Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Διαπιστευτήρια στην τρόικα με προτάσεις σε βάρος των εργαζομένων

Το υπόμνημα που υπέβαλε στην τρόικα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βρίσκεται σε σύμπλευση με την κυβέρνηση, αφού συμφωνεί στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών

Κόντρα στην υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για να υπερασπιστούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Κόντρα στην υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για να υπερασπιστούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Διαπιστευτήρια στην τρόικα έδωσε χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που στα μουλωχτά συναντήθηκε μαζί της. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η ηγεσία της ΓΣΕΕ συναντήθηκε με την τρόικα «για να εκφράσει τη ριζική της διαφωνία στις προβλέψεις του επικαιροποιημένου μνημονίου» και της υπέβαλε σχετικό υπόμνημα. Στην πραγματικότητα, η ΓΣΕΕ και με αυτή της την κίνηση καλλιεργεί αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι δήθεν μπορεί η τρόικα να αλλάξει θέσεις, αφήνει στο απυρόβλητο την κυβέρνηση και αναπαράγει από τη μεριά της το επικοινωνιακό παιχνίδι της τελευταίας, ότι δήθεν γίνεται διαβούλευση για τον τρόπο εφαρμογής του μνημονίου.

Ακόμα χειρότερα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εξαπατά τους εργαζόμενους, όταν παριστάνει το λιοντάρι, ότι δήθεν η πρόβλεψη του μνημονίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Το υπόμνημα που υπέβαλε στην τρόικα μαρτυρά το αντίθετο, καθώς η ΓΣΕΕ δεν αντιτίθεται στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, όπως προβλέπει το μνημόνιο, αλλά μόνο «στη γενική και οριζόντια πρόβλεψη»! Δηλαδή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν είναι επί της αρχής αντίθετη. Συμπλέει με την κυβέρνηση και δε διαφωνεί στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.

Αλλωστε, τη θέση αυτή εξέφρασε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα, ο οποίος υποστήριξε ότι «κατά περίπτωση» και υπό όρους θα πρέπει να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, φέρνοντας για πρόσχημα τη διάσωση θέσεων εργασίας. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ παίζει με τις λέξεις. Ενώ ανοίγει το παράθυρο για να αρχίσει το ξήλωμα των κλαδικών συμβάσεων, επιδιώκει να αποφύγει το πολιτικό κόστος, να μη φανεί στους εργαζόμενους ο πραγματικός της ρόλος. Γιατί είναι φανερό ότι αν τελικά οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύσουν των κλαδικών η ζημιά θα γίνει, είτε με τον τρόπο που θέλει η κυβέρνηση και η ΓΣΕΕ είτε με τον τρόπο που θέλει η τρόικα. Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση θα είναι εξίσου επώδυνο για τους εργαζόμενους.

Αλλωστε, η ΓΣΕΕ επιβεβαιώνει τον επικίνδυνο ρόλο της και με μια σειρά «επιχειρήματα» που διατυπώνει στο υπόμνημά της. Ετσι, αντιτίθεται στην «απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» γιατί όπως λέει «δε θα εισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη» και «θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής και τη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης σε μια κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία». Τη στιγμή που κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ σαρώνουν τα εργατικά δικαιώματα, που έχουν κηρύξει ανοιχτό ταξικό πόλεμο στους εργαζόμενους, ο καημός της ΓΣΕΕ είναι η διαφύλαξη της «κοινωνικής ειρήνης», δηλαδή της υποταγής τους στη νέα τάξη πραγμάτων.

Με τέτοιες πρακτικές, θέσεις και αντιλήψεις γίνεται φανερό ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στέκεται απέναντι από τα συμφέροντα των εργαζομένων. Γι' αυτό και η τρίωρη στάση εργασίας, που αποφάσισε για τις 25 Νοέμβρη μαζί με την ΑΔΕΔΥ, είναι άλλη μια επικοινωνιακή κίνηση, για το πώς θα αποφύγει τη δίκαιη κατακραυγή των εργαζομένων. Είναι άλλη μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να πλύνει και τα ανομήματα και την όψη της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ