την κυβέρνηση και δε διαφωνεί στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.

Αλλωστε, τη θέση αυτή εξέφρασε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα, ο οποίος υποστήριξε ότι «κατά περίπτωση» και υπό όρους θα πρέπει να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, φέρνοντας για πρόσχημα τη διάσωση θέσεων εργασίας. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ παίζει με τις λέξεις. Ενώ ανοίγει το παράθυρο για να αρχίσει το ξήλωμα των κλαδικών συμβάσεων, επιδιώκει να αποφύγει το πολιτικό κόστος, να μη φανεί στους εργαζόμενους ο πραγματικός της ρόλος. Γιατί είναι φανερό ότι αν τελικά οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύσουν των κλαδικών η ζημιά θα γίνει, είτε με τον τρόπο που θέλει η κυβέρνηση και η ΓΣΕΕ είτε με τον τρόπο που θέλει η τρόικα. Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση θα είναι εξίσου επώδυνο για τους εργαζόμενους.

Αλλωστε, η ΓΣΕΕ επιβεβαιώνει τον επικίνδυνο ρόλο της και με μια σειρά «επιχειρήματα» που διατυπώνει στο υπόμνημά της. Ετσι, αντιτίθεται στην «απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» γιατί όπως λέει «δε θα εισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη» και «θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής και τη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης σε μια κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία». Τη στιγμή που κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ σαρώνουν τα εργατικά δικαιώματα, που έχουν κηρύξει ανοιχτό ταξικό πόλεμο στους εργαζόμενους, ο καημός της ΓΣΕΕ είναι η διαφύλαξη της «κοινωνικής ειρήνης», δηλαδή της υποταγής τους στη νέα τάξη πραγμάτων.

Με τέτοιες πρακτικές, θέσεις και αντιλήψεις γίνεται φανερό ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στέκεται απέναντι από τα συμφέροντα των εργαζομένων. Γι' αυτό και η τρίωρη στάση εργασίας, που αποφάσισε για τις 25 Νοέμβρη μαζί με την ΑΔΕΔΥ, είναι άλλη μια επικοινωνιακή κίνηση, για το πώς θα αποφύγει τη δίκαιη κατακραυγή των εργαζομένων. Είναι άλλη μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να πλύνει και τα ανομήματα και την όψη της.

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΟΑΕΕ
Αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας των περικοπών

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού από ΠΑΣΕΒΕ, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ΑμΕΑ

Να δώσει άμεση λύση στο τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και ιδιαίτερα άνθρωποι με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες, καθώς απ' το Μάρτη στερούνται τις συντάξεις και τα επιδόματα αναπηρίας που δικαιούνται γιατί δε λειτουργούν οι υγειονομικές επιτροπές του ΟΑΕΕ, απαίτησαν χτες με παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΕ εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αττικής και Νήσων.

Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση οι εκπρόσωποι των αυτοαπασχολούμενων και αναπήρων, κατήγγειλαν ότι ο ΟΑΕΕ δεν πληρώνει τις συντάξεις αυτοαπασχολούμενων με αναπηρία, ενώ οι άνθρωποι αυτοί στερούνται και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Οι υγειονομικές επιτροπές του ΟΑΕΕ που κρίνουν τις συντάξεις και τα επιδόματα αναπηρίας λειτουργούσαν με συμβασιούχους γιατρούς των οποίων οι συμβάσεις έληξαν το Μάρτη του 2010. Εκτοτε δεν μπορούν να επανεξεταστούν οι συντάξεις και τα επιδόματα των ήδη δικαιούχων, ενώ δεν εξετάζονται και οι νέες αιτήσεις για σύνταξη και επιδόματα. Γενικότερα, το τελευταίο διάστημα λήγουν οι συμβάσεις γιατρών του ΟΑΕΕ, διαφόρων ειδικοτήτων, και δεν ανανεώνονται, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, να μην μπορούν να εγκριθούν φάρμακα και εξετάσεις που έχουν ανάγκη οι ασφαλισμένοι.

Δεν έχει πάρει σύνταξη για 8 μήνες!

Στην κινητοποίηση συμμετείχε συνταξιούχος αυτοαπασχολούμενος με ποσοστό αναπηρίας 67% που έπαιρνε σύνταξη απ' τον ΟΑΕΕ. Οπως κατήγγειλε, το Μάρτη, μετά από τρία χρόνια που έπαιρνε τη σύνταξη αναπηρίας έπρεπε να περάσει από επανεξέταση. Οταν κατάφερε να συγκεντρώσει όλες τις εξετάσεις που χρειαζόταν ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να εξεταστεί η περίπτωσή του γιατί δε λειτουργούν οι Επιτροπές, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, αφού δεν έχει πάρει σύνταξη για οκτώ μήνες. Ακόμα, συμμετείχε συνταξιούχος καρδιοπαθής που περιμένει ακόμα να επανεξεταστεί η περίπτωσή του για να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξη.

Οι φορείς των αναπήρων και γονιών κατήγγειλαν επίσης ότι με εγκύκλιο του ΟΑΕΕ τον Ιούλη κόπηκαν στο ένα τρίτο οι θεραπείες (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κ.λπ.) που καλύπτονταν απ' το Ταμείο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες. «Εχουμε μέλη που βρίσκονται στο Γολγοθά γιατί έχουν παιδί με ειδικές ανάγκες και επιπρόσθετα αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα με τις επιτροπές και τις περικοπές θεραπειών και περιμένουν μήνες για να πάρουν 300 και 400 ευρώ», τόνισαν εκπρόσωποι του Ενιαίου Συλλόγου. Και απαίτησαν την απόσυρση της απαράδεκτης εγκυκλίου.

Απ' το ΔΣ είπαν στους φορείς ότι δεν έχουν πρόβλημα μόνο οι ανάπηροι, αλλά όλοι οι ασφαλισμένοι(!), ότι συμπάσχουν, αλλά υπάρχουν και νόμοι που πρέπει να τηρηθούν. Ανέφεραν ότι μόλις χτες υπογράφηκε απ' το υπουργείο Εργασίας προκήρυξη για νέους συμβασιούχους γιατρούς και ελεγκτές στον ΟΑΕΕ και ότι το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί απ' το 2011. Στήριξη στον ΟΑΕΕ και την κυβέρνηση που προωθεί τις περικοπές πρόσφεραν και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕΒΕ και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Εξαίρεση αποτέλεσε ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων στο ΔΣ του ΟΑΕΕ που στήριξε τα αιτήματα των φορέων.

Οι εκπρόσωποι των αυτοαπασχολούμενων και αναπήρων ξεκαθάρισαν ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκες και δεν μπορούν να περιμένουν. Απαίτησαν να πληρώσει άμεσα ο ΟΑΕΕ τους δικαιούχους ασφαλισμένους του και προειδοποίησαν με δυναμικές κινητοποιήσεις αν δε λυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Επίσχεση εργασίας

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι της κοινοπραξίας «ΛΑΜΔΑ», «ΗΛΕΚΤΩΡ» και «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ», στο εργοτάξιο του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων του Οκτωβρίου, που η κοινοπραξία δεν τους έχει πληρώσει.

Κινδύνεψε η ζωή 40χρονου οικοδόμου

Ενα ακόμη εργατικό ατύχημα, που λίγο κόντεψε να στοιχίσει τη ζωή ενός ακόμη οικοδόμου, σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στις 2 περίπου το μεσημέρι στο Ρέθυμνο.

Συγκεκριμένα, ο 40χρονος οικοδόμος, οικονομικός μετανάστης, από την Αλβανία, κατά τη διάρκεια εργασιών σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στην οδό Κονδυλάκη, κάτω ακόμα από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έχασε την ισορροπία του ενώ βρισκόταν σε ύψος 6 περίπου μέτρων, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και να τραυματιστεί στα χέρια.

Συνάδελφοί του ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ και αμέσως μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου ώστε να του παραχθούν οι πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του νοσοκομείου Ρεθύμνου, η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Την προανάκριση για την εξακρίβωση των ακριβών αιτιών του ατυχήματος, διενεργεί το Αστυνομικό τμήμα Ρεθύμνου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα δίωρη στάση εργασίας στην «ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ»

Δίωρη στάση εργασίας για σήμερα το πρωί (7.45 π.μ. - 9.45 π.μ.) κήρυξε το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής στις διευθύνεις και τα καταστήματα της «ALPHA BANK» (Αλφαμπάνκ), θέλοντας «να τιμήσει τη μνήμη του δολοφονημένου συναδέλφου μας και να αναδείξει τις πραγματικές αιτίες που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να υπερασπίσουν τα συμφέροντα της τράπεζας», όπως σημειώνει σε δελτίο Τύπου. Υπενθυμίζεται ότι προχτές, στην Ορεστιάδα, ληστής πυροβόλησε και σκότωσε το διευθυντή του υποκαταστήματος της τράπεζας «ALPHA BANK», όταν ο τελευταίος προσπάθησε να τον εμποδίσει να πάρει χρήματα της τράπεζας.

Στο δελτίο Τύπου επισημαίνει ότι η δολοφονία αυτή αναδεικνύει τις ευθύνες της εργοδοσίας. «Οι τραπεζίτες για να ελαχιστοποιήσουν το κόστος και να αυξήσουν τα κέρδη τους, παίρνουν όσο το δυνατόν λιγότερα μέτρα ασφαλείας και με την ανοχή των κυβερνήσεων θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και των πελατών. Η έμμεση εργοδοτική τρομοκρατία, η πίεση που ασκείται στους εργαζόμενους με την απειλή πειθαρχικής δίωξης μέχρι και απόλυσης, εάν δεν τηρηθούν εντολές που καθορίζουν από το απόθεμα του teller μέχρι το χρόνο και τον τρόπο ανοίγματος του χρηματοκιβωτίου, οδηγούν τους εργαζόμενους να λειτουργούν χωρίς να σκέφτονται ούτε τον εαυτό τους ούτε την οικογένειά τους». Και καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ